Ik heb gisteren een 209 geinstalleerd via mijn iMac.
Kastje voorzichtig open schuiven, je schroeft er 1 of twee SATA 300 HDDs in, netsnoer aansluiten, je koppelt hem met de bijgeleverde netwerkkabel aan je router, klik op de aan/uit knop, dan gaan de lampjes knipperen, installatie CD in je Mac, het systeem vindt meteen de Synology Server. Vervolgens log je in via je Mac Safari (http) op de Synology server en het feest kan beginnen.
Als je gewoon stap voor stap de duidelijke Nederlandstalige wizards volgt kan je eigenlijk niets fout doen.
Het was wel even zoeken naar de juiste file voor de firmware, die in de directory "patches' op de meegeleverde Nederlandse installatieschijf staan.
Na ze allemaal te hebben aangeklikt accepteerde het programma daar eentje van en kon ik de installatie procedure vervolgen.
Het aanmaken van een volume (ik heb gekozen voor 2 x 1 TerraBite HDD's via Raid 0) duurde wel enige uren, vooral als je ook de optie 'schijfcontrole' kiest.
De aanmaak van een volume moet eerst helemaal klaar zijn anders kun je er nog niks mee.
Kies je voor Raid 0 dan staan de schijven achter elkaar in serie en maakt het systeem 1 groot volume aan, kies je voor Raid 1 dan worden de schijven aan elkaar gespiegeld en is het volume zo groot als de kleinste HDD in het systeem. Raid 0 is verreweg het snelst maar als er een HDD stuk gaat is alles verloren. Bij Raid 1 vervang je de defecte schijf en je bent geen data kwijt. Raid 1 is wel heel erg traag met lezen van bestanden.
Ik koos voor Raid 0 omdat ik als systeembeheerder nog maar zelden een defecte HDD heb moeten vervangen. Bij klanten staan sommige servers al 7 jaar non stop te draaien met een raid 5 configuratie maar tot nu toe nog geen schijf hoeven te vervangen. Maar goed.... behaalde resultaten in het verleden zijn niet altijd garanties voor de toekomst...
Hier nog enige uitleg over Raid configuraties.
http://www.weethet.nl/dutch/hardware_raid.phpVoor de rest bleek de installatie een fluitje van een cent.
Het is wel belangrijk om aan de gebruikers (en groepen van gebruikers) die je aanmaakt de juiste rechten toe te wijzen. Mogen ze alleen lezen of ook lezen/schrijven.
Vervolgens ziet je Mac in Finder de Synology server en kun je er op inloggen met een naam die je hebt aangemaakt of via admin plus een aangemaakt wachtwoord.
Finder geeft na opening de eerste keer aan 'Verbinding mislukt...' maar als je op het knopje klikt 'verbinden als' voer je daar de juiste naam en password in (onthoud gegevens in je sleutelhanger aanklikken!)
Ik gebruik ook de optie iTunes server en dat werkt subliem, echt een aanrader! In iTunes zie je bij gedeelde mappen keurig netjes de Synology server staan.
Ik lees van sommige gebruikers dat een Synology server enorm traag zou zijn maar bij mij werkt het juist verbazend snel. Ik heb alles gekoppeld aan een router met 1 GIG poorten waar mijn iMac en MiniMac ook op zitten. Vooral de schrijfsnelheid naar de server gaat echt bloedsnel!
Ook het backuppen via Time Machine naar de Synology server werkt uitstekend en ECHT veel sneller dan naar mijn Time Capsule!
(Die Apple Time Capsule ziet er inderdaad heel mooi uit maar vind ik achteraf een miskoop...) In draadloze configuratie is dat ding hopeloos traag en rechtstreeks op de router werkt het wel veel beter maar nog steeds veel trager dan die Synology. Helemaal vreemd is het dat Apple zelf op de Time Capsule geen iTunes server software levert, terwijl andere NAS server fabrikanten dat wel doen....
Als je de Synology server ook als Time machine configureert om je Mac te backuppen, ziet Finder twee servers, een gewone Synology en een Synology(Time Machine).
De server maakt voor Time Machine namelijk een aparte directory aan met adm. rechten en laat die zien als een aparte virtuele server.
Ik hoop dat ik je met deze info van dienst ben geweest.
Mocht je nog vragen hebben.... stel ze gerust!
Vriendelijke groet,
Jan Beelen