Synology-Forum.nl
Hardware ondersteuning => Netwerk algemeen => Topic gestart door: erikv2 op 04 december 2018, 12:22:00
-
Hallo mede-synology-gebruikers,
Mijn NAS is een DS213J. Deze vervult een centrale rol in een thuis-netwerk met vooral Apple iMacs. De home directory van elke gebruiker in het netwerk staat op de NAS. Hierdoor kan je op elke iMac in huis inloggen en je werkt dan met je eigen bestanden en e-mail.
Het werkt simpel, direct na het inloggen wordt een script uitgevoerd waarin een aantal netwerk mounts worden gedaan.
Mijn huidige provider is telfort en mijn router is een ZyXEL P-2812HNU-F1. Hieraan hangt de DS213J. En in huis ligt een 1000Mbps Ethernet LAN.
Qua snelheid is de rek er via ADSL een beetje uit in mijn wijk (Utrecht centrum). We hebben een 50mbps abo, maar het maximum wat ik hier in de praktijk haal is 35mbps. Dat is met een gezin met 2 pubers die netflixen etcetera, vaak niet genoeg. Glasvezel ligt hier nog niet en ook niet in de nabije toekomst. Daarom denk ik er over om over te schakelen naar ziggo complete dan krijg ik 200mbps download. En het kost me maar 6 euro meer per maand, dus daar hoef ik het niet voor te laten.
Dat klinkt dus aantrekkelijk, maar voor ik de overstap maak, wil ik graag redelijk zeker zijn dat mijn huidige manier van werken niet in gevaar komt. Want het is wel heel lekker dat je als het te druk is in de huiskamer, je op zolder kan gaan zitten werken.
Wat denken jullie, is de overstap naar een andere provider en dus naar een andere router, waar de DS213J weer achter komt te hangen, mogelijk van invloed op mijn manier van werken met e de DS213j als netwerk server voor de home directories van de gebruikers?
Voorzien jullie mogelijke problemen?
Hoor graag jullie reacties. Bij voorbaat hartelijk dank, Erik
-
Het gaat 'em vooral op vlak van IP-adressen even opletten worden. Gebruik je intern op de LAN-kant DHCP om IP's uit te delen ? Die nieuwe router/modem van Ziggo zal zeker "standaard" een andere range gebruiken en ook DHCP-services doen. Moet je mogelijks afzetten aanpassen.
Maar andere issues zie ik niet echt.
Heb je externe systemen die via het publieke-IP connectie leggen ? Want je externe publieke IP gaat ook veranderen als je van ISP gaat veranderen.
Wireless moet je even afwachten wat de kwaliteit van de nieuwe Ziggo modem/router zal zijn tov je Zyxel. Dat kan wel eens wat verschillen in dekking enz.
-
Heb je externe systemen die via het publieke-IP connectie leggen ? Want je externe publieke IP gaat ook veranderen als je van ISP gaat veranderen.
DDNS lost dat voor je op.
-
Wireless zul je er flink op vooruit gaan want bij Ziggo krijg je een connectbox die 802.11ac doet terwijl die Zylex op 802.11n blijft steken.
-
Pas toch maar op ... puur naar dekking toe met 802.11ac (=5ghz) kan het wel eens anders uitpakken dan je denkt tov 802.11n (2.4Ghz) (afhangkelijk van woningbouw, materialen etc)
Tuurlijk de 2.4-band is gesatureerd etc,etc maar dekking is iets anders dan doorvoer...
Als zo'n Zyxel dual-band 802.11n is (dus zowel 2.4 / 5) is het maar de vraag in welke modus zijn clients vandaag connecten met de Zyxel. Als hij reeds op 5Ghz 802.11n connect is het wel OK.
-
Je moet zomaar wat roepen als je niet weet hoe het zit.
Die connectbox is 2x2 op de 2.4Ghz band en 3x3 op de 5Ghz band terwijl die Zylex enkel een 2x2 heeft op de 2.4 Ghz band.
2x2 betekent 2 zenders en 2 ontvangers
3x3 betekent 3 zenders en 3 ontvangers.
-
Ik heb niets met Nederland dus ik ken de detail-specificaties van vb zo'n Ziggo box specifiek niet.
Toen ik lang geleden hier in Belgie nog de provider geleverde prullen gebruikte was dekking ook niet om over naar huis te schrijven.
Even gekeken en het ziet wel een geavanceerd bakje uit in vergelijking met de Telfort Zyxel.
-
Dank allemaal.
Inderdaad de ip-adressen. De computers hebben een vast ip-adres. Ziggo-modem zal waarschijnlijk standaard op dhcp staan. Dus idd goed verschillende instellingen checken.
Wireless snelheid is niet zo'n item. Maar voor de kids missch wel.
Van buitenaf (via publieke ip) doe ik niets op het netwerk.
Belangrijkste is dat het bedraadde gedeelte goed blijft werken (network home directories).
Verder dacht ik altijd dat als je kabel-internet hebt, dat je daadwerkelijke snelheid dan daalt als veel mensen dit in de buurt (zelfde aansluitkast in de straat) ook kabel-internet hebben. Is dat (nog steeds) zo?
Dank jullie wel!
-
Geen ervaring (heb glas) maar, het blijft uiteindelijk wel koper delen, denk ik.
-
Maakt allemaal niets uit of je nu glas, adsl of coax gebruikt.
Ook een glas aansluiting komt weer ergens in een onderstation aan waar echt niet de volle capaciteit voor alle aansluitingen gelijktijdig geleverd kan worden.
Ergens in de keten is het altijd een shared medium en kun je potentieel last krijgen van overbelasting.
Maar over het algemeen heb je bij de grote providers daar geen enkele last van simpelweg doordat het uitmiddelt.
Alle netwerken hebben ergens een oversubscription, wat betekent dat als alle gebruiken op een bepaalt moment de maximale capaciteit van hun verbinding zouden willen gebruiken je per gebruiker niets overhoud.
-
Verder dacht ik altijd dat als je kabel-internet hebt, dat je daadwerkelijke snelheid dan daalt als veel mensen dit in de buurt (zelfde aansluitkast in de straat) ook kabel-internet hebben. Is dat (nog steeds) zo?
Dat was "ooit" wel merkbaar, maar tegenwoordig loopt de fiber wel tot in de straatkast, zijn de "lussen" kleiner en is er op "de kabel" wel wat spectrum/frequentie vrijgemaakt om een hoop gigabits/sec te kunnen verdelen onder de mensen. Je gaat die 200Mbps wel halen hoor, no worries. Uiteindelijk zal je dat pas weten na installatie. ISP doen uiteraard aan "overboeking" want als iedereen in de straat tegelijk de 200Mbps gaan consumeren....
Dat is met xDSL wel iets anders waar je draadjes-paar tot in de wijk-kast hebt enkel voor jouw verbinding en geen COAX "lus" zals bij kabelmodels.
Nu in de wijk-kast gaat het meestal op de fiber. Hier vb mijn xDSL is +-100Mbps (met vectoring) omdat ik qua afstand goed zit tot de wijk-kast, niet iedereen is zo gelukkig...Die +-100Mbps haal ik dan ook gewoon altijd, 24u per dag als het moet.
-
Alle netwerken hebben ergens een oversubscription,
Probeer maar eens on-line een gehuurde film op een kerstavond te bekijken. Zelfs als er normaal voldoende capaciteit is, zijn er ook nog piekmomenten op vakantie dagen.
Voor providers ook lastig in te schatten omdat we zelf ook steeds meer on-line gaan kijken. Wat vorig jaar genoeg was, kan dit jaar te weinig zijn.
Maar dit is een Synology forum. Wifi etc hoort hier niet thuis. Blijft over dat je vooral naar de netwerk range moet kijken. Geen fixed IP op de Nas instellen maar op de router.
Bij de oude Ziggo routers kon je simpel het netwerk op de oude range zetten, en was je echt klaar. Maar met die nieuwe troep wordt er steeds meer dichtgetimmerd.
-
Ook weer een dingen die je fout aanneemt.
De straatkasten van Ziggo zijn gewoon met coax aangesloten en worden daar enkel via coax signaal versterkers opgepept en op de wijkcentrale aangesloten en pas daar gaat het coax docsis signaal over een ethernetsignaal over glas of koper.
De maximale snelheid van de huidige gebruikte docsis 3.0 modems is 1.2Gbps down en 200Mbps up.
De maximale throughput die ze over een coax kabel halen is ongeveer 55Mbps, dus dat moet je delen met iedereen die op een wijkcentrale zit aangesloten.
Docsis 3.1 zal dat sterk oprekken naar een maximale snelheid van 10Gbps per aansluiting en dit zal net als bij glas symmetrische worden (max upload snelheid gelijk aan max download snelheid), maar om dat echt te kunnen leveren zal de infrastructurr erachter nog wel wat opgerekt moeten worden.
Adsl en VDSL heeft per aansluiting in de centrale een modem en daar wordt overgegaan op ethernet over koper en verder weer gebundeld om doorgestuurd te worden.
Aangezien daar weer verschillende technieken gebruikt kunnen worden is niet te zeggen wat daar de capaciteit is.
De te behalen snelheid is bijna puur afhankelijk van de afstand tussen centrale en eindgebruiker, maar haalt nooit de snelheden die over coax of puur glas mogelijk zijn.
Glas gaat meestal rechtstreeks naar een wijkcentrale en ook daar is de capaciteit weer afhankelijk welk soort apparatuur daar ingezet wordt om het te bundelen.
-
Bij de oude Ziggo routers kon je simpel het netwerk op de oude range zetten, en was je echt klaar. Maar met die nieuwe troep wordt er steeds meer dichtgetimmerd.
Ook de nieuwe connectbox van Ziggo kun je gewoon op elke gewenst DHCP range zetten, daar is niets in verandert.
Het zit nu alleen onder een advanced tabje om te voorkomen dat mensen die er geen verstand van hebben de verkeerde dingen instellen.
-
Goed te horen dat je dit nog steeds kunt aanpassen. Vind ik persoonlijk de snelste oplossing omdat al je apparaten dan hetzelfde IP kunnen behouden.
Ik meende alleen dat de DHCP anders werkt. De meeste routers delen uit van laag naar hoog, maar de Connectbox deelt random uit binnen de ingestelde range. Maakt natuurlijk niets uit, maar kan tot problemen leiden als je zelf fixed IP adressen op apparaten instelt in het hoge deel van de range, onder het motto "zoveel apparaten heb ik toch niet dat hij die gaat gebruiken".
-
Nog nooit iets van gemerkt of over gehoord dat hij random ipadressen zou uitdelen.
Dat is lastiger te maken dan gewoon de volgende vrije in de lijst te nemen.
Zal wel van iemand komen die niet snapt dat er ook zoiets als een leasetijd voor een ipadres is.
Verder kun je gewoon de dhcp scope aanpassen zodat de een reeks voor jezelf kunt houden en uiteraard het beste, gewoon in de connectbox een vast ipadres per macadres uitdelen.
Kortom alle functionaliteiten die alle routers hebben zit er gewoon in.
-
Je moet vaste IP adressen ook niet kiezen in de DHCP range.
In mijn router kan ik de IP adressen vastzetten buiten het vrije DHCP bereik.
DHCP loopt van 192.168.2.100-192.168.2.250. De apparaten die ik in de router vaste IP adressen geeft zitten in het bereik tot 100.
Maar dat is weer een heel andere discussie.
-
Nog nooit iets van gemerkt of over gehoord dat hij random ipadressen zou uitdelen.
…Zal wel van iemand komen die niet snapt dat er ook zoiets als een leasetijd voor een ipadres is.…
Kijk maar eens naar de IP adressen die een connection box gebruiker opgeeft. Die zitten vaak erg ver uit elkaar. De bron (https://ziggoforum.nl/topics/91483/#post-1223074) is iemand die het doorgaans goed weet.
Het probleem van routers is dat ze nooit via een standaard werken. Voor IP adressering heeft mijn Ubee een lijst waar ik 10 adressen kan reserveren. Die reservering werkte bij mij al jaren niet meer. Totdat ik erachter kwam dat als ik een reservering in dat lijstje uit zette, hij de rest van het lijstje oversloeg. En dit euvel begon pas na een update. :o
-
en uiteraard het beste, gewoon in de connectbox een vast ipadres per macadres uitdelen.
Kortom alle functionaliteiten die alle routers hebben zit er gewoon in.
@BenV (en anderen met ziggo ervaring): was me nog even verder aan het verdiepen in de connectboxen van Ziggo. Als ik het goed begrepen heb is de kans het grootst dat ik een Arris TG2492LG of een Compal CH7465-LG krijg, en dat hier nogal wat problemen mee zijn.....? Bugs en security lekken in chips van Intel respectievelijk AMD......?
Verder nogal brakke software, waardoor: wegvallend internet, wegvallende wifi, zeer veel haperingen, spontane restarts, etc. Waardoor of het hele internet nauwelijks functioneert, of het enorm traag wordt....?
Klopt dit? Of zijn dat incidentele gevallen? Of enorm opgeblazen, en functioneren ze doorgaans goed?
Wie kan hier iets zinnigs over zeggen?
-
Meestal zwaar overdreven.
Het is op fora een soort mode geworden om apparatuur van providers af te kraken.
Komt ook uit het verleden toen het meer voorkwam dat router niet voldeden.
95% van alle problemen hebben met wifi te maken en dat komt gewoon doordat de meeste mensen helemaal niets van wifi begrijpen.
De meterkast in nu eenmaal zelden de beste plaats daarvoor en rijtjeshuizen en flats hebben nu eenmaal heel veel last van de wifi van de buren.
-
Ondertussen ben ik helemaal overgestapt op Ziggo. en het draait naar tevredenheid.
Internet omzetten was inderdaad geen enkel probleem. Ip-range op de ziggo box op dezelfde range gezet als die ik in de zyxel ingesteld had. En alles werkte direct weer als vanouds.
VoIP bellen was een ander verhaal. Heb 2 nrs via budgetphone. Daar ben ik een paar dagen flink zoet mee geweest. De tel poorten van de ziggo box kan je alleen gebruiken als je ook telefoon bij ziggo afneemt.... Dat wist ik niet.
Dus heb ik eerst geprobeerd het Zyxel modem achter de Ziggo box te hangen. Maar dit kreeg ik niet werkend. Toen heb ik een Cisco PA112 gekocht. Dat is uiteindelijk bijna helemaal gelukt. Bijna, want met 1 van de 2 voip/sip-accounts kan ik niet naar buiten bellen.
Nou is dat geen drama, maar wel vreemd.
Voor nu ben ik er tevreden mee.
Heb het abonnement van het tel.nr. waarmee ik niet kan bellen teruggeschroefd. Inkomend werkt alles. Bellen doen we niet veel via vaste nummers. En als het dan een keer moet, dan kan het met 1 van de 2. Dat is prima, en een besparing van 8 euro per maand.
Dank allen voor jullie reacties en tips!