Synology-Forum.nl
Hardware ondersteuning => Netwerk algemeen => Topic gestart door: RicoK op 04 oktober 2024, 18:45:49
-
Ik heb een issue met mijn DS216+II. Dit al weer sinds enige weken, misschien maanden, maar door omstandigheden ben ik er niet eerder aan toegekomen hier nu eens aandacht aan te schenken. Nu heb ik eens getracht de koe bij de hoorns te vatten, echter helaas zonder het gewenste resultaat.
Op een gegeven moment ontving ik daar de e-mail dat de connectie met xxx.synology.me was verbroken. Dit komt wel eens, zij het zelden, voor, in het geval van bijvoorbeeld een storing bij mijn internet provider Ziggo. Dit was op zich wel vreemd, want internet was er gewoon. Maar het gekke, verontrustende, is, dat het LAN-ledje op de voorzijde gedoofd was en nog steeds is, waar de status- en de DISK-leds wel nog activiteit laten zien. Ik zie de NAS niet meer en kan er geen verbinding meer mee maken, zowel via mijn LAN als van buitenaf.
Wat heb ik er zelf aan gedaan:
- Ik heb meerdere malen mijn router en de DS216+II gereset, om te zien of de LAN-poort weer kon worden aangezwengeld.
- Ik heb verschillende UTP-kabels geprobeerd en dit in verschillende poorten op mijn router.
- Ik heb de UTP-kabel uit de NAS rechtstreeks, via een USB-C verloopje, in mijn MacBook gestoken. En hier valt op dat het LAN-ledje op de NAS dan wel flikkert (maar uiteraard geraak ik er niet in). De LAN poort op de NAS is dus schijnbaar niet overleden.
De SynologyAssistent vindt in geen enkel geval de DS216+II.
Mijn set-up is: Ziggo-modem in Bridge -> FRITZ!Box 4060 -> vast IP-adres naar mijn DS216+II.
Wie kan mij op weg, verder, helpen? Welke stap(pen) moet ik volgen om mijn NAS weer in/op te kunnen?
Alvast mijn hartelijke dank!
-
Ik zou een reset Modus 1 (https://kb.synology.com/nl-nl/DSM/tutorial/How_to_reset_my_Synology_NAS_7#t1) uitvoeren:
Reset beheerdersinloggegevens en netwerkinstellingen naar standaard
-
Bedankt @Birdy , zojuist de reset1 uitgevoerd. 4 sec indrukken, pieptoon en los en dan via finds.synology.com mijn DS216+II getracht te vinden. Ik zeg getracht, omdat de web assistent geen NAS vond, maar ook het LAN-ledje schittert door afwezigheid.
[attach=1]
Omdat het LAN ledje uitblijft, lijkt het mij, dat de LAN poort toch overleden is. Hoe kan ik dit verder checken, zolang de nas niet wordt gevonden in het netwerk?
Edit:
Als ik de UTP rechtstreeks in mijn MacBook steek brandt daar wel continu het LAN Ledje aan de voorzijde, maar zowel Web Assisent als Synology Assistant vindt geen DS216+II.
[attach=2]
Zijn er nog andere mogelijkheden en welke zijn dit alvorens ik over moet gaan tot reset 2?
-
Story continues….
Gisteren mijn FRITZ!Box 4060 toch maar volledig gereset naar factory defaults en deze weer opnieuw ingesteld als ware deze uit de doos kwam. Helaas zonder resultaat. Sterker, de downloadsnelheid, zowel via WiFi áls bekabeld is gekelderd tot zo’n 50% ongeveer en de upload is nog 1 mbps. Bekabeld aan het modem levert wel de volledige 750/60 mbps op.
Ik kan mijn DS216+II wel direct aan mijn MacBook hangen en wordt deze gezien door Synology’s Assistent. NAS ok! Maar de router is stervende. Ga voor een nieuwe, waarbij mijn keuze vooralsnog is gevallen op de RT6600ax.
-
...en de story is not ending...... ik snap er echt helemaal niets van....
Omdat mijn FRITZ 4060 de pijp aan Maarten aan het geven was gisteravond een nieuwe router besteld en vandaag mijn RT6600ax in ontvangst mogen nemen. Vanavond vooralsnog alleen de WiFi in orde gemaakt, zodat het hele huishouden weer verder kon. Vol goede moed sloot ik ook mijn DS216+II aan, maar helaas nog altijd wordt deze niet gezien. Het vaste IP-adres was er al af en deze staat nog steeds op DHCP.
Als ik mijn DS216+II direct aan mijn MacBook hang wordt deze wel gezien door Synology Assistant:
[attach=1]
Ook kan ik gewoon inloggen en het volgende gezien:
[attach=2]
Maar als ik nu de DS216+II met DHCP aan de RT6600ax hang dan wordt deze wederom nog steeds niet gezien en blijft het LAN-ledje uit:
[attach=3]
Help! Wat is hier nu aan de hand? Wat zie ik over het hoofd? Als ik mijn MacBook bedraad aan de RT6600ax hang dan licht het betreffende LAN ledje op, maar bij het insteken van de NAS licht geen LAN ledje op (ook niet met een andere kabel).
-
Je gebruikt gewoon goedkope "brakke" Chinese rotzooi ethernet kabels.
Voor meer informatie:
https://www.synology-forum.nl/netwerk-algemeen/moeilijk-traag-verbinden-nas-via-br-speler/msg300494/#msg300494
https://www.synology-forum.nl/netwerk-algemeen/moeilijk-traag-verbinden-nas-via-br-speler/msg300528/#msg300528
Aankoop van nieuwe router zal wellicht helemaal niet zijn nodig geweest.
Alleen gedegen goede kwaliteit kabels.
-
@Babylonia Mijn AVM FRITZBox 4060 was sowieso aan het overlijden ;).
Maar wat betreft de 'brakke' kabels, was het maar zo. Ik heb diverse kabels geprobeerd. Zelfs de kabel die bij de RT6600ax werd meegeleverd. Met alle geprobeerde kabels zag de MacBook direct de NAS, zodra ik deze direct met elkaar verbond, maar de NAS in de RT6600ax stekende met dezelfde kabel werd deze niet gezien en ging het LANledje niet branden.
Dus, de DS216+II is nog werkzaam, heeft geen hardware issues, maar hij is onvindbaar.
-
Meegeleverde kabels heb ik over het algemeen weinig vertrouwen in. Heb wel vaker meegeleverde "rotzooi" kabels gehad.
Tezamen met het ene of andere apparaat kan een connectie net op de "wip" / kantelpunt zitten dat het wel of niet goed wordt herkend.
Je zou de poort met contacten van de NAS ook nog eens met een wattenstaafje wat is doordrenkt met "contactspray" kunnen schoonmaken.
Ethernet poorten kunnen veel stof verzamelen. Kan net de oorzaak zijn van wel / niet "goed genoeg" contact.
Ook dat heb ik al eens vaker meegemaakt. (Of dat een verbinding van 1 Gigabit terugvalt naar maximaal 100 Megabit).
Ken ook mensen waarbij een hele partij kabels gewoonweg niet voldeden.
Dus wisselen van de ene of andere kabel zegt mij allemaal niet zoveel.
Alleen dat een gebruiker daarop juist teveel "blind" op vertrouwt.
-
@Babylonia Ik begrijp wat je bedoelt. Maar als dat wat jij stelt een issue zou zijn, hoe kan het dan dat met dezelfde kabel in de MacBook de NAS wel wordt gezien?
-
Met wat ik eerder schreef.
Tezamen met het ene of andere apparaat kan een connectie net op de "wip" / kantelpunt zitten dat het wel of niet goed wordt herkend.
Juist bij slechte kabels het geval. Die geven nu juist vaak onbetrouwbare en "onbegrepen" wisselende resultaten.
Heb nu juist eerder (https://www.synology-forum.nl/netwerk-algemeen/ds216ii-lan-led-uit-connection-to-synology-me-lost/msg331939/#msg331939) verwijzingen gegeven naar reacties hoe je kabels goed kunt doormeten.
Niet met een goedkope kabeltester van € 10,- maar met de erg betrouwbare utilities die in tegenwoordige managed switches zitten.
Maar gezien de snelle reacties die je achter elkaar schrijft, vermoed ik dat je de daar gevonden informatie niet eens hebt bestudeerd?
-
@Babylonia Bedankt. Ik ga dan eens op zoek naar een nieuwe kabel (of deze wellicht eerst laten doormeten).
-
Heb je zelf geen managed switch?
"Laten doormeten" gebeurt vaak juist met die goedkope kabeltesters. Daar heb je niets aan. Die meten alleen wel of geen contact.
Die meten niet de "cross-over" interferentie en "demping". Dat soort meters kosten al snel honderden Euro's, zo niet nog véél meer (Fluke).
Terwijl de utilities in hedendaagse managed switches "elektronisch" gezien daar weinig voor onder doen.
Maar alleen geen mooie grafische interface. En alleen met enkele simpele meldingen aangeven of iets wel of niet voldoet.
Of als er een fout in zit, bij benadering op hoeveel meter afstand in de kabel. ( 0 meter is bij het poortje zelf / of slechte RJ45 plug).
Er is een gebruiker die alleen om die reden van goed kunnen doormeten tegen toch redelijke kosten een managed switch kocht,
en dat dubbel en dwars zijn geld heeft opgeleverd.
Wel goed de specificaties doornemen van een managed switch, of een dergelijke kabel-doormeet utility onderdeel is van de firmware.
-
@Babylonia nee, ik heb zelf geen managed switch ;).
In mijn huis(houden) kan ik het meer dan uitstekend redden met alleen WiFi. Iedereen met hun apparatuur (Apple TV's, iPads, iPhones, MacBooks, XBoxen, etc etc etc) is er erg blij mee en daardoor ik ook, dat alles het altijd doet. In het verleden had ik ooit eens een unmanaged switch liggen in de woonkamer voor een Wii, een HTPC en de TV, maar toen werkte ik nog met powerline wat niet helemaal goed/constant werkte, maar voor die tijd en die begrippen volstond het wel.
Ik ga mij nu eens richten op de check van de UTP poort op de NAS. De DS216+II is sowieso tamelijk stoffig. Ik maak deze met enige regelmaat schoon met een kwastje en een stofzuiger, maar dat is niet heel recent gebeurt. De UTP-poorten van mijn nassen heb ik nog nooit schoongemaakt :o.
Dus, ik ga deze eerst eens grondig reinigen en dan een nieuwe kabel kopen. In mijn woonplaats hebben we Hardware Experts (https://www.hardware-experts.nl/) zitten, waar ik deze kabel (https://www.hardware-experts.nl/cablexpert-utp-kabel-cat6-1m) of deze (https://www.hardware-experts.nl/act-ac4000-u-utp-cat6-patchkabel-0-9m-zwart) ga halen.
-
Nou, die eerste zou ik dus niet nemen, dat is een FTP cross kabel.
-
@Birdy Bedankt! Dan ga ik deze kabel (https://www.hardware-experts.nl/act-ac4000-u-utp-cat6-patchkabel-0-9m-zwart) dus halen.
-
@Birdy Bedankt! Dan ga ik deze kabel (https://www.hardware-experts.nl/act-ac4000-u-utp-cat6-patchkabel-0-9m-zwart) dus halen.
Die laatste die je nu wilt nemen heeft ook "koperen geleiders" (gewoon koper kerndraad). Dat is nu juist belangrijk voor goede geleiding.
Of die andere kabel een Cross kabel zou zijn, kan ik niet uit de specificaties opmaken.
Wel dat bij die andere kabel er NIET wordt vermeld uit welk materiaal de kerndraden bestaan.
Als dat niet wordt vermeld, kun je er vanuit gaan dat het om CCA = Cupper Clad Aluminium bestaat.
Aluminium met een dun laagje koper eroverheen: https://en.wikipedia.org/wiki/Copper-clad_aluminium_wire
Ofwel gewoon goedkope troep.
Hoe ver staat de NAS van je router af?
Want moeten niet te dicht bij elkaar staan i.v.m . elektromagnetische interferentie. (Kan storing geven).
En wat kabel betreft zou je nog kunnen kijken naar een "afgeschermde" versie (met koperen kerndraden).
-
Vanmorgen een nieuwe UTP Cat6 kabel gehaald. Deze in de DS216+II gestoken zonder resultaat. Geen LADledje met als gevolg dat deze niet kan worden gevonden. Deze nieuwe label in mijn MacBook stekende werkt deze uiteraard. Hieruit maak ik op dat de kabel goed is (net als al mijn andere kabels...).
Ja, mijn NAS staat naast mijn router. Al mijn NASsen hebben naast de routers gestaan. Al die jaren geen problemen mee gehad. Ik geloof het verhaal van interferentie, maar dat dit bij mij optreedt of heeft opgetreden kan ik mij niet voorstellen. De backup NAS van mijn broertje, een oudje DS109, staat en heeft dit ook altijd gedaan, ook naast de router. Zodra ik die aanzwengel brandt daar direct als eerste het LANledje. Dus ook geen router issue.
Maar, (wanhoop aan), wat kan ik nog verder bekijken? (wanhoop uit).
-
De kabel zal hierbij wellicht dan niet het probleem zijn.
Heb je het ethernet poortje / contacten van de NAS nog wel schoon gemaakt met een contactspray bevochtigd wattenstaafje?
(Kan echt het verschil maken).
Omdat je verder geen opties hebt om de connectie ook daadwerkelijk door te meten - meten is weten.
Houd het hierbij op, aan advies. (De achterliggende electronica m.b.t. ethernet poortje van de NAS zou ook kunnen bezwijken ??)
Dat NAS apparaten altijd naast een router hebben gestaan, en jaren wel functioneerden.
Zegt niets over veranderende condities m.b.t. interferenties op allerlei gebied die later door de jaren heen alsnog de kop opsteken.
Dat een vergelijkbare opstelling "later" alsnog problemen kan opleveren.
Heb bijv. ook wel eens oplossingen gelezen van mensen die problemen met TV-ontvangst hadden met een router in de meterkast.
En een "slimme meter" met aluminium folie hadden ingepakt, waarbij het probleem werd verholpen.
Anderen die een NAS 50 cm hebben moeten verplaatsen met een extra aluminium plaat ertussen, om problemen op te lossen.
Er zijn legio andere voorbeelden daarover te vinden.
De meest sprekende voorbeelden, alleen niet m.b.t. NAS, aanvullend -off topic- beschreven onderaan, bij de eerdere link die ik gaf.
https://www.synology-forum.nl/netwerk-algemeen/moeilijk-traag-verbinden-nas-via-br-speler/msg300528/#msg300528
Op universiteitsniveau door hoogleraren en promovendi onderzoek is uitgeveoerd. (Op Europees niveau verslag wordt gedaan).
Waarbij slimme meters door vervuiling van het 230 Volt stroom netwerk, door gebruik van simpele thuis apparaatjes.
(opladers - dimbare ledlampen - allerlei thuis apparaten) er tussen 500 en 2000% te hoog stroomgebruik zou "kunnen" voorkomen.
Of in een sporadisch geval zelfs aangeeft "stroom terug te leveren" aan het net, door gebruik van een simpele "klik aan - klik uit" schakelaar.
Terwijl de betreffende familie geen zonnepanelen heeft.
-
Hoe ver staat de NAS van je router af?
Want moeten niet te dicht bij elkaar staan i.v.m . elektromagnetische interferentie. (Kan storing geven).
En wat kabel betreft zou je nog kunnen kijken naar een "afgeschermde" versie (met koperen kerndraden).
In een thuis situatie zal deze interferentie reuze mee vallen. Alle goede routers (dus niet de 'China Export' exemplaren) maar ook alle NAS-apparaten moeten in Europa voldoen aan een EMC reglement/bepaling.
Dit betekend zoiets als 'elkaar niet met electro magnetische golven mogen storen'.
Zo ook het gebruik van afgeschermde LAN kabels; het kan geen kwaad maar nodig is het (in mijn opinie) niet.
Het grootste probleem is het 'vervuilen' van het 230Volt spannings-net. Goedkope (weer 'China Export') adaptertjes die je voor een Euro laat aanrukken uit China en meer van die zooi (goedkope led lampjes, ondeugdelijke laders voor fietsen/scootmobielen en onjuist aangelegde zonnepaneel installaties) vervuilen als een malle.
De consument wil van alles, maar dan zo goedkoop mogelijk.
-
....Het grootste probleem is het 'vervuilen' van het 230Volt spannings-net. Goedkope (weer 'China Export') adaptertjes die je voor een Euro laat aanrukken uit China en meer van die zooi (goedkope led lampjes, ondeugdelijke laders voor fietsen/scootmobielen en onjuist aangelegde zonnepaneel installaties) vervuilen als een malle....
Maar doorgaans is dat tegenwoordig nu juist de gewone "thuis situatie". Bijna alles komt uit China.
Dat er officieel EMC reglementen / bepalingen zijn. Daar koop je niet zoveel voor.
Veel voldoet er gewoonweg niet aan. Zul je er praktisch gezien dus ook rekening mee moeten houden.
En niet alleen voor het 230 Volt spannings-net.
Elektromagnetische interferentie speelt zich af op alle (draadloze) lagen waar we dagelijks met "electronica" mee te maken hebben.
Simpel < YouTube > (https://www.youtube.com/watch?v=07UrAra-Wyk) voorbeeldje voor wat betreft de invloed van interferentie tussen een USB connectie / versus WiFi.
De ingeschakelde WiFi verbinding van een Apple laptop. Die wordt verstoord alleen al door aansluiting van een USB apparaatje.
Maar ook andersom de invloed van WiFi op het data-signaal van aangesloten extern USB geheugen.
Testen die ikzelf heb gedaan met wat er overblijft aan data connectie van aan de ene kant een laptop met 2.5 Gb USB-naar ethernet adapter (https://sabrent.com/products/nt-s25g),
in aluminium behuizing - gewone CAT 5E ethernet kabel en uitgeschakelde WiFi van de laptop zelf om invloed op die plek uit te schakelen.
(Mijn opzet is tenslotte om gebruik te maken van een bekabelde 2.5 Gigabit verbinding).
En aan de andere kant van de ethernet kabel, aansluiting met de 2.5 Gigabit LAN poort van een Synology RT6600ax router.
Ofwel een "één op één" 2.5 Gigabit ethernet verbinding tussen router en laptop.
De WiFi van de router zelf daarbij niet uitgeschakeld. Wil voor andere apparaten de beschikking hebben over WiFi.
Aan de USB 3.0 poort van de RT6600ax router een USB 3.0 HUB (https://www.anker.com/products/a7516?variant=40237697171606) aangesloten, met daaraan weer gekoppeld,
een klein Samsung geheugen USB-sleuteltje en een Sandisk SSD.
Overdracht van data (een filmbestand) vanuit de opslagmedia gekoppeld aan de router, naar de laptop toe.
De verschillen / invloed tussen wel of niet afgeschermde USB-kabel (met zelfklevende koperfolie).
Juist een USB-HUB met langere kabel genomen, om HUB en opslagmedia zover mogelijk van de router af te kunnen plaatsen.
[attachimg=1]
[attachimg=2]
Data overdracht zonder afscherming vanuit de USB-sleutel naar de laptop:
[attachimg=3]
Data overdracht zonder afscherming vanuit de SSD naar de laptop:
[attachimg=4]
Data overdracht MET afscherming vanuit de SSD naar de laptop
en uitwisseling van "gewone" CAT 5E ethernetkabel naar een afgeschermde CAT 8 kabel:
[attachimg=5]
De verschillen lijken me duidelijk. Zou je mogelijk nog "tig" andere voorbeelden kunnen bedenken,
waarbij is aan te tonen wat de invloed van interferentie kan zijn?
-
And, the story continues (but probably ended….)…
Gisteren met mijn DS216+II onder de arm bij nog eens een IT’er langs geweest en deze daar aangesloten. En? Ja hoor, prompt werd mijn NAS daar direct gezien. Om gek van te worden. Maar toen de NAS eens aan zijn access point gehangen en waarempel we hadden mijn situatie kunnen reproduceren. Het LAN ledje op de voorzijde brandde niet en de DS216 werd niet gevonden.
Maar nu komt het. Toen de NAS wel werd gezien gezien hing deze aan een switchje dat aan het modem/router in de meterkast hing. En met ditzelfde switchje achter het access point in de woonkamer hangend met daarin mijn NAS werd deze wel gezien!
Wat ik er van heb begrepen, ik zal nu wellicht domme en bij velen van jullie bekende dingen zeggen, zo’n switchje is een Layer 2, een router/modem is Layer 1. Na een Layer 2 wordt mijn NAS dus gezien.
Volgens de IT’er zit er een bug in de firmware van de Synology. Maar zei ik, die bug is dan na jaren goede dienst plotsklaps ontstaan. Heb je last van stroomstoringen?, werd mij gevraagd. Mwah, ja, we hebben wel eens een stroomstoring.
Mijn vermoeden is nu, dat in de nacht, enkele maanden geleden, dat ik van synology.me de melding kreeg dat de verbinding met mijn NAS was verloren, er een stroomstoring was en de NAS met het weer inschakelen van de stroom toch een tik heeft gehad, wat nu dit heeft veroorzaakt.
Omdat mijn routers ook wel zo’n beetje iedere 2-3 jaar defect raken bevestigt dit mijn vermoeden.
Een werkende workaround gaat nu zijn het aanschaffen en plaatsen van een netwerkswitchje (de laatste die ik had had ik enkele jaren van de hand gedaan). Dit zal dan helaas op zijn vroegst het volgende weekend gaan worden.
-
Wat je nu kunt doen:
1) eerst backup maken van al jouw data en instellingen die er nu op staat
2) een volledige reset doen (Mode 2 is dat dacht ik) van je NAS, daarbij wordt ook het OS opnieuw geïnstalleerd
3) De backup en instellingen terug zetten.
Op deze manier heb je het DSM deel van je NAS 'ververst' en kun je die in ieder geval uitsluiten.
-
Ik begrijp wat je bedoelt. Zo dacht ik in eerste instantie ook. Echter een OS en firmware zijn toch verschillende werelden? Het zou nu gaan om de firmware mbt de UTP poort die door de vermoedelijke stroomstoring vermoedelijk corrupt is geraakt, waardoor de NAS wel nog kan praten op Layer 2 en niet (meer) op Layer 1, de router.
-
......er een stroomstoring was en de NAS met het weer inschakelen van de stroom toch een tik heeft gehad, wat nu dit heeft veroorzaakt.
Omdat mijn routers ook wel zo’n beetje iedere 2-3 jaar defect raken bevestigt dit mijn vermoeden.
Als routers bij je thuis elke 2-3 jaar defect raken door stroomstoringen, vind ik dat nogal wat.
Zelf gebruik ik geen UPS die bijv. nog stroom kan geven aan apparaten, als de stroom uitvalt.
Voor de voeding van storingsgevoelige apparatuur, gebruik ik echter wel stekkerdozen met een overspanningsbeveiliging.
Die vangen ook spanningspieken op, bij algemene stroomstoringen bij uit- en inschakelen van de stroom.
Kan op zichzelf niet echt controleren of doormeten, of dat soort beveiligingen helpen? Apparatuur "draait hier gewoon".
Routers, computers, NAS-apparaten draaien hier eigenlijk net zo lang totdat ze "vanuit" ouderdom, nieuwe technische ontwikkelingen,
en behoefte aan meer functies, al lang eerder worden vervangen door nieuwere apparatuur, dan dat ze defect raken.
Nou ja, met uitzondering misschien van harde schijven in computers en in NAS-systemen.
Daar weet je van dat die op een gegeven moment zijn langste tijd hebben gehad.
Maar toch echt aanzienlijk meer dan in 2-3 jaar.
En dan heb ik hier nog zonnepanelen, waarvan bekend is dat daarbij behoorlijke schommelingen op het 230 Volt stroomnet voorkomen.
Misschien eens idee om ook eens stekkerdozen met overspanningsbeveiligingen in te zetten?
Een router is layer 3 niveau.
Eenvoudige "managed" switches layer 2 niveau (zou dan zeker een dergelijke soort switch inzetten).
Ook gezien mogelijke "toekomstige" uitbreidingen in een netwerk, hebben managed switches meer opties om netwerken te verdelen.
Meer geavanceerde managed switches gaan ook tot layer 3, maar die heb je als thuisgebruiker niet nodig.
Overigens heb ik wel eens vaker berichten gelezen, dat apparatuur met problemen in herkenbaarheid binnen het netwerk,
dan wel werden gezien als je die achter een switch hangt.
-
Bedankt weer voor je reactie @Babylonia.
Ja, ik weet dat het snel is dat mijn routers om de paar jaar de pijp aan Maarten geven. Dit is dan niet van de een op de andere dag, maar langzaam aan neemt dan de functionaliteit af. Dit ondanks diverse resets uiteraard.
Zo’n stekkerdoos met overspanningsbeveiliging is zeker iets waar ik naar uit ga kijken en ga aanschaffen.
Ik twijfelde ook enorm toen ik de router Layer 1 noemde ::)
Ik ga het volgend weekend proberen met zo’n switch. Ik heb nu gezien dat dit een workaround is en dat dit uitstekend werkte. Ik heb goede hoop voor mijn thuissituatie.
-
Update:
Vrijdag zo’n super-simpele goedkope unmanaged switch van TP-Link bij de Action gehaald. Aangesloten en ja, daar was het LANledje en de DS216+II werd gezien. Super!
Totdat….. ik zag bij de netwerkstatus van de NAS dat deze op 100 Mbps stond, i.p.v. 1 Gbps, zoals de poort op de RT6600ax. Balen! :S Dit kan ook niet worden ingesteld of gewijzigd in DSM. Dit is gewoon auto negotiation en dat gaat dus mis bij mijn (‘gehavende’) NAS.
Vandaag weer met de NAS bij de vriend/IT’er geweest, waar de netwerkpoort van de NAS achter een evenzo goedkoop switchje wél 1.000 Mbps liet zien, om deze achter een managed switch van Cisco te hangen. Ja hoor, ook daar liet de NAS 1.000 Mbps zien. Omdat deze Cisco over was, heb ik deze als workaround meegenomen en als tijdelijk pleegkind opgenomen. De DS216+II doet weer wat deze moet doen.
Nu eens op mijn gemak uit gaan zien naar een nieuwe dual-bay NAS en de installatie ervan met gebruikmaking van mijn huidige schijven en dus behoud van data en indeling.
De Ehmann tussenstekkers met overspanningsbeveiliging ga ik morgen ontvangen.
-
Als een van de verkeerde contacten niet goed werkt, kan je ook 100mbps krijgen.
-
......en ja, daar was het LANledje en de DS216+II werd gezien. Super!
Totdat….. ik zag bij de netwerkstatus van de NAS dat deze op 100 Mbps stond, i.p.v. 1 Gbps, zoals de poort op de RT6600ax.
Ofwel toch "rotzooi" bekabeling? Waar eerder in het onderwerp al diverse keren op is gewezen. (Typisch de aanwijzingen ervoor).
Of.... zo’n super-simpele goedkope unmanaged switch van TP-Link bij de Action betreft een 100 Mbps switch i.p.v 1 Gbps ??
Daarom is die wellicht zo goedkoop? (Diverse TP-Link modellen betreffen slechts 10/100 Mbps switches).
Aanvulling:
Allemaal maar 100 Mbs modellen.
https://www.tp-link.com/nl/business-networking/unmanaged-switch/tl-sf1005d/
https://www.tp-link.com/nl/business-networking/unmanaged-switch/tl-sf1005p/
https://www.tp-link.com/nl/business-networking/unmanaged-switch/tl-sf1005lp/
https://www.tp-link.com/nl/business-networking/unmanaged-switch/tl-sf1006p/
https://www.tp-link.com/nl/business-networking/unmanaged-switch/tl-sf1008d/
.....
Zelfs tot 24 poorten switches toe.
https://www.tp-link.com/nl/business-networking/unmanaged-switch/tl-sl1226p/
Kijk altijd naar de specs. (Die staan naar ik vermoed ook gewoon op de verpakking).
-
@Babylonia Bedankt weer voor je reactie...
Nee, de Action-switch is een 1 Gbps exemplaar. Zodra ik mijn MacBook aan hetzelfde touwtje hang als waar mijn NAS ook op zit, haal ik de volledige (internet)snelheid. Dus, de switch én de kabel zijn in orde, maar mijn DS216+II heeft daar andere gedachten over.
Ik vind alle hulp m.b.t. de 'brakke' bekabeling erg fijn hoor, maar als alle draadjes het wel goed doen op alle andere apparatuur, maar niet met de NAS heb ik mijn conclusie getrokken en is de NAS de bottleneck. Nogmaals, omdat de problemen met mijn vorige router, de FRITZ!Box en mijn NAS zo'n beetje op hetzelfde moment begonnen, wijt ik dit aan de/een stroomstoring.
@Briolet Bedankt. Echter, omdat alle bekabeling, ik heb er heel wat geprobeerd, zelfs een nieuwe, hetzelfde euvel vertonen, waarbij deze het wel doen op alle aangesloten apparatuur, behalve de NAS, wijt ik de problemen aan de NAS. En nu deze het met de Cisco Managed Switch wel goed doet met deze zelfde bekabeling wordt dit voor mij bevestigd.
Edit: De switch die ik heb aangeschaft is deze (https://www.truebase.nl/product/179425/tp-link-litewave-5-port-gigabit-desktop-switch-ls1005g).
-
Nieuwe NAS dan maar. (En stekkerdozen met een overspanningsbeveiliging inzetten).
-
Omdat de workaround die ik nu heb het wel goed doet, ga ik mij daar de komende tijd eens op richten en waarschijnlijk uitzingen tot de komende Black Friday.
De Ehmann stekkers met overspanningsbeveiliging ga ik vandaag ontvangen.
-
Je NAS bestempelen als bottleneck zou ik niet zo maar doen.
Je geeft aan dat de 1GBps wel werkt; helaas niet in jouw LAN omgeving maar bij jouw IT-vriend. Dus concludeer IK dat je NAS goed is, en zou ik toch nog eens heel goed naar je LAN hardware gaan kijken.
-
@André PE1PQX Bedankt voor je reactie hoor, maar als je mijn post van begin tot einde goed leest, kan ik niet anders concluderen dat aan mijn netwerk hardware niets mankeert.
Om samenvattend kort te gaan: mijn NAS praat niet meer met het netwerk zodra deze direct is aangesloten op de (nieuwe) Synology RT6600ax ondanks het gebruik van de diverse poorten en diverse (nieuwe) bekabeling. Alle andere apparatuur aangesloten met dezelfde bekabeling wordt wel gezien en kan wel praten. Zodra de NAS is aangesloten op een Switch, mét deze zelfde bekabeling, wordt deze wel gezien en praat ook deze weer.
Conclusie, zoals ook terug te lezen en naar mijn mening onderbouwd is, is dat de NAS door de stroomstoringen in de afgelopen jaren, ja, helaas komt dat in onze stad, waar veel wordt gebouwd wel eens voor en dan door vermoedelijk de laatste, waarbij de verbinding met Synology.me werd verbroken, de hardware in de DS216+II defect is geraakt en deze alleen nog werkzaam is met een switch als Layer 2 er tussen.
-
Ik deel jouw conclusie dus niet. Je schreef ook dat jouw DS216+II het wel deed op 1Gbpe in een compleet ander netwerk. Dus is er volgens mij niets loos met je DS216+II
Maar goed, we kunnen lang en kort hierover discussiëren. Dit ga ik dus niet doen.
-
Je hebt het verkeerd begrepen…
In een compleet ander netwerk, ja, maar dan wel achter een switch. Aan de/een router maakt de NAS geen verbinding, ondanks het geprobeerd hebben van de verschillende poorten met een handvol verschillende ook nieuwe kabels, maar achter een switch achter de/een router maakt de NAS wel verbinding.
Omdat mijn vorige router serieuze WiFi issues gaf zo’n beetje op hetzelfde moment dat ik ‘s-nachts de melding kreeg dat Synology.me de verbinding had verloren is de conclusie dat de router én de NAS een tik hebben gehad van een stroomstoring. Een router en een NAS staan tenslotte 24/7 aan. Een TV bijvoorbeeld en/of een spelcomputer staan dit niet, waardoor deze ook gevoelige apparatuur deze tik niet hebben ontvangen.
-
Dat mijn DS216+II het aan het begeven is, na de issues met de netwerk negotiation, neemt toch wel steeds serieuzere vormen aan.
Gisteravond, toen ik de NAS weer aanzette, nadat ik de overspanningsbeveiliger er tussen plaatste, kreeg ik daar de e-mail dat de ventilator in de DS216+II was gestopt :o. Dit was niet zo, want deze draaide wel nog gewoon. Toch de NAS maar weer even uit- en weer aangezet. Tot nu toe draait en zoemt deze weer stabiel.