Tutorial voor NZBGET en NZBWEBGETDoordat je maar 2 linkjes mag gebruiken heb ik de resterende links http:slashslash weggelaten, die moet je er zelf maar even voor zetten
Ik heb het volgende uitgevoerd op een DS 110j, ik denk dat het wel voor alle DiskStations werkt maar zeker weten doe ik dat niet. Ik ben absoluut geen Linux Goeroe, dus het zou best wel eens kunnen dat ik dingen gedaan heb waarbij de Linux gebruiker de haren ten berge rijzen
.
Het makkelijkste is om NZBGET te installeren via IPKG, dan weet je zeker dat je de laatste stabiele versie hebt en dat alle libaries/dependies geinstalleerd worden.
IPKG moet je dus eerst installeren, hier is een tutorial voor IPKG
http://wizjos.endofinternet.net/synolog ... &Itemid=94 In het nederlands
, zorg ervoor dat je de juiste IPKG hebt voor je DS (
wizjos.endofinternet.net/synology/index.php?option=com_content&view=article&id=73&Itemid=74). Wizjos zit ook op dit forum (is zelfs een moderator
) en de tutorial daarvoor is uitstekend, werkte bij mij zonder problemen.
NZBGETWEB moet je even downloaden van sourceforge
http://sourceforge.net/projects/nzbget/ ... eb-1.4.zipInstalleren van NZBGET:Log op je DS in met SSH als root, het makkelijkste is om putty te gebruiken. Het root password is hetzelfde als je admin password. In putty je ip van je DS invoeren en klaar. Dan kom je in de terminal, je heb dan iets staan van “Diskstation> “
ipkg update
IPKG updaten, als het goed zie het een en ander voorbij flitsen.
ipkg install nzbget
NZBGET installeren, hier ook weer zie wat er geinstalleerd wordt.
Dan moet je een confiruatie bestand hebben om NZBGET te configureren, ze hebben er een voorbeeld bij gedaan dat moet even naar de juiste plek en hernoemd worden
cp /opt/share/doc/nzbget/nzbget.conf.example /opt/etc/nzbget.conf
In principe hebben we nu de basis voor elkaar, het conf file moet alleen nog even geedit worden, je newsserver moet ingevuld worden en je moet de directories opgeven waar alles terecht moet komen. Het editten van bestanden in de terminal is nogal een crime, je kunt het doen met VI (
nl.wikipedia.org/wiki/Vi_%28Unix%29) . Persoonlijk vind ik dat een ramp, ik heb Midnight Commander geinstalllerd op mijn DS en dat gaf voor mij een wat bekendere look. (lijkt op de oude vertrouwde norton commander uit het dos tijdperk) Tutorial voor MC: (
wizjos.endofinternet.net/synology/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=76) ook weer van wizjos en ging weer van een leije dakje.
Zoek de sectie PATH op in het nzbget.conf
$MAINDIR=/volume1/public/nzbget
Ik heb gewoon in de public map van mijn DS een map gemaakt die nzbget heet, vond ik makkelijk kan ik er altijd bij vanaf allerlei plekken, wil je hem ergens anders hebben kan ook maar zorg er dan voor dat je paden kloppen. Deze map moet jezelf maken, de rest van de submappen maakt NZBget zelf aan.
Nu de sectie NEWSSERVERS opzoeken en je gegevens invoeren:
# Host name of newsserver.
Server1.Host=jouw.newsserver.nl
# User name to use for authentication.
Server1.Username=gebruikersnaam
# Password to use for authentication.
Server1.Password=wachtwoord
# Maximal number of simultaneous connections to this server (0-999).
Server1.Connections=aantal verbindingen, bv 4
NZBGET zou nu moeten werken, als je in de terminal “nzbget –D” intoest start die op als deamon (als service zeg maar) Je hebt nu in de map public op je DS een map die nzbget heet en daar zitten 4 submappen onder
“dst” daar komen de gedownloaden bestanden in (later ook de par’nrar)
“nzb” daar moeten de nzb’s in
“tmp” voor NZBGET zelf
“queue”ook voor NZBGET zelf
Voor je verder gaat zou ik hem eerst even testen. Met het commando ” nzbget -L F” kun je zien of die draait en verbinding heeft met de server. Als je een nzb file in de map “nzb” copieert (kan gewoon vanaf de windows verkenner van je PC) dan moet ie aan de gang gaan. Met het commando “nzbget –s “ heb je de console mode van NZBGET en moet je zien dat ie aan het downloaden is.
Het stoppen van NZBGET doe je met “nzbget -Q”
We hebben nu een NZBGET zonder postprocessing, dwz hij download geen extra pars en doet niet aan unrarring en we kunnen hem nog niet op “afstand” besturen.
Postprocessing instellen:Gelukkig zitten er weer voorbeeld bestanden bij en die moeten naar de juiste plek. Dus inloggen als root met putty en de volgende regels invoeren
cp /opt/share/doc/nzbget/postprocess-example.sh /opt/sbin/postprocess-example.sh
cp /opt/share/doc/nzbget/postprocess-example.conf /opt/etc/postprocess-example.conf
Het nzbget.conf file moet geedit worden en je moet vertellen waar het postprocess script staat. Zoek de sectie POSTPROCESS op in het conf file en vul het path in
PostProcess=/opt/sbin/postprocess-example.sh
In het bestand postprocess-example.conf kun je je post processing naar believen instellen, er staan maar een paar regels in die voor zich spreken. Het unrarren is het belangrijkste, in principe hoef je geen path in te vullen voor unrar, want dat is al geïnstalleerd en zit in het zoekpath van je DS. Je kunt dat testen door gewoon in de terminal “unrar” in te toetsen en dan krijg je parameters van unrar te zien.
Dus voor de duidelijkheid: In de map “/opt/ect” staan nzbget.conf en postprocess-example.conf. er is ontzetten veel in te stellen in nzbget, kijk maar eens de config files door, er staat bij iedere regel een uitleg.
(een # in de config files betekend dat het NIET wordt meegenomen door het programma, het is dus gewoon een stukje text. )
Als het goed is moet nu alles werken, nzbgetweb is niet echt moeilijk maar op de DS zit PHP redelijk dicht geschroefd en moeten we wat wijzigingen aanbrengen in php.ini om het werkende te krijgen.
Installeren van NZBGETWEBNzbgetweb-1.4.zip uitpakken met subdirs de webserver op je DS inschakelen (Web station) en alle bestanden in je webdirectory copieren. Op je DS kun je verschillende websites hosten, dat heb ik persoonlijk niet gedaan. Ik heb in de map “web” op de DS, een submap aangemaakt “nzbgetweb” , als je dan met je brouwser naar “ipvanjouwDS/nzbgetweb” gaat dan laad die nzbgetweb.
Ik heb dus eigenlijk maar 1 webserver en de verschillende web dingetjes in de diverse mappen staan, als je verschillende websites wilt draaien zal je DS iedere keer een instance (copie) van je webserver maken, op den duur komt dat de performance en geheugen gebruik van je DS niet ten goede. Maar het is maar wat je wilt, ik ga dus van de situatie zoals boven geschetst uit.
Ik heb de optie’s register_globals en php cache aangevinkt, geen idee of dat iets uitmaakt…
Als je met je brouwser naar “ ipvanjouwDS/nzbgetweb” gaat zul je al wat moeten zien, zowiezo wat foutmeldingen.
Oa (1):
Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/volume1/public/nzbget/dst) is not within the allowed path(s): (/etc:/tmp:/usr/bin/php:/usr/syno/synoman:/var/run:/var/services/blog:/var/services/homes:/var/services/photo:/var/services/web:/var/spool/php:/volume1/@tmp/php:/volume1/web:) in /volume1/web/nzbgetweb/functions.php on line 337
Notice: Directory /volume1/public/nzbget/dst does not exist. Check option "CheckSpaceDir" in /volume1/web/nzbgetweb/functions.php on line 338
En (2):
Executing stop-script:
Warning: exec() [function.exec]: PHP exec disable. in /volume1/web/nzbgetweb/functions.php on line 538
En waarschijnlijk deze (3):
Notice: RPC: method "editqueue", error 3 - Invalid action in /volume1/web/nzbgetweb/functions.php on line 195
De eerste meldingen kun je kwijt raken door php.ini op je DS te editen. Php.ini staat in de map “/usr/syno/etc” zoek de regel “open_basedir =” op en verwijder deze, volgens mij kun je ook alles wat achter het “=”teken staat weghalen maar ik heb de regel verwijderd.
De tweede fout melding krijg je weg door de regel “safe_mode_execdir = /usr/syno/bin” alles achter het “=” teken weg te halen.
Als je iets wijzigd in php.ini moet je je DS opnieuw opstarten, mja eigenlijk moet je je webserver opnieuw opstarten, daar is ook een handig commando voor:
/usr/syno/apache/bin/httpd -k restart
De laatste melding had ik wat meer moeite mee, maar het lijkt erop dat dat meer een rechten probleem is op de verschillende mappen. Ik heb alle mappen van /volume1/public/nzbget gezet naar chmod 777 (nu zullen de Linux gebruikers wel overeind springen
) maar dat was de enige manier om kennelijk voldoende rechten te geven dat de nzbgetweb server zijn werk doet.
Ga met je brouwser naar je nzbgetweb pagina, klik op de knop “config” en vul de volgende velden in:
ServerConfigFile: /opt/etc/nzbget.conf
ServerConfigTemplate: /opt/share/doc/nzbget/nzbget.conf.example
ServerStartCommand: /opt/bin/nzbget -D -c /opt/etc/nzbget.conf 2>&1
ServerStopCommand: /opt/bin/nzbget -Q -c /opt/etc/nzbget.conf 2>&1
NzbDir : /volume1/public/nzbget/nzb
Saven
Klik aan de rechterzijde op de knop “POSTPROCESSING” en vul het volgende veld in:
PostProcess: /opt/sbin/ postprocess-example.sh
Nog een keer saven, restart nzbget en je webserver en alles zou moeten werken ! In principe hoef je nu niet meer de terminal in en kun je alles instellen via NZBGETWEB .
De tip van wizjos hieronder had ik als toetje willen bewaren
, maar dan had ik maar sneller moeten zijn… . Maar in principe hoef je dat niet te doen, want je kunt hem nu ook opstarten via de webpagina, het is maar wat je handig vind.
Ik heb wat dislectische neigingen, dus er kunnen hier en daar wat taalkundige kronkelingen inzitten. Maar ik heb geen enkele moeite om daar op gewezen te worden.
Succes !
Met dank aan Wizjos voor zijn duidelijke site over de Diskstation.