Synology-Forum.nl
Hardware ondersteuning => NAS hardware vragen => Topic gestart door: Fozziebear op 04 maart 2014, 17:52:56
-
Ik heb een 1813+ met 4 Giganit ethernet-poorten.
Mijn switch is echter een Netgear GS116 16-poorts gigabit switch.
Een sitch van het “unmanged type”
Bij de 1813+ zaten twee UTP-kabels.
Ik vraag me nu af of ik ze beiden in de switch mag steken:
1) Nuttig of totaal nutteloos ?
2) Kan het kwaad ? ( de switch hangt aan de muur, en alhoewel een UTP altijd “klikt”
is er toch al es eentje los gekomen. )
EDIT: Ik denk vooral aan het kopiëren van NAS to NAS ( another 1813+ :lol: )
(https://www.synology-forum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi216.photobucket.com%2Falbums%2Fcc285%2FMarc-B1%2FSynology-DS1813-rear_zpsd06d3669.jpg&hash=31f55f04db32bca0fc1948d4e22e9bd73e84d24c) (http://s216.photobucket.com/user/Marc-B1/media/Synology-DS1813-rear_zpsd06d3669.jpg.html)
-
Zoek eens naar Link Aggregation 8)
Zomaar vier kabeltjes erin steken is vragen om moeilijkheden, daar is het niet voor bedacht.
-
Vandaar ook mijn vraag hier ;)
Ik vroeg me gewoon af of ik 2 kabels mocht steken in het kader "baat het niet dan schaadt het niet' ;)
Andere router dus die Link Aggregation wél ondersteund...
-
Andere switch 8)
Of er routers zijn die dit ondersteunen weet ik niet.
-
Ja, sorry, switch natuurlijk.
Ik heb de Netgeaer GS116 en dan zou ik moeten overschakelen op deze:
http://www.routercenter.be/product/90265/category-112340-switches/netgear-gs724t-24-poorts-gigabit-switch.html
Nu, die GS116 is echt plug-and-play.
Vergt die GS714t méér installatie/know-how ?
-
Heey, dat is een beste dure Switch!!
Zelf gebruik deze = http://tweakers.net/pricewatch/333103/tp-link-tl-sg2424.html (http://tweakers.net/pricewatch/333103/tp-link-tl-sg2424.html) werkt perfect! en je krijgt er 5 jaar garantie bij :) ze komen mij als solide over :) je krijgt er beugels bij om op te hangen of in een serverrack te hangen.
in combinatie met zijn kleinere broertje de = http://tweakers.net/pricewatch/293721/tp-link-jetstream-tl-sg3210.html (http://tweakers.net/pricewatch/293721/tp-link-jetstream-tl-sg3210.html)
Ik gebruik dit in combinatie met een DS412+ met Link Aggregation (2 poorten) en haal gewoon de snelheid die Synology beloofd heeft. Mijn computers heeft op het moederbord ook Link Aggregation lan poorten speciaal zo uitgezocht.
-
Ik heb sinds een week een 1513+ met twee netwerkkabels aangesloten op een TP-Link 2216. Draait prima met Link Aggr. Stop gelijk twee goedkope Intel netwerkkaarten in je PC (of 4 als je wilt), zet ze in "teaming" en je hebt een lekker snelle verbinding met je PC. Of je dat in de praktijk nu allemaal merkt ..... Ik niet, maar technisch vind ik het wel leuk.
-
Ik heb het volgende draadje uitgevoerd:
http://www.synology-forum.nl/algemeen/link-aggregation-nuttig-of-niet (http://www.synology-forum.nl/algemeen/link-aggregation-nuttig-of-niet)
Daar wordt (vanaf page 3) een variant aangedragen over het bonden van de NICs in de DS.
En dat samen met een 'domme' switch.
Het resultaat bij mij is:
1 persoon heeft +- 100MB/s.
2 personen tegelijkertijd hebben ieder +- 90MB/s.
het schijnt ook te werken bij 4 poorten, maar ik heb maar een 713+, dus 2 poorten.
Je hebt dan natuurlijk niet de voordelen van 1 snelle verbinding, maar de totale performance loopt toch best op. En je bent een beetje aan het 'tweaken' op de DS, moet je willen.
GrR
-
Zoek eens naar Link Aggregation 8)
Zomaar vier kabeltjes erin steken is vragen om moeilijkheden, daar is het niet voor bedacht.
Ik ben sinds een week ook de eigenaar van een nas met twee poorten. Dus dan ga je ook gewoon proberen om beide kabels aan te sluiten op mijn gewone netgear GS108 switch. Ik merk zo niet direct een probleem. LAN-1 heeft IP adres x.x.x.30 en LAN-2 heeft adres x.x.x.40.
Via LAN-1 streamen constant 5 IP cameras hun data. Als ik via LAN-1 een snelheidstest doe, is de leessnelheid 10 MB lager dan de schrijfsnelheid. Mount ik mijn share via LAN-2, dan ligt de leessnelheid 10 MB hoger omdat ik die poort dan voor mezelf heb.
Verder had ik een usb Wifi dongle in gebruik als accesspoint. Als je die activeert verandert de poort geheel en kun je b.v. geen Jumboframes, VLAN of een dhcp server instellen. Dit geld nog steeds voor LAN-1 bij mijn nieuwe nas. Op LAN-2 zie ik dat die instellingen daar nu wel weer aanwezig zijn. Dus daar heb ik gisteren weer 9000k Jumbo frames ingesteld en geven mijn snelheidstesten aan dat de snelheid via die poort nog iets verder stijgt.
Ik zie echter dat er nog heel veel meer instellingen zijn die betrekking hebben op meerdere poorten dus daar moet ik nog eens door de help-files ploeteren. Verder las ik hier dat DSM 5.2 straks met een balans loading komt voor de poorten. Hoe dat omgaat met jumbo frames zie ik zo niet, maar waarschijnlijk vervallen die dan weer als ik dat aan ga zetten.
-
Als je meer dan een poort van een NAS in een unmanaged switch stopt is het verstandig om die in een failover bond te zetten.
Zie hier:
http://www.synology-forum.nl/hardware-vragen/nas-niet-goedaltijd-benaderbaar/msg150452/#msg150452
Als je ze gewoon in een switch stopt krijg je twee ip adressen en is het ongedefinieerd welk adres zal reageren op een ARP request.
Het kan goed blijven werken maar regelmatig ontstaan er dan onduidelijke problemen.
Als je ze in een bond stopt hebt je nog maar een ipadres en zijn ze elkaars failover.
Als je een managed switch hebt kun bij die bond voor een LACP kiezen en worden beide aansluitingen gebruikt.
Zoals Briolet al zei, komt er in DSM 5.2 een nieuwe bonding methode bij (Adaptive Load Balacing) die het mogelijk maakt om ze beiden in gebruik te nemen op een unmanaged switch.
Deze methode is eigenlijk bedoelt om de twee poorten aan twee verschillende switches aan te sluiten maar werkt ook op een enkele switch.
@Briolet
Jumbo frames werken ook in alle bond versies.
@dirklammers
Twee netwerkkaarten in LACP in je PC is niet zo zinvol. Een LACP is niet hetzelfde als een verbinding met de dubbele snelheid.
Per verbinding wordt maar een lijn gebruikt, die andere lijn kun je wel gelijktijdig gebruiken maar alleen naar een ander device.
Voor een pc is dat meestal niet zo zinvol, voor een NAS wel want als je de ene lijn volstopt met bijvoorbeeld een backup vanaf je PC kan hij via de andere lijn gewoon doorgaan met downloaden vanaf het internet.
Dus LACP is capaciteit verhogen maar de absolute snelheid van een verbinding blijft 1GB.
-
Of even wachten op DSM 5.2.
Volgens de release notes zou het bij deze versie mogelijk zijn om netwerkinterface op verschillende manieren te combineren zonder dat je een managed switch nodig hebt.
Link Aggregation
Added support for two new modes when creating a bond interface: Adaptive Load Balancing and Balance XOR.
Ikzelf gebruik 'n HP switch type HP 1810-8G.
Goedkoop, fanless (geen herie/geluid), simple in gebruik.
-
Jumbo frames werken ook in alle bond versies.
Mijn punt van overweging was meer of dat zou werken in een bond waarbij op één van de poorten geen Jumbo frames waren toegelaten. (Omdat ik een Wifi Accesspoint in gebruik heb). Ik denk dat ik nu het antwoord weet: Je mag dan om te beginnen helemaal geen bond maken. In elk geval is bij mij die optie grijs:
[attach=1]
Ook als ik Jumbo uit zet op LAN-2, blijft de optie grijs. Ik ga er van uit dat Wifi zo geïntegreerd is in LAN-1 dat hij geen onderdeel van een bond mag zijn.
Synology heeft mij in een mail wel eens verteld dat als ik de Wifi van accesspoint-mode naar router-mode verander, dat ik dan wel Jumbo op LAN-1 mag gebruiken. Maar dan krijgen alle wifi cliënten een IP in een andere range en dat is onpraktisch.
Voorlopig wacht ik eerst maar DSM 5.2 af voor ik hier verder naar ga kijken.
-
Zoals boven aangegeven kon ik op mijn nas geen bond aanmaken. Ik vermoedde al dat dit aan mijn Wifi accesspoint lag. Op de een of andere manies is die verweven met LAN1. Op LAN1 kon ik ook geen JumboFrames instellen. Op LAN2 wel, hoewel ik nu de indruk heb dat die niet goed werken.
Synology had al eens aangegeven dat ik wel JumboFrames zou kunnen gebruiken als ik de Wifi instellingen van "accesspoint mode" naar "router mode" omschakel. Zo gezegd, zo gedaan. LAN1 en LAN2 veranderen nu in internet1 en internet2. En ik krijg er een 3e netwerk bij in de vorm van 'daadloos lan'. Apparaten die via de dongel verbinden komen nu in een eigen subnet met eigen DHCP server. De oude poorten lijken nog normaal te werken, ondanks de andere naam.
Belangrijker: ik krijg nu inderdaad wel de optie om een bond te maken.
[attach=1]
En hij werkt
[attach=2]
Ik meld dat hier, omdat ik over al deze effecten van de wifi dongel niets in de handleidingen vind.
-
Ik zie in het tweede plaatje bij Netwerkstatus 1000 Mbps staan?
Zie mijn bijlage.
-
Klopt, ik heb geen speciale switch, dus heeft het alleen zin om de 2e optie bij bond te kiezen. Dat is fail-over. Er wordt maar 1 poort gebruikt. De tweede is dan alleen de reserve voor het geval de eerste faalt.
Pas met DSM 5.2 wordt het interessanter en kun je load balancing instellen bij een bond. Dan kan hij 2x 1000 mbps aan. Dus nog niet 1x 2000 mbps zoals bij link-aggregation.