Synology-Forum.nl
Packages => Officiële Packages => Media Server (UPNP/DLNA) => Topic gestart door: jafrako op 26 augustus 2017, 17:05:32
-
Ik heb een externe harde schijf met multimedia bestanden en USB aansluiting. Ik hang hem aan mijn WD mediaspeler en alle de inhoud wordt afgespeeld. Werkt ook als ik hem in m'n TV of m'n BD-speler prik.
Ik koop een Nas DS112, harde schijf erin, ik maak 3 mappen voor resp. afbeeldingen, audio en video en sluit hem aan op m'n router. Ik roep hem op in m'n mediaspeler en alleen de fotos laten zich vertonen. Audio en video worden niet gevonden. What's the problem?
Met frisse tegenzin heb ik daarna de Mediaserver geïnstalleerd die mijn Nas verrijkte met nog eens 3 media mappen pas daarna kon ik wel media afspelen. Waarom is daar die mediaserver voor nodig? Die externe HD doet het toch ook zonder.
Mediaservers blijven hardnekkig mappenstructuren en bestandsnamen negeren ten gunste van het gebruik van de in de tag opgeslagen gegevens. Verder blijven ze dwangmatig bibliotheken bouwen waartoe ze de de godganse dag ongecontroleerd op het internet rondstruinen om gegevens te verzamelen. Ik heb nu die Nas, een TV, een BD-speler, een mediaspeler en een Horizonbox die daar allemaal op eigen houtje mee bezig zijn.
Mijn Nas meldt nu dat hij aan het converteren is geslagen en al aan de 5% zit. Fijn, in dat tempo heeft hij dan nog wel een week of wat te gaan. Wat hij met converteren bedoelt heeft hij me niet verteld. Ik heb een akelig vermoeden dat hij mijn paar duizend muziekbestanden, waarvan ik zorgvuldig alle tags heb geleegd en die ik gewoon in een zelfgemaakte map op m'n Nas had opgeslagen, tot ze zo nodig naar die nieuw gemaakte mediamappen van de mediaserver moesten worden verplaatst, nu weer van gevulde tags wil voorzien. Ik weet niet zeker maar ik geloof dat ik dat proces heb gestopt.
En daarbij richten die mediaservers zich ook nog eens op de simpele belevingswereld van de consument van korte, hapklare brokken muziek die denkt dat muziek bestaat uit een track met een tag met daarin wat info. Meerdelige langere muziekstukken? Nooit van gehoord. Klassieke muziekstukken bestaan dikwijls uit meerdere delen. Bij opera's loopt dat zelfs op tot tientallen tracks.
Voorbeeldje Beethoven, symfonie nr X bestaat uit 4 delen. Dat zijn 4 tracks die in de tag zijn getiteld Allegro, Adagio, Scherzo en Rondo waaraan tracknrs van 1 t/m 4 aan zijn toegekend. An sich goed. Mijn zelf gegeven bestandsnamen in de map Beethoven, submap Symfonie 4 luiden 1 - Allegro, 2 - Adagio, 3 - Scherzo en 4 - Rondo. Roep ik nu Beethoven\Symfonie 4\ op in de mediaspeler dan sorteert dat eigenwijze stuk software alfabetisch op titel (en daar hoort niet dat tracknr bij!) en dat wordt dan Adagio, Allegro, Rondo en Scherzo en dat is dus faliekant fout. Op bestandsnaam gesorteerd zou dat 1 - Allegro, 2 - Adagio, 3 - Scherzo en 4 - Rondo worden en da's wel goed.
Behalve mappen met complete werken per componist/popgroep heb ik een map Diversen met enkele tientallen losse populaire muziektracks die ik bestandsnaam "artiest\titel" heb gegeven. Die worden niet zoals ik wil op bestandsnaam volgorde gesorteerd maar weer op volgorde van titel. Heb ik dus niets aan want die titels zeggen me niet zoveel tot ik ze aan eenik wil eerst
En alsof er niet genoeg problemen zijn: die tags zijn dikwijls voorzien van foute info of soms leeg of deels leeg en in dat geval worden ze geheel niet getoond.
Kortom mediaservers zijn kinderlijke speeltjes die voor serieuze muziekbeleving (klassiek, pop en noem maar op) volstrekt onbruikbaar zijn maar ik wordt door Synology gedwongen die onzin toch te gebruiken.
Mijn voorlopige botte oplossing is al die tags helemaal leegmaken want dan wil zo'n mediaserver wel eens terugvallen op bestandsnamen. Maar daarna gaan ze weer hard aan de gang om opnieuw info te zoeken.
Concreet:
Waarom is die mediasever nodig en kan ik zonder?
Zo niet kan ik dan dat converteren uitschakelen?
-
MediaServer is in jouw geval volkomen overbodig en zelf redundant met je WD mediaplayer.
Dus gewoon verwijderen en eventueel de indexering stoppen die er al is.
Je WD mediaplayer kan gewoon de bestanden van je NAS lezen en afspelen
-
Zo niet kan ik dan dat converteren uitschakelen?
Kun je uitschakelen maar, dan werkt Media Player niet meer.
-
Een media-server op de NAS is handig als je "zonder gebruikers account" bepaalde media-apparaten toegang wilt geven tot muziek of film verzamelingen, die je dus zonder een inlog op gebruikersniveau kunt benaderen.
Als je die media-server op de NAS activeert kun je verder zelf nog wel wat zaken instellen of daarbij op internet nog verder van achterliggende bibliotheken gebruik wordt gemaakt om aanvullende informatie bij elkaar te zoeken, en of er wel of geen conversies gedaan moeten worden.
Zelf maak ik wel gebruik van een media-server maar heb alle extra opties niet aangevinkt, om zo min mogelijk van al die extra toeters en bellen geschoond te blijven.
Gebruik je de diverse opties van de media-server WEL, kun je ook opties instellen hoe de sortering gedaan moet worden. Standaard staat die op "Uitsluitend titel", maar kun je evengoed instellen op "Nummer - Titel", "Titel/Album", "Titel/Artiest" of "Nummer - Titel/Artiest - Album".
Zoals reeds aangegeven ben je helemaal niet verplicht zo'n media-server te activeren.
Vanuit diverse media-apparaten waaronder een WD mediaspeler kun je ook een NAS benaderen met een gebruiks account.
Dan is het slechts een kwestie van de juiste mapjes benaderen, en die bestanden aanklikken die je wilt afspelen.
Dan laat je eventueel de mediaspeler zelf aanvullende bibliotheken opbouwen aan informatie, maar dat staat dan los van de NAS.
-
Dank voor je reactie. Toen ik voor het eerst mappen aanmaakte en probeerde zonder mediaserver media af te spelen had ik waarschijnlijk de machtigingen niet goed ingesteld. Werkte dus niet dus mediaserver geïnstalleerd.
Dankzij je raad die zinloze mediaserver weer gedeïnstalleerd. Vervolgens m'n WD media-spelertje streng verboden bibliotheken te bouwen en alleen internet op te gaan voor updates en alles werkt prima terwijl de hele constellatie superslank en overzichtelijk is.