Synology-Forum.nl
OS Specifieke ondersteuning => Mac OS X => Topic gestart door: Corsat op 02 juli 2017, 20:04:58
-
ik ben nu al een tijdje aan het stoeien met de nas en probeer mijn 3 gebruikers van de mac aan te maken op de nas. Gebruikers aangemaakt, rechten etc gegeven en via jip en janneke ingesteld. Als ik echter inlog op de mac verwacht ik toegang te krijgen tot mijn map home maar vergeet het maar, geen toegang, wel zie ik music, fotos enz waar ik toestemming voor heb gegeven maar home niet. Wat doe ik verkeerd ? of is de instructie jip en janneke geschreven voor windows en werkt dat niet voor de mac ?
-
of is de instructie jip en janneke geschreven voor windows en werkt dat niet voor de mac ?
Welke instructie ?
-
https://www.synology-forum.nl/windows/jip-en-janneke-wagen-zich-aan-een-nas/
:)
Een MAC is zeker geen Windows...
-
ik heb idd deze handleiding gevolgd maar dat werkt niet bij een mac. Ben nu aan het uitvogelen wat wel werkt maar lijkt een lange weg. Ik probeer van alles te lezen en te verzamelen maar heb niet de indruk dat er ergens duidelijk staat aangegeven wat en hoe je de nas en je mac moet instellen.
-
Waarom zou dat niet werken? Heel gemakkelijk zelfs.
Wat gaat eigenlijk niet? Wat doe je en wat lukt niet?
-
https://www.synology-forum.nl/windows/jip-en-janneke-wagen-zich-aan-een-nas/
:)
Zonder ook meet één regel gelezen te hebben, zie je zo dat dat geen Jip & Janneke is. Bij die taal-stijl mogen geen bijzinnen gebruikt worden en moet elke zin op een nieuwe regel beginnen.
Maar er mag geen verschil tussen mac en windows zitten, want het wel/niet zien van de home stel je op de nas in en dat is OS onafhankelijk.
-
ik heb mijn gebruikers ingesteld, 1 gebruiker op de mac en 1 op windows laptop. toegang ingesteld tot verschillende mappen, ww en gebruikersnaam ingesteld en de map homes moet ik volgens de instructies bij machtigingen geen toegang geven, gevolg dat ik niet kan verbinden vauit de mac of laptop met de nas. Zet ik homes op lezen en schrijven dan kan iedere account alles lezen en schrijven. Hoe scherm ik nu de mappen per gebruiker af?
-
Zet ik homes op lezen en schrijven dan kan iedere account alles lezen en schrijven.
Je moet van homes afblijven maar, ook van home, standaard staan de instellingen goed.
Homes (voor admin) bevat alle home mappen van de gebruiker.
Dus, je moet niet willen dat alle gebruikers homes ziet, elke gebruiker die inlogt op de NAS via een PC, zou alleen zijn/haar home map (inhoud) moeten kunnen zien.
-
Je moet van homes afblijven…
Dat staat ook in die handleiding:
Zet geen vinkjes in de rij van homes.
Maar lezen is moeilijk. Daarom schreef ik ook dat dat hele verhaal geen Jip & Janneke is. Daarvoor is de grammaticale structuur van dat verhaal veel te complex. (NB ik ben opgegroeid met de J&J boekjes)
-
"Enigszins" off topic: ik heb een enorme hekel aan (de uitdrukking) Jip en Janneketaal. Heeft (i.m.h.o.) iets behoorlijk denigrerends.
Lees een manual gewoon goed. Desnoods nogmaals. Doe stap voor stap wat er staat. Of je print het uit en vinkt elke stap die je uitgevoerd hebt af.
Dan heb je geen Jip en Janneketaal nodig. Zelfs als je Jip en Janneketaal niet leest dan los je nog je probleem niet op.
Maar goed, genoeg gemopperd door mij (sorry).
-
Ligt het nu aan mij? Dat is toch redelijk simpel?
Gewoon inloggen met de desbetreffende gebruikersnaam die je hebt aangemaakt in de NAS.
Welke privileges hangt af van de instellingen in de NAS , ja toch?
Admin rechten of geen admin rechten....
Degene met admin rechten ziet alle mappen, de anderen niet.
-
Ligt het nu aan mij? Dat is toch redelijk simpel?
Nee, dat ligt niet aan jou: je hoeft helemaal niets te doen als je een standaard gebruiker wil opvoeren. Iedere "standaard" gebruiker krijgt een homedirectory "toegewezen" op het moment dat je een user met gebruikersrechten toevoegt.
-
Als je van de rechten afblijft, werkt alles gewoon direct. Ik denk dat Corsat dingen met rechten aangepast heeft waardoor hij nu die Home map buitensluit. Waar hij de goed staande rechten, verkeerd aangepast heeft, kunnen wij nu alleen maar naar gissen.
Ik snap ook niet waarom men bij de inrichting van de nas er niet gewoon de meegeleverde handleiding plus help bij pakt. Daar staat alles gestructureerd opgeschreven.
Ik stoor me aan het misbruik van de term Jip & Janneke. b.v. schrijft de auteur:
Noem het maar “NAS in Jip en Janneke taal", als ik de dingen niet helemaal goed verwoord.
Voor hem is dus onduidelijk taalgebruik gelijk aan Jip & Janneke. Daarmee doe je dus Annie M G Schmidt tekort.
Afgezien dat het aangehaalde Jip & Janneke verhaal geen J&J is, is het geschreven door iemand die zelf helemaal geen ervaring met een nas heeft. Dat geeft hij ook zelf aan. Dat zou dan het laatste zijn wat ik als gebruiksaanwijzing zou vertrouwen.
Stukken in de tekst als
Eerst maar eens gebruikers aanmaken en rechten instellen op de NAS. Tot mijn frustratie snap ik veel van de dingen die ik doe niet helemaal. Het werkt. Daarmee zou ik tevreden moeten zijn, maar zo zit ik eigenlijk niet in elkaar. Toch zal ik voorlopig moeten accepteren dat dit het beste is wat ik nu kan bereiken
Geven ook niet het vertrouwen dat de schrijver weet wat hij doet.
-
Wat ik kan doen is de gebruikers weer wissen en opnieuw invoeren maar dat heb ik inmiddels tig x gedaan en ik blijf met de homes en home map sukkelen. Nogmaals maar een poging ondernemen.
-
Nogmaals maar een poging ondernemen.
Je zegt dat je gebruikers weer wissen en opnieuw invoeren inmiddels tig x gedaan hebt. Dan is dat blijkbaar niet de oplossing voor je probleem.
Als je nu een testgebruiker aanmaakt (in ieder geval een gebruikersnaam die niet eerder gebruikt is) en je gaat met next/next/finish stappen door de menu's heen zonder ook maar IETS te wijzigen. Standaard gebruikersrechten. Niets meer dan dat. En je logt daarna in op de NAS met die testgebruiker. Wat gebeurt er dan? Wordt er dan wel een bereikbare homedirectory aangemaakt?
-
ik heb bovenstaande uitgevoerd maar het probleem blijft. Op de nas gewoon mijn naam als gebruiker ingevoerd, ww ingevoerd en verder alles standaard gehouden. Dan maak ik op mijn mac dezelfde gebruiker aan, log ik in onder die naam en dan zie ik alle mappen op de nas, kan ik in home mappen aanmaken. Als ik echter in de nas inlog als beheer zie ik geen enkele aangemaakte map. Zet ik als beheerder mappen in home voor de gebruiker dan ziet diegene die inlogt de mappen niet. Hoe kan dat nu ? Zo kan ik die k........... nas toch niet gebruiken of instellen. Heb hem nu 5 weken in bezit maar dit gaat niet lang duren denk ik ,hij gaat nog net niet het raam uit maar het scheelt niet veel.
-
Ik heb geen verstand van een mac maar het ziet er naar uit dat je mac connect naar de NAS met een account dat admin rechten heeft op de NAS.
Een account dat je op je mac aanmaakt is niet per definitie gelijk aan het een account op de NAS ook al geef je ze dezelfde naam en wachtwoord.
Onder windows wordt dit geregeld door de credential manager. Als je dat zo opzet dan kun je met elk willekeurig windows account als admin connecten naar je NAS.
Een mac zal waarschijnlijk wel eenzelfde soort functionaliteit kennen.
-
Een Mac werkt inderdaad hetzelfde.
Je moet toch ergens iets fout doen. Het is zo simpel als bonjour.
Je hoeft zelfs niet geheel dezelfde namen of paswoorden te hebben.
Je hebt gebruikers op de Mac , én je hebt gebruikers op de Synology. Die hoeven niet overeenstemmend te zijn.
Je kan gerust op de Mac als gebruiker A inloggen, en dan via bijvoorbeeld SMB met gebruiker B inloggen. Dan zie je alles (home map enz..) van gebruiker B.
Of je kan met SMB zelfs inloggen als Admin op de NAS.
Allé , ik hoop dat je het begrijpt.
Als je als beheerder rechtstreeks op de NAS inlogt, en je kijkt in DSM 6.0 in Filestation, dan moet je toch de aangemaakte mappen zien.
Is dat niet zo, dan doe je echt iets fout. Heb het net even geprobeerd op mijn NAS. In DSM ingelogd als user met ADMIN rechten.
Map aangemaakt in een home map van een gewone gebruiker. Uitgelogd, ingelogd als die gewone gebruiker, en de map staat er.
-
DSM 6.0
:?:
-
Ja, klopt toch? DSM, het Synology operating systeem?
Ik bedoel NIET inloggen met SMB of aanverwanten, maar in DSM rechtstreeks. Ja toch?
-
Draai je nog 6.0 ?
-
Oei, nee, die 6.0 is aan mijn tekst blijven plakken.
Het gaat dus vooral om die DSM.
Correctie doorgevoerd.
-
in de mac kan ik inloggen op de nas als admin of met een gebruikers account. Ik heb als gebruiker 2 mappen aangemaakt via finder. Die zie ik terug als ik via de mac inlog. mappen staan onder home. Daarnaast zie ik als gebruiker alle mappen terwijl in dsm ik heb aangegeven dat hij alleen afbeeldngen en fotos mag zien.
In dsm log ik in als admin met alle rechten, in file station heb ik onder homes de naam va nde gebruiker ingevoerd en 4 mappen aangemaakt, de 2 mappen die ik vanuit finder heb aangemaakt zie ik niet. Als ik terug ga naar de mac en inlog als gebruiker zie ik de de 4 mappen ook niet. wat doe ik nu verkeerd ?
-
Als je werkelijk aanlogt op je NAS met een username/password combinatie van een NAS account en je ziet alle mappen, dan hebben die mappen rechten gekregen zodat iedereen ze kan zien of dat het bewuste account ze kan zien.
Zo simpel is dat.
De enige andere verklaring is dat je denk in te loggen op je NAS met een gebruikers account maar in werkelijkheid met een admin account inlogt.
Onder windows kan dat via de credential manager, ik weet niet of een mac dat ook kan.
Laat eens een plaatje zien van de rechten van zo'n gedeelde map.
-
zie bijlages. Wat doe ik fout ?
-
en deze afbeelding nog.
-
Ik vroeg naar de settings van je gedeelde mappen, niet van je gebruiker.
Overigens zijn je schermprints heel slecht te lezen.
-
dit zijn 2 mappen, homes en afbeeldingen. Afbeeldingen zie ik met alle gebruikers. De sub mappen in de eigen home map van Cor zie ik niet terug onder home in finder. Als ik in finder een map aanmaak onder home zie ik hem als Cor of als administrator niet terug via dsm.
-
Die finder logt dan met een ander account in dan jij denkt.
Verder moet je ook even kijken naar de group rechten van de gedeelde mappen.
Jij kijkt alleen naar de 'lokale user", maar alle gebruikers die je aanmaakt zitten ook in een groep en zo kun je ook toegangrechten krijgen.
-
Op m'n TEST DS even "Gebruiker Basismap" ingeschakeld.
Standaard, zou homes er zo uit moeten zien:
[attachimg=1]
Voor de volledigheid:
[attachimg=2]
-
corsat is de administrator van de mac, daarom die rechten, als ik het weg haal en zo instel zoals je aangeeft verandert er niets, homes en home werkt gewoon niet met mijn mac. Ik heb inmiddels zelf in gedeelde mappen submappen aangemaakt voor de gebruikers en dit werkt zoals het hoort te werken, dan maar zonder home en homes. Ik zie geen verschil bij het aanmaken maar de mac wel. Ik doe niets anders dus de gebruikers en mappen werken wel gewoon maar niet via homes en home.
-
Dan zou dat exclusief bij jou zo zijn, want bij vele andere mac gebruikers werkt het wel gewoon goed.
Je doet gegarandeerd iets verkeerd.
-
corsat,
ik ben nu niet de slimste van het Synology gezelschap.
Het bestaat niet, zegt men wel eens. Maar ik ben hier op het forum waarschijnlijk toch de uitvinder van de 'domme vragen'.
En toch lukt het bij mij ook zonder problemen.
Heb je ook al eens geprobeerd via een andere computer? Mac of PC?
Ik weet niet of er al belangrijke data op staat (heb even niet gevolgd), en of je al veel hebt ingesteld.
Indien niet, wis de ganse handel.
Begin vanaf nul. Maak de users aan ZONDER iets te wijzigen aan instellingen. Eén user met admin rechten, en één gewone user.
En maak dan nog eens een map aan via de Mac in de home map.
-
In elk geval kan het gewoon technisch niet dat je, met hetzelfde account, via een mac bij andermans home folders kunt komen en dit niet kan via windows. Rechten is toch echt iets wat de nas bepaald en niet het inloggende OS.
-
Ja klopt. Maar je weet maar nooit ... wat er allemaal 'gefoefeld' is... ;D
-
ok, 1 stap verder, ik heb corsat eruit gegooid en alleen een admin en gebruiker en nu werkt het zoals het hoort te werken. bedankt voor het meedenken, op weg naar de volgende uitdaging.
-
mmm toch nog 1 punt, als ik aanlog onder gebruiker opent mijn home map niet standaard terwijl andere mappen zoals muziek en afbeeldingen wel automatisch openen. Ik moet steeds handmatig home via de nas activeren, openen en dan zie ik mijn mappen. Ik heb dit geprobeerd auto te laten verlopen maar dat werkt voor alle mappen behalve de home map.
pffff hoe moeizaam kan het gaan. Ik overweeg toch een eigen map aan te maken die gewoon altijd geopend wordt.
-
Dat zijn de voordelen van een mac gebruik. In windows kun je dat simpel in de credential manager regelen.
Maar kijk hier eens naar.
https://www.tekrevue.com/tip/automatically-connect-network-drive/
-
Bij de Mac kan dat ook hoor.
-
Wist niet dat de mac een credential manager had.
Maar misschien kun je TS dan uitleggen hoe dat werkt?
-
Ik weet eigenlijk niet wat dat is. Maar je kan voor elk volume zorgen dat die automatisch mounten.
> edit : ah je hebt het al zelf uitgelegd hierboven, zie ik net
-
Ja dat is zoals de link die ik aangaf.
Of anders een simpel startup scriptje.
Een credential manager is een vault met user credential voor resources.
Daarin kun je bijvoorbeeld opgeven dat als je op windows ingelogd bent als Jantje, je met de credential van Pietje(Nas account) de Nas benadert.
Dan hoef je niets steeds je password in te typen maar slechts eenmalig en worden die credentials daarna uit de vault gehaald.
-
Is Sleutelhanger niet iets dergelijks als Credential Manager ?
(Ben geen Apple gebruiker, glad ijs dus ;) )
-
Uiteraard. Niet helemaal hetzelfde, maar het heeft gelijkenissen.
-
ik heb volgens die beschrijving de mappen toegevoegd waar ik toe bevoegd ben en dat werkt allemaal behalve home map, die moet ik steeds handmatig selecteren want die pakt hij niet, ik krijg bij verschillende varianten deze melding book����mark����8���8���l����������`��vTâxXøA����ˇ��@�����������%�����smb://CORSAT-NAS._smb._tcp.local/home���$���˛ˇˇˇ�������������������–��������� dus resumé 5 mappen staan automatisch gelinkt met mijn account in de mac, de map homes niet, moet ik steeds via de nas handmatig munten. Hij logt wel automatisch in met mijn account van de nas want anders kan hij die andere mappen ook niet zien.
-
Beetje onduidelijke melding ::)
-
Heb je wel toegang tot je home map als je via je browser inlogt? Als dit niet het geval is hebben de gebruikers geen eigen home map. Dan bestaat die gewoon niet dus wordt die op de MAC niet weergegeven.
-
Als ik het goed lees heeft hij het over de homes map.
Die moet ook helemaal niet beschikbaar zijn voor gebruikers.
Dat is de top level gedeelde map waaronde de home mappen van de gebruikers zitten.
TS begrijp het principe van Homes en Home waarschijnlijk niet.
-
Het werkt net als op de mac, alleen wordt het daar anders genoemd.
Homes = de verzamelmap "gebruikers"
Home = de map van de individuele gebruikers.
Alleen maakt de mac het niet zo verwarrend door de naam van zijn eigen gebruikersmap voor iedereen "home" te noemen. Ik vind het ook verwarrend als ik vanuit verschillende accounts een home share mount. Het heet dan allemaal "home" op mijn desktop.
-
Als Admin kan dat verwarrend zijn.
Voor de eindgebruiker is het juist heel simpel.
-
Het is juist heel simpel omdat je het 'weet'. :)
Ik heb al van in het begin wat moeite met de intuïtiviteit binnen Synology's DSM.
Die is wel eens zoek. Heb ik al vaker gezegd.
Heel mooi systeem en de betere (zoniet het beste) onder de NAS'en.
Maar toch voor verbetering vatbaar.
-
Maar toch voor verbetering vatbaar.
Je kunt een verzoek (https://www.synology.com/nl-nl/form/inquiry/feature) indienen.
-
Als Admin kan dat verwarrend zijn.
Voor de eindgebruiker is het juist heel simpel.
Ben ik niet helemaal mee eens. Als eindgebruiker log ik in op mijn account "Briolet" en op account "Zaak". Nu geven beide een "Home" share op mijn desktop. Ik had liever de shares "Briolet" en "Zaak" op mijn desktop gehad. Dat is voor mij veel eenduidiger. (Ik kan het gelukkig wel oplossen door er een verschillend icoontje op te plakken)
Ik mount ook wel eens in op een andere van een andere mac. Daar heeft de share gewoon de naam van de user waarmee ik inlog. Dan zie je direct vanuit welk account je gekoppeld bent.
-
Heb je bij de instellingen van de map home iets veranderd? Je moet deze map namelijk beschikbaar maken voor netwerklocaties (dit is een instelling bij de map home). Doe je dit niet, zul je deze map op een windows of mac niet zien.
-
Aan home moet je inderdaad niets doen. Ik had het probleem ook bij een user.
Kijk in filestation eens onder eigenschappen of de desbetreffende user bij de mappen wel als eigenaar staat vermeld.