Synology-Forum.nl
Hardware ondersteuning => Netwerk algemeen => Topic gestart door: p.hulshoff op 12 september 2019, 20:02:12
-
Ik heb mijn Ziggo Connect box een harde reset gegeven. Nu moet ik hem opnieuw instellen voor gebruik door mijn NAS. De vorige keer ging dat prima door in Synologie assistente netwerk set up de voorgestelde instellingen over te laten nemen. Nu krijg ik telkens dezelfde melding ‘het gepreciseerde ip adres is in gebruik’. Hoe nu verder?
-
Dan is dat adres waarschijnlijk al uitgegeven aan een ander apparaat (misschien je PC ?) door de DHCP.
Dus, kijk in je Router wie dat adres heeft of gebruik de app fing (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.overlook.android.fing&hl=nl).
-
Dat klopt. Mijn laptop gaat telkens op dat ip adres zitten. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn laptop een ander ip adres krijgt en niet telkens dit adres?
-
In de Connect Box een ander vast IP-adres geven voor je PC. Erna zowel ConnectBox als PC herstarten.
Stel beter alles in via de ConnectBox, en niet via een wizard in je NAS.
-
Dus, in de Router, sectie DHCP, ip-adressen vast zetten op basis van MAC adressen van b.v. je NAS en PC.
-
Ik ben er inmiddels achter dat het probleem waarschijnlijk ergens anders in zit. Omdat ik in het verleden een vast op adres in mijn NAS heb ingesteld is hij niet meer vindbaar na de reset van mijn router omdat hij in een andere range? zit? Mijn NAS is namelijk ook niet zichtbaar in mijn Ziggo connectbox. Instellen van een in adres in mijn router is dus niet mogelijk. Nou lees ik ergens dat ik mijn NAS rechtstreeks op mijn pc moet aansluiten om dat te herstellen?
Klopt dat en zo ja, hoe gaar dat in Jip en Janneke taal in zijn werk?
Aansluiten met utp?
Hoe herstel ik vervolgens de instellingen zodat hij weer zichtbaar wordt in mijn connectbox op het moment dat ik hem weer in het netwerk hang?
Ik hoop dat iemand me verder kan helpen.
Alvast bedankt!
-
Gewoon een reset uitvoeren op de NAS met de reset knop. Deze indrukken tot je één piep hoort.
Dan worden je netwerkinstellingen, admin wachtwoord en firewall teruggezet.
Link: https://www.synology.com/nl-nl/knowledgebase/DSM/tutorial/General_Setup/How_to_reset_my_Synology_NAS
-
Gedaan maar nog steeds niet zichtbaar....
-
Dan (tijdelijk) het sub-net van de Connect Box veranderen naar het sub-net wat je eerder in de NAS hebt vastgelegd.
Zodat ze beide in hetzelfde sub-net zitten, en in dat geval de NAS dan wel weer te bereiken is.
Daarna kun je het IP-adres van de NAS alsnog weer op DHCP zetten.
Dit soort problemen komt zo vaak voor bij een vast IP-adres van de NAS,
in de plaats van ingesteld in de router (en NAS op DHCP laten staan).
-
Bedankt voor jullie reacties maar ik kreeg het op de eerder genoemde manier niet voor elkaar. Ik heb uiteindelijk een harde reset uitgevoerd. ::) waarna hij weer zichtbaar werd in Synology assistent. Daar heb ik toch een voorkeurs ip adres opgegeven. Niet in de connectbox. Dat raadden jullie dus af?
-
.... Daar heb ik toch een voorkeurs ip adres opgegeven. Niet in de connectbox. Dat raadden jullie dus af?
Inderdaad. Niet een IP-adres vastleggen in de NAS, maar juist in de Connect Box of welke ander router je ervoor mocht gebruiken.
-
Ik weet dat een meerderheid op dit forum bepleit om geen vast IP adres in je NAS in te stellen, maar je NAS in te stellen op het verkrijgen van een IP-adres middels DHCP, en in je DHCP server (meestal je router) je NAS een vast (reserved) IP-adres te laten toewijzen.
Ik ben van het andere "kamp", zoals o.a. hier (https://www.synology-forum.nl/synology-dsm-5-2/kan-ip-adres-niet-meer-zetten/msg174096/#msg174096) beschreven.
Als je (om welke reden ook) je router moet vervangen, stel je in die nieuwe router makkelijk weer de "oude" IP- and DHCP-range in, en alles werkt weer direct zoals voorheen.
Werk je met IP reservation in je router, dan moet je van alle netwerkresources (NAS-sen, printers, IP-telefoons (voor click-to-dial), L2/L3 switches) het "oude" IP-adres weten en weer op de router instellen. Als dat laatste trouwens al kan; op veel routers kan je een eerst door DCHP toegewezen IP-adres "vast" maken (reserveren), maar vaak kan je niet simpelweg zelf een IP-adres kiezen/toekennen.