Synology-Forum.nl
Hardware ondersteuning => NAS hardware vragen => Topic gestart door: Rikk op 28 september 2016, 11:45:10
-
Hi,
(Het zal vast wel al ooit gevraagd zijn, maar ik kan het zo 1,2,3 niet vinden).
Ik heb gisteren op mijn DS213J de slaapstand van de harde schijven ingeschakeld. De tijd voor dat de hdd's in slaapstand gaan heb ik ingesteld op 1 uur.
Ik zat nu even in de log te kijken en daar zie ik alleen wanneer de hdd's uit hibernation komen, maar niet wanneer ze erin gaan...
Log:
(https://scrshot.eu/s/4212a86.png)
Is het mogelijk om te zien wanneer ze in hibernation mode gaan?
Alvast bedankt!
-
Klinkt ook wel logisch : immers, op het moment van hiberation, is er géén actie naar de harddisk mogelijk, anders is er geen hibernation.
Ofwel, de logfile waarin geschreven zou gaan worden, dat de disks in hibernation gaan, wordt met rust gelaten.
Ik vertel mijn vrouw 's-nachts ook niet dat ik -NU- slaap, want dan slaap ik niet meer, maar vertel haar mijn 'status'.
Stel dat tijdstip gewoon iets eerder in, ga naast je NAS liggen, en luister.
Dat zou je genoeg info moeten geven.
-
Hoe jij het nu uitlegt is het inderdaad best logisch, ik vertel inderdaad als ik ga slapen ook niet dat ik NU slaap.
Ik zal vanavond naast mijn NAS gaan liggen om te luisteren :lol: :lol:
Bedankt voor de reactie!
-
Nog even een vraagje:
Op hoe lang hebben jullie de tijd staan voor dat schijf in hibernation gaat? Ik had hem op 1 uur gezet, maar merkte dat hij lang niet ieder uur in hibernation ging en dat dat af en toe kwam doordat er mensen probeerde in te loggen met fake accounts zoals test, root, admin etc...
Nu heb ik hem op een half uur staan, maar dan gaat ie wel heel vaak down en up spinnen...
Wat is jullie advies hierin?
-
Offtopic: om dat inloggen terug te dringen kun je meerdere maatregellen treffen;
2step verification op admin accounts aanzetten.
Zowiezo het admin en het guest account disablen en een eigengemaakte user tot admin verheffen.
Account auto block aanzetten en zeer scherp afstellen dwz 2 foutieve inlogpogingen over een LANGE tijdsspanne.
Uiteraard autoblocklist handmatig vrijgeven, niet automatisch!
Nog een goede maatregel is verplicht via VPN aanloggen.
Uiteraard zijn er meer maatregels te treffen, maar deze zullen je in zeer korte termijn veel rust opleveren (uit eigen ervaring).
Uiteindelijk komt het eropneer dat alleen geautoriseerde personen kunnen aanloggen en je hdd wat meer rust krijgt :P
-
Bedankt, maar dit heb ik allemaal al geconfigureerd. Maar aangezien DSM op de harde schijven staat gaan deze gewoon aan zodra er ook maar iemand de nas benaderd, zonder al in te loggen. Dus eigenlijk is het bijna niet te voorkomen dat de harde schijven weer aan springen als iemand naar het IP van m'n nas toe gaat toch? Tenzij ik een firewall ervoor zou zetten (in router, of een hardware matige firewall)
Ook als er niemand in probeert te loggen, komen de schijven uit het niets uit hibernation...
-
Volgens mij gaat een firewall je daarmee niet helpen, maar ik kan het bij het verkeerde eind hebben.
Misschien is het een idee om een SSD schijf in de nas te zetten als single volume. Nas opnieuw uitrusten met dsm (dus op die ssd installeren) en daarna de harddiscs als volume 2 toevoegen. Nadeel hiervan is dat je dan een bay moet opgeven voor de SSD. In theorie zou dit een goede oplossing kunnen zijn :?:
-
Dat zou een goede oplossing kunnen zijn, maar ik heb maar 2 bays welke beide nu bezet zijn. Is het eigenlijk mogelijk om DSM te installeren op een USB/externe harde schijf?
-
Elk antwoord totaal quoten, doe het niet 8)
-
DSM staat op alle schijven en kan niet op een externe schijf.
-
Dat DSM niet op een externe schijf te installeren is helder. Echter technisch gezien zou dat waarschijnlijk prima kunnnen ware het niet dat synology zulks niet toestaat.
Dat van die SSD is voor mezelf ook wel een leuk idee om een keer uit te proberen! Ik weet niet hoe het zit zodra je later een 2e volume erbij maakt, of dan ineens dsm ook op dit 2e volume gezet wordt? Lijkt me eigenlijk vrij sterk dat dat zo is. Robert gaat er namelijk vanuit dat alle aanwezige schijven in een enkele volume worden gezet, terwijl dit niet altijd even handig hoeft te zijn voor de gebruiker.
-
Je kan immers een volume verwijderen, DSM blijft dan gewoon werken.
Ok, packages die op dat volume staan werken uiteraard niet meer, die moet je opnieuw installeren.
Een SSD schijf, minimaal twee dacht ik, kan je op de grotere modellen inzetten als SSD cache.
-
DSM staat op een aparte partitie die automatisch op élke schijf gespiegeld wordt. Alleen pakketten staan in het data volume. Sommige mensen configureren een SSD in het eerste slot omdat ze denken dat dat snelheidswinst oplevert, maar dat is dus niet zo. De snelheid wordt wat DSM betreft bepaald door de langzaamste schijf in de NAS.
Los daarvan snap ik niet waarom mensen zich zo druk maken dat een schijf af en toe opspint.
Als je wilt dat een NAS bijvoorbeeld 's nachts geen stroom verbruikt moet je hem via het stroomschema 's nachts uitschakelen en dan 's morgens weer laten starten.
-
Interessante info, ofwel een ssd inprikken zal netto weinig oplveren, daar ze niet de zwakste schakel in de keten is. Zou je wat meer kunnen vertellen over het spiegelen op de partities?
-
Is niet zo ingewikkeld. Naast het data volume heeft elke NAS ook een systeem (DSM) en een swap volume. Die volumes zijn voor de normale gebruiker verborgen en zijn zo geconfigureerd dat ze op elke schijf gespiegeld worden. Dit moet ook wel, omdat anders bij uitval van één of meer schijven de NAS niet meer zou werken.
-
's nachts uitschakelen is bij mij helaas niet mogelijk. Dan draai ik mijn backups, smart test etc... (redelijk veel jobs)
Overdag heb ik een groot deel van de dag mijn nas niet in gebruik en mogen de schijven in hibernation gaan, maar ze moeten wel gewoon meteen weer aan kunnen dus dan heeft een stroomschema overdag geen nut.
-
Je draait toch hopelijk niet élke nacht een SMART test op die schijven? Die geschedulde SMART tests zijn eigenlijk overbodig en zorgen voor onnodige extra slijtage aan je schijven. Vooral als je die elke nacht uitvoert.
De SMART firmware van een schijf meldt zich vanzelf als er iets mis is met een schijf, en dan kun je zo'n SMART test uitvoeren.
-
Naast het data volume heeft elke NAS ook een systeem (DSM) en een swap volume.
Ter illustratie, voorbeeld van m'n TEST DS:
[attachimg=1]
-
Ik draai om de nacht een snelle smart-test, meer niet hoor. Is dat zo slecht?
-
Het is onnodig, omdat de schijf zichzelf ook al test. Dergelijke testen zijn een overblijfsel uit het verleden en vormen alleen een extra belasting voor de schijf. Synology heeft de mogelijk voor het schedulen van deze test pas veel later in DSM toegevoegd omdat sommige klanten dat eisten. Maar ze gaven zelf aan het nut ervan niet in te zien.
-
Dat is dan duidelijk :), ga ik die meteen disablen. Dus eigenlijk hoef je NOOIT een smart test uit te voeren, tenzij de disk iets aangeeft?
-
Klopt, alleen als de NAS meldt dat hij problemen heeft met een schijf. Dus als je een foutdiagnose moet stellen.
-
nog even over het automatisch afsluiten -> Stel ik sluit hem iedere dag om 03:00 af en er loopt dan toevallig nog een backup taak? Sluit hij dan gewoon niet af? Of stopt ie de backup taak en sluit ie dan gewoon af?
-
Hij stopt dan de backup taak, helaas.
-
Dan is APM een aanrader. (https://sourceforge.net/projects/advpowermgr4ds/)
In het heel kort: stel in shutdown om 3:00, stel in dat er b.v. geen HD verkeer meer mag zijn (in te stellen hoeveel data).
Als het dan 3:00 uur is, kijkt APM naar je ingestelde voorwaarden, om de <in te stellen> minuten, is er geen verkeer meer, b.v 3:35, dan wordt de NAS afgesloten.
Zo doe ik het al een aantal jaren, werkt perfect.
-
Nog even terugkomend op het automatisch afsluiten verhaal, door Hofstede werd verteld dat de back-up taak dan geannuleerd zou worden maar ik zat zojuist voor iets anders even in DSM Help te kijken en kwam toen ook bij het automatisch afsluiten uit. Bij dat kopje van DSM help, staat het volgende vermeld:
(https://scrshot.eu/s/211b26f.PNG)
Dit is niet om jouw antwoord "af te zeiken" Hofstede, ik had het natuurlijk al meteen in DSM Help kunnen opzoeken maar had hier niet aan gedacht en kwam dit nu toevallig tegen.