Vreemd die kleine verschillen. Echter niet het grootste probleem omdat hij alles wel automatisch vind na de initiële installatie. Ik gebruik TM al sinds ik een computer met OS Leopard heb. Toen ging de backup naar een externe usb disk. Die had geen slaapstand en na 3 jaar altijd draaiend aan, gaf die er de brui aan. Ik was direct 3 jaar historie kwijt hoewel de kans klein was dat ik ooit bij zo'n oude file wilde. Toch voelde dat als een gemis.
Nu je met OS Mountain Lion naar meerdere lokaties kunt backuppen, wordt het ook interessant om te weten hoe je een backup kunt dupliceren mocht er een van bezwijken. Op internet staan heel veel methodes via editen van de sparce bundel via de terminal. Het via een programma doen voelt veel vertrouwder. De hele functionaliteit zit ook in apples schijfhulp programma. En omdat ik mijn tweede backup net dit weekend aangemaakt had, durfde ik er mee te knoeien. Dus heb ik vanochtend geprobeerd de oude backup met een half jaar history naar de nieuwe backup te kopiëren. Het duurde even, maar uiteindelijk success. Dus misschien waard om te vermelden voor anderen.
L: Laptop waarvan ca 30 GB gebackupt wordt
HD: Backup op mijn airport met oude history. HD 1 TB
NAS: Backup op de nas met een grootte van 100 GB
Ik heb beide schijven gemount en toen het schijfhulpprogramma geopend. Vervolgens terugzetten gekozen. Je krijgt nu twee regels. (Bron & Doel)
Ik heb mijn oude backup naar bron gesleept en mijn nieuwe backup naar doel. De gebruikte inhoud van mijn bron was klein genoeg om ook nog op het doel te passen. Vervolgens heb ik "Zet terug" gekozen.
Vervolgens was hij een dik uur bezig om alle data van de oude kopie naar de nieuwe kopie te sturen. (Daarbij de reeds bestaande backup overschrijvend).
Toen het kopiëren klaar was heb ik het schijfhulpprogramma gesloten. Ik kon eerst echter niet meer bij mijn backups via TM. Als ik de disk copie handmatig via de finder probeerde te openen kreeg ik de melding dat de sparcebundel tijdelijk niet toegankelijk was. Uiteindelijk zag ik in spotlight een balkje lopen voor beide schijven met de info "indexing". Dat duurde wel een uur en ik heb geen idee waarom de bronschijf ook weer geïndexeerd moest worden.
Maar ik heb het nu net weer met TM geprobeerd en ik kon nu weer naar beide schijven schrijven. De bronschijf helemaal zonder probleem en bij de doelschijf kreeg ik de melding dat deze niet overeenkomt met de laatste keer. Je kunt dan afbreken of kiezen om toch door te gaan. Ik heb dat laatste natuurlijk gedaan. Hij pikte de backup goed op en nu heb ik op beide schijven een volledige historische backup.
Dit is goed om te weten. Als één van de backups bezwijkt, kun je relatief simpel via schijfhulpprogramma en veel geduld, weer een kopie van de goede schijf op een nieuwe zetten.