Synology-Forum.nl
Algemeen => The lounge => Topic gestart door: macxbo op 03 juli 2014, 01:08:01
-
voor de hobbyist thuis-NAS gebruikers die er niet om malen dat hun toestel non-stop aanstaat - want toch maar slecht 60 euro stroomverbruik meer per jaar voor bijvoorbeeld een DS414 met 4 schijven in - kijk is even naar deze twee links:
1) IEA calls for action to cut $80 billion online energy drain (2-7-2014) (http://www.euractiv.com/sections/energy/iea-calls-action-cut-80-billion-online-energy-drain-303218)
Citaat: "Around 14 billion electronic devices are currently used by a small proportion of the world’s population, but that number could rocket to 500 billion in 2050, causing ‘alarming’ increases in energy demand and waste, the study ‘More data, Less energy’ warns."
2) nugeld.nl: Slaapstand leidt tot miljardenverspilling (2-7-2014) (http://www.nugeld.nl/portemonnee/3817961/slaapstand-leidt-miljardenverspilling.html)
Citaat:
"''Het probleem is niet dat deze apparaten vaak op stand-by staan, maar dat ze veelal meer stroom gebruiken dan nodig is om de verbinding te onderhouden met internet en te communiceren met het netwerk'', zegt IEA-directeur Maria van der Hoeven.
Volgens haar zou door toepassing van de best beschikbare technologie de apparaten dezelfde taken kunnen uitvoeren met 65 procent minder stroom."
-
Slaap- of sluimerstand suggereert dat er vrijwel geen stroom wordt gebruikt, maar vaak is het stroomverbruik net zo groot als wanneer de apparaten echt aanstaan.
Nog een reden om gewoon 24/7 te draaien... :o
Of is dat niet het doel van dit artikel? :S
-
verbruik of geen verbruik,als ge hier vertrekt neemt ge niets mee en ik wil niet de rijkste van het kerkhof zijn????
-
De grootste besparing voor het milieu is als we allemaal stoppen met ademhalen.
-
Ik zie "IEA-directeur Maria van der Hoeven" en denk meteen dat er weer een of ander baantje voor een oud-minister is verzonnen.
Dat kost wereldwijd ook vele miljarden.
Als we alle verspilling stoppen is iedereen schathemelrijk 8)
-
Bij mij blijft hij lekker 24/7 lopen...
Het is niet bepaald of het beter is voor m'n schijven, maar mijn onderbuik gevoel zegt dat m'n WD-reds het fijner vinden dan elke keer opstarten. 8) ;D
Scheelt toch ook geld? En als die schijf langer mee gaat betekent dat ook minder belasting voor het milieu... :idea:
-
Nog even volhouden, zodra in 2030-2040 kernfusie eindelijk werkt is er energie in overvloed toch?
In de jaren '70-80 hadden we nog voor 20-30 jaar fossiele brandstof.
Die termijn is nu nog langer. Kortom: niemand weet het zeker.
Ik bespaar waar kan maar mijn NAS moet werken.
-
Met respect voor ieder zijn/haar mening. Ik vind het wel een punt. Ik zou namelijk geen reden weten waarom mijn NAS 24/7 zou moeten draaien. In de nacht zit ik niet achter de computer en gebruik geen functionaliteit van mijn NAS die niet tot de volgende dag zou kunnen wachten (inclusief mailserver). Goed voor de economie of niet vind ik in deze wat kort door de bocht. Begrijp me a.j.b. goed, ik zet niet alles op alles om energieverspilling te voorkomen, maar weten dat je verspilt (op deze manier) en er vervolgens niets mee doen vind ik ook niet nodig.
-
Precies. Om die reden kan je een stroomschema instellen. Dan is hij gewoon uit op de ingestelde tijden ipv dat hij zich door allerlei apparatuur laat wekken of niet in slaap komt. En voor die ene keer dat je zelf niet kan slapen en aan het werk wil heb je WOL (lekker in de winter maar in dit geval wakeuponlan)
-
Super handig dat stroomschema. Voor mensen die het nog niet gebruiken; het is een aanrader!
-
Aanvullend op wat Topgear zei:
Naar mijn idee gaat het in het artikel veel meer om netwerkapparatuur als routers e.d. Daar zitten helemaal geen harde schijven in voor zover ik weet.
Wat wel belangrijk is dat die routers, repeaters, accesspoint, switches etc. 24/7 aanstaan terwijl ze maar een gedeelte van de tijd benut worden. En natuurlijk wil je die router niet 's-nachts uitzetten, dat is niet handig al was het alleen maar voor je bereikbaarheid.
Maar wel moet het een appèl zijn aan aan fabrikanten om in hun ontwerp rekening te houden met terugbrengen van het energieverbruik op momenten dat de apparatuur 'standby' is, dus niet daadwerkelijk arbeid verricht.
En zelf kunnen we dan ook nog best 'slimme' dingen bedenken, zonder moeite en extra slijtage en ook zonder in de discussie verstrikt te raken van wel of niet 24/7 draaien van de NAS.
Zo schakelt mijn router automatisch 's-nachts de Wifi uit (klok ingesteld) en schakel ik, als ik mijn 'kantoor-apparatuur' niet gebruik handmatig de wifi-repeater en switch uit met dezelfde knop waarmee ik ook de andere apparaten (computer, printer, tv, settop box, versterker) dan spanningsloos maak.
-
Dit soort berichten (met als uitsluitend doel het kweken van een atmosfeer) wekt altijd mijn agressie op want je kunt alles omhoog rekenen tot in miljarden. Gemakshalve wordt dan maar gedaan alsof alle netwerkapparatuur uitgezet kan worden. Apparatuur bij providers, knooppunten, bedrijven kan niet uitgezet worden want dan is het hele Internet wereldwijd gelijk ontwricht. Die paar spulletjes van 18:00 tot 22:00 amateurs zijn peanuts vergeleken bij de rest.
En zo zijn er talloze voorbeelden want je reinste onzinberichten.
-
En ook Synology kan zijn apparaten ook echt nog wel verbeteren:
- individuele disk hibernation in de multi-bay modellen
- de fan alleen laten draaien als de processor het te warm krijgt
- cpu scaling (cpu staat veelal op 5%)
- een out-of-the-box router functie zodat ik met mijn DS412+ met 2 lan poorten ten minste één van mijn routers kan weglaten
- een DS412+ die ook echt weer opstart als hij een aantal uren is uitgeweest (en nee Synology, ik verwijder niet mijn 3rd party apps om naar de oorzaak van dit probleem te kunnen zoeken).
Recent een 2e multi functional Canon printer gekocht: 0,5W standby verbruik (tegenover 4,5W van de 8 jaar geleden gekochte printer). Dus technologisch kan er nog veel.
Mijn sluimerverbruik is ca. 350 Watt, dat is ruim 8 kilowatt per dag, bij 3000 Kwh per jaar ( +600 euro). Ik sta op het punt om inderdaad m.b.v schakelklokken etc. de sluimerverbuikers meer te gaan schakelen, want het is te gek.
Dit voorjaar een zonnepaneel installatie van 5000 Wp laten installeren, begrote opbrengst 4600 kWh per jaar. Het wordt mijn doel om mijn verbruik ook daar op uit te laten komen.
Tegelijkertijd is het frappant dat energie steeds goedkoper wordt...
-
Slaap- of sluimerstand suggereert dat er vrijwel geen stroom wordt gebruikt, maar vaak is het stroomverbruik net zo groot als wanneer de apparaten echt aanstaan.
Nog een reden om gewoon 24/7 te draaien... :o
Of is dat niet het doel van dit artikel? :S
Begrijpend lezen niet je sterkste kant duidelijk.
Het zijn twee aparte links die toch duidelijk samen niet mis te verstaan zijn.
Bij mij blijft hij lekker 24/7 lopen...
Vandaar je niet willen begrijpen van beide artikels samen.
Mee groen zijn interesseert jou niet. "Dat 'ééntje' van jou dat continue aanstaat maakt het verschil toch niet" redeneer je.
En zo redeneren minstens de helft van miljoenen thuis-NAS gebruikers waarbij dat ding het meest van de tijd niets staat te doen.
-
De NAS moest verboden worden.....
-
De NAS moest verboden worden.....
Dit moest meer geweten worden, komt van de website van Synology zelf:
"MILLIEUVRIENDELIJK:
Synology DiskStation wordt ontworpen met het oog op energiezuinigheid. In vergelijking met traditionele servers verbruikt Synology DiskStation slechts een kleine hoeveelheid energie en wordt de slaapstand ingeschakeld bij inactiviteit.
Dit helpt niet alleen energie te besparen, het breidt ook de levenscyclus uit van de harde schijf. Synology DiskStation is daadwerkelijk een “groen product” dankzij de functie automatisch in-/uitschakelen."
Bij mij blijft hij lekker 24/7 lopen...
Het is niet bepaald of het beter is voor m'n schijven, maar mijn onderbuik gevoel zegt dat m'n WD-reds het fijner vinden dan elke keer opstarten. 8) ;D
Scheelt toch ook geld? En als die schijf langer mee gaat betekent dat ook minder belasting voor het milieu... :idea:
Dus jouw onderbuik gevoel heeft het mis.
Of geloof je Synology zelf niet?
-
Dit voorjaar een zonnepaneel installatie van 5000 Wp laten installeren, begrote opbrengst 4600 kWh per jaar. Het wordt mijn doel om mijn verbruik ook daar op uit te laten komen.
Ik heb hier, 4 jaar geleden, ook 5000 Wp geïnstalleerd. We hebben echter ook kantoorruimte in huis zodat ons verbruik met 6000 kW/Jaar iets hoger dan een gemiddeld woonhuis is. Maar in elk geval zijn we nu voor 80% selfsupporting. :P
Dat zijn in elk geval serieuze wattages. 1 watt continu aan laten staan kost € 2.- per jaar (bij een kW/h prijs van € 0,25). Dus die paar watt die je in een jaar bespaart door de nas steeds uit te zetten heb je al weer verspeeld als je één langere autorit in een jaar extra maakt.
Besparen is goed, maar dan moet je eerst naar de grote energieslurpers kijken.
-
Allemaal mooi en aardig die zonnepanelen maar dit verandert niets aan het gegeven dat fabrikanten het beter kunnen doen tav standby dan wel überhaupt het stroomverbruik in het algemeen. Hoewel je dus zelf mogelijk minder Kw op je rekening ziet staan (of een aparte teruglever-regel hebt op je factuur), leveren panelen ook stroom terug aan het net dus dat zou dan meer kunnen zijn dan nu het geval is (en dat levert de consument ook nog wat op, weinig, dat wel, door transport).
Ik heb overigens een slimme meter inmiddels met op de P1 een device (ook weer 3 watt) dat de stroom meet en doorgeeft aan een app die ook historie bijhoudt. Het is wel veel hoor, al dat 'sluipstroom' bij elkaar.
Onze Nas gebruikt overigens een fractie stroom van een gewone server dus dat deel van de promotietekst klopt wel...
-
Probleem voor fabrikanten is dat klanten bij aanschaf meer naar de aanschafprijs kijken dan naar de totale kosten gedurende de levensduur.
Stroomsparende apparatuur is duurder in aanschaf en 90% van de consumenten koopt dan de goedkopere energieslurpers. Dat zag je b.v. bij de gloeilamp; een 60 Watt/h lamp kostte ca 1 €, maar gebruikte ca €15.- aan stroom gedurende zijn 1000 branduren.Bij vergelijken met spaarlampen keek de consument alleen naar de € 1.- aanschaf terwijl die lamp feitelijk € 16,- koste per 1000 branduren.
Omdat 90% van de consumenten naar de aanschafprijs blijft kijken, kun je dat alleen Europees oplossen door de fabrikanten te verplichten om geen energiesurpers op de markt te brengen. En gelukkig gebeurt dat ook. Er is al genoeg regelgeving gemaakt en ook in de maak. Ook met betrekking tot stroomverbruik in slaapstand. In vrijwillige oplossingen geloof in nml. niet. Kijk maar naar de gloeilamp: zonder regelgeving zou nog steeds 80% van de mensen die energieslurpers gebruiken.
-
al was het maar omdat ze de dimmer niet willen vervangen...
-
De NAS moest verboden worden.....
LOL. Je hebt helemaal gelijk. [NOT] En niet alleen de NAS maar ook de router, modem, switch, PC (dus niet Mac!), display, printer. Weet je wat? Laten we de mens afschaffen.
-
:lol: vooral die MAC opmerking :lol:
-
Goed lezen en begrijpen is moeilijk kennelijk....
-
Slaap- of sluimerstand suggereert dat er vrijwel geen stroom wordt gebruikt, maar vaak is het stroomverbruik net zo groot als wanneer de apparaten echt aanstaan.
Nog een reden om gewoon 24/7 te draaien... :o
Of is dat niet het doel van dit artikel? :S
Begrijpend lezen niet je sterkste kant duidelijk.
Het zijn twee aparte links die toch duidelijk samen niet mis te verstaan zijn.
Bij mij blijft hij lekker 24/7 lopen...
Vandaar je niet willen begrijpen van beide artikels samen.
Mee groen zijn interesseert jou niet. "Dat 'ééntje' van jou dat continue aanstaat maakt het verschil toch niet" redeneer je.
En zo redeneren minstens de helft van miljoenen thuis-NAS gebruikers waarbij dat ding het meest van de tijd niets staat te doen.
Volgens mij werd er eerder gesproken over respect. Ik geef toe dat ik er persoonlijk in het begin te nonchalant op reageerde.
Ik zeg niet dat mijn NAS geen verschil maakt of kan maken.
Ik heb redenen om hem aan te laten. Onder andere dat ik de hele wereld over reis en dan werk via VPN op de NAS. En met mij nog 3 mensen op dezelfde NAS. Dag en nacht dus. Daarnaast is onze data belangrijk en hebben wij een back-up NAS op andere locatie die overdag slaapt en alleen 's nachts wakker wordt voor de back-up. En ik zet dus geen schema's aan voor de "hoofd NAS" of Modem en Router. Dat werkt lastig als ik 9 uur tijdsverschil heb en het hier nacht is.
En ja je hebt WOL etc etc, maar mijn, lees mijn, mening is dat ik 'm aan laat staan. En om deze reden van flexibiliteit dus ook de router en modem etc. Misschien val ik dan ook wel niet onder jouw eerste zin als thuis-NAS gebruiker...
Ik snap dondergoed wat er staat maar ik heb redenen om hem aan te laten net als jij blijkbaar om hem niet aan te laten staan. Dat we met al deze losse kleine apparatuur zoveel onnodige elektriciteit gebruiken is inderdaad niet de goede richting waar we op gaan. Zeker omdat het steeds meer wordt.
Maar ik denk dat deze discussie de verkeerde kant op gaat. En inderdaad ik was eerder kort door de bocht, misschien daarmee minder respect tonen voor het onderwerp. Dat geef ik toe.
Maar je houdt altijd verschillende meningen en beweegredenen.
Dat respecteer ik.
Doe dat ook andersom alstublieft. Anders komen we niet ver hier meer als community.
En wordt alstublieft niet te persoonlijk, dat doe ik ook niet. Jij kent mij niet en ik jou niet. Dus oordeel dan ook niet zo persoonlijk.
-
En om deze reden van flexibiliteit dus ook de router en modem etc. Misschien val ik dan ook wel niet onder jouw eerste zin als thuis-NAS gebruiker...
Ik snap dondergoed wat er staat maar ik heb redenen om hem aan te laten net als jij blijkbaar om hem niet aan te laten staan. Dat we met al deze losse kleine apparatuur zoveel onnodige elektriciteit gebruiken is inderdaad niet de goede richting waar we op gaan. Zeker omdat het steeds meer wordt.
Maar ik denk dat deze discussie de verkeerde kant op gaat. En inderdaad ik was eerder kort door de bocht, misschien daarmee minder respect tonen voor het onderwerp. Dat geef ik toe.
........
En wordt alstublieft niet te persoonlijk, dat doe ik ook niet. Jij kent mij niet en ik jou niet. Dus oordeel dan ook niet zo persoonlijk.
Ik werd niet persoonlijk. Ik reageerde op wat jij nu zelf toegeeft. Je leek me een jong-onvolwassene te zijn in je eerste reactie.
En je hoort duidelijk niet bij thuis-NAS gebruikers die hem inzetten als media-center voor de familie.
Achteraf bekijken had ik ook niet de beste titel gekozen voor dit topic. Enigszins misleidend.
mvg.
-
Altijd fijn dat je jonger wordt ingeschat... Ik weet alleen niet of dat nu zo positief was in deze context. ::)
No hard feelings verder dan vanaf mijn kant.
Goed dan nu nog even fair and square, je hebt een goed punt, zeker voor thuis gebruik maar ik denk ook voor een hoop bedrijven die niet 24/7 bij hun apparatuur hoeven. Ik zie in het bedrijfsleven ook altijd schermen nog aan op vrijdagmiddag en ook een deel van de servers zouden uit mogen bij een hoop bedrijven die niet bereikbaar hoeven te zijn in het weekend. Er valt nog een hoop te winnen.
-
De NAS moest verboden worden.....
Nee, dat niet ... wat verboden zou moeten worden zijn matige of slechte electronica ontwerpen.
De daarop gebaseerde appraraten slurpen immers de onnodige 'sluipstroom'.
We zijn inmiddels zover met alle electronische mogelijkheden, maar dat is met een echt doordacht energieverbruik nauwelijks terug te vinden in de apparaten. Uit is geen uit meer.
350 watt en 3500 Kwh sluipverbuik op jaarbasis uit bovenstaande reactie is realiteit maar ik vind het bizar.
Dat is gelukkig mijn hele jaar verbruik. ;)
-
Maar gelukkig is Europa hier al lang druk mee bezig. Zie ook het Tweakers artikel standby-verbruik-vanaf-2010-beperkt-tot-2w (http://tweakers.net/nieuws/54399/standby-verbruik-vanaf-2010-beperkt-tot-2w.html) uit 2008.
-
Dan zet je jouw NAS toch gewoon uit als je hem echt niet nodig hebt.
Vanaf jouw PC/tablet/telefoon stuur je een WoL bericht naar jouw Synology. (Zo, die staat aan.)
Als je dan ook de Synology Wake On LAN Gateway op jouw Synology installeert, dan kan je precies hetzelfde doen met alle apparaten op jouw lokale netwerk die Wake On LAN ondersteunen.
Je stuurt vanaf jouw PC/tablet/telefoon opnieuw een WoL bericht naar jouw Synology, maar nu met het MAC adres van het apparaat dat je aan wilt zetten. De Wake On LAN Gateway zorgt er voor dat deze naar het apparaat doorgestuurd wordt.
Zie: http://spk.myquickdownload.com (http://spk.myquickdownload.com)
-
Ik ben zelf ook iemand die erg op het stroom verbruik let, ik ben continu bezig met het kijken waar ik nu weer een paar Watt kan besparen, zo heb ik alle spaarlampen vervangen voor zuinigere led lampen en heb ik alleen nog de Mac, 2 kpn iptv kasjes, tv en een Logitech speakerset op standby staan (als ik ze niet gebruik).
Maar de DS1513+ en de DS214+ laat ik toch echt wel 24/7 aanstaan, dit puur omdat ze 24/7 bezig zijn, zoals onder andere websites die ik er op host en een domein mail server, verder download ik vrij intensief.
Verder heb ik natuurlijk nog een router en een switch die ook altijd aanstaan.
Ik heb ook nog een DS213+ test nas maar die staat als ik er niks mee doe gewoon uit.
Ik was vroeger iemand die standaard 5 pc's 24/7 liet draaien puur omdat dit makkelijk was :)
Zo heb ik mijn verbruik van 5500kwh naar ongeveer 3500kwh per jaar terug gedrongen
Probleem voor fabrikanten is dat klanten bij aanschaf meer naar de aanschafprijs kijken dan naar de totale kosten gedurende de levensduur.
Stroomsparende apparatuur is duurder in aanschaf en 90% van de consumenten koopt dan de goedkopere energieslurpers. Dat zag je b.v. bij de gloeilamp; een 60 Watt/h lamp kostte ca 1 €, maar gebruikte ca €15.- aan stroom gedurende zijn 1000 branduren.Bij vergelijken met spaarlampen keek de consument alleen naar de € 1.- aanschaf terwijl die lamp feitelijk € 16,- koste per 1000 branduren.
Omdat 90% van de consumenten naar de aanschafprijs blijft kijken, kun je dat alleen Europees oplossen door de fabrikanten te verplichten om geen energiesurpers op de markt te brengen. En gelukkig gebeurt dat ook. Er is al genoeg regelgeving gemaakt en ook in de maak. Ook met betrekking tot stroomverbruik in slaapstand. In vrijwillige oplossingen geloof in nml. niet. Kijk maar naar de gloeilamp: zonder regelgeving zou nog steeds 80% van de mensen die energieslurpers gebruiken.
Ik ben iemand die liever een paar tientjes meer betaald bij een aankoop van een nieuw product als deze energie zuiniger is dan het alternatief.
Zo wil ik mijn Mac pro uit 2009 vervangen voor een Mac mini, al wacht ik nog tot dat Apple een nieuw model hier van uitbrengt.
Ik schrok trouwens best wel van het stroomverbruik van mijn nieuwe Netgear R700 met zijn 4,5 A, maar dit was voor mijn de beste keuze kwa prestaties en mogelijkheden.
Al zijn de mensen die een Synology nas kopen niet echt opzoek naar het goedkoopste, mede omdat Synology in een wat hoger segment valt en al wat duurder is in aanschaf dan de gemiddelde concurrent.
-
Heeft iemand al eens ontdekt hoe je kunt instellen dat je NAS 's nachts na het afronden van de backup mag afsluiten?
-
Ja die zou ik ook wel willen
-
Je zou eens naar advance powermanagement kunnen kijken.
Die heeft opties om een shutdown te doen als er geen diskactiviteiten meer zijn.
Je kunt hem vinden door deze package source toe te voegen aan je package centre:
http://www.cphub.net/index.php/getpackages.php
De webside is:
http://sourceforge.net/projects/advpowermgr4ds/
-
Bij mij draait alles op zonne energie, dus ook mijn NAS.
Einde discussie. ;)
-
Wij hebben HIER 's nachts geen zon ;D
-
tja, dan zet je de nas 's avonds uit en gaat hij weer aan als de zon opkomt. ;)
-
Wij hebben HIER 's nachts geen zon ;D
Haha zeker weten? :lol:
-
Al zoekend kwam ik weer eens op dit forum terecht. Je opmerking is al 9 jaar oud, dus misschien overbodig om te reageren, maar toch:
Een gloeilamp verbruikt weliswaar meer stroom, maar zet deze voor het grootste gedeelte om in warmte. Deze warmte verwarmd de ruimte waarin deze brand, en derhalve hoeft de CV minder hard te werken. 10 gloeilampen van 60 watt, waarvan 95% omgezet wordt in warmte geven feitelijk 570 watt aan warmte af. Spaar en Led-lampen geven weinig warmte af, dus die 570 watt energie moet dan door de CV opgewekt worden. Natuurlijk is er wel verschil, omdat er ook gewoon verlies is, maar het is niet zo groot als er voorgesteld word.
Ik heb altijd geleerd dat de energie die je erin stopt, er ook weer uit komt.
-
's winters is het lage rendement van een gloeilamp (of een ander apparaat) binnen huis inderdaad minder erg omdat de afvalwarmte ook nuttig is voor verwarmen van je huis.
Het was altijd wel zo dat een kwh warmte uit gas, goedkoper was dan een kwh uit stroom. (Omdat je ook verlies hebt bij de stroomopwekking uit kolen en gas).
Ik moet toegeven dat ik met deze kou ook onnodig apparaten aan laat staan omdat ik het huis toch moet verwarmen en zo iets minder gas daarvoor gebruik.