Synology-Forum.nl

Firmware => Synology DSM algemeen => Topic gestart door: Robert80 op 21 februari 2021, 02:29:34

Titel: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: Robert80 op 21 februari 2021, 02:29:34
Goedemorgen ;)

Vraagje : ik heb nu een taak aangemaakt waarbij de nas om 1.30 uitschakelt en om 5.30 weer inschakelt. Nu werkt dit naar behoren maar ik vraag mij af of dit nu beter is voor de levensduur en energieverbruik , wat evt de complicaties zijn en of je de nas niet beter gewoon 24/7 kan laten aan staan? Ik hoor graag van jullie hoe je daar tegen aan kijkt!,,,

Mvg
Robert
Titel: Re: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: Sylvester op 21 februari 2021, 07:12:07
Ho, daar kan je een boompje over opzetten....

Heb je meer slijtage of niet? Dat zal de hamvraag zijn denk ik.
Je kan dit indelen in twee categorieën als het gaat over 'slijtage' : de harde schijf en de elektronica/moederbord (ook voeding). Enfin, buiten het plastic is dit alles dat er in een NAS zit.

Een artikel over harde schijven, wel 7 jaar oud maar toch nog accuraat:
https://computertotaal.nl/artikelen/pc/moet-je-een-harde-schijf-laten-draaien-als-deze-niet-in-gebruik-is-50330 (https://computertotaal.nl/artikelen/pc/moet-je-een-harde-schijf-laten-draaien-als-deze-niet-in-gebruik-is-50330)

Mijn gedacht: een harde schijf slijt minder als ze continu draait. Goeie schijven hebben meer geavanceerde lagers, speciaal voor plaatsen zoals data centers.

En dan wat over moederborden. Sommigen beweren dat alles sneller verslijt als het aan staat. Ook hier is dat volgens mij niet zo, alleszins bij goed samengestelde moederborden. Het eerste dat vaak mis loopt bij continu gebruik is een condensator. Als die bij het ontwerp goed gekozen zijn gaan die even lang mee als de rest. Wat alle elektronica betreft zoals halfgeleiders (het overgrote deel op een moederbord), hier mag je stellen dat het beter is om het onder spanning en warm te houden. Zeker bij elementen zoals de processor die heel warm worden, kan telkens afkoelen en opwarmen nefast zijn. Ook hier heeft veel te maken met de kwaliteit, keuze en samenstelling.
Het is wel zo dat elektronica ook zoals een HD een soort van MTBF heeft, na een zekere gebruikstijd zal het element slijtage gaan vertonen. Maar dat is tegenwoordig zo lang dat het meestal niet zo ver komt. Je bent veel eerder aan vernieuwing toe door nodige upgrades en de hardware die de software/ operating systeem die te snel evolueren, waardoor de balans eerder neigt naar een groter risico bij in/uit schakelen.

Een NAS die altijd uit en terug ingeschakeld wordt, moet telkens bij inschakelen 'harder' werken. Dan gaat die vanalles doen wat in continu bedrijf niet zou gebeuren. Dat zijn toch momenten dat de NAS telkens even intensiever moet werken. Elke dag vanuit afgekoelde modus naar terug naar intensief gebruik. Ik laat het in het midden.

Ook invloeden van buitenaf spelen een rol. Staat de NAS op een koude plaats, stoffig, vochtig enz... Eveneens de manier waarop je de NAS gaat gebruiken heeft belang.

Het nadeel bij continu gebruik is natuurlijk het energieverbruik en stof. Hij wordt sneller vuil van binnen.

Een NAS (en een goeie harde schijf) is gemaakt om continu te draaien. Ook het gemak speelt een rol. Het is makkelijk om direct toegang tot je NAS te hebben als dat nodig zou zijn.
Die van mij draait continu, alsook de interne schijven continu.
De externe USB schijven voor backup vallen stil. Die worden enkel gebruikt voor dagelijkse backup in de nacht. En eigenlijk weet ik ook niet hoe die continu ingeschakeld kunnen worden. Volgens mij gaat dat niet.
Dat zijn ook maar gewone goedkope schijven. Gaan die kapot dan koop ik een nieuwe.

Nog even iets over de voeding. Ik zet het speciaal apart. Dat is een element dat het vaak begeeft. Een voeding kan het begeven door lange gebruikstijden, maar even goed door frequent in- en uitschakelen (inschakelpieken).
Een goeie voeding gaat even lang mee als de rest. Maar daar zijn we weer, een goeie!
Er zijn voedingen die een MTBF van 300.000 uren hebben, dat is 34 jaar. Een goeie gemiddelde voeding haalt minstens 150.000 uren.
Ik moet je niet vertellen dat je na 15 jaar die NAS toch wel eens gaat upgraden, en dan gaat hij waarschijnlijk nog steeds werken. De kwestie is nu: wat zit er in een Synology...
Willen we het precies doen, dan moeten we ook een discussie starten over MTBF en MTTF. Maar dat brengt ons te ver.

Titel: Re: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: spikehome op 21 februari 2021, 07:43:44
Ik heb nog een qnap509 die sinds 2009 non stop draait met 5x 500gb disks die ook nog nooit kapot zijn geweest.
Hij word nu voornamelijk gebruikt als rsync backup voor mijn synology en tot 2 jaar teug ook als backup voor het bedrijf van mijn vrouw.
Titel: Re: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: Robert80 op 21 februari 2021, 10:07:19
Goedemorgen,

Bedankt voor je uitgebreide en gedetailleerde uiteenzetting , er is idd een boompje over op te zetten maar zelf ben ik ook wel de mening toegedaan dat een nas eigenlijk continu zou ( kunnen ) moeten draaien zodat je altijd toegang hebt tot bestanden, want daarvoor heb je hem staan 👍 dus ik verwijder de taak maar even  ;)
Titel: Re: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: Clan1511 op 21 februari 2021, 10:36:15
En.... naar mijn idee zijn nas hd’s er speciaal voor gemaakt om 24/7 te draaien.

M.vr.gr.
Titel: Re: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: Briolet op 21 februari 2021, 10:50:18
De problemen met HDD's die je ziet gaan ook altijd over schrijffouten en niet over versleten lagers.

Zo'n 30 en 20 jaar geleden heb ik twee keer een HDD gehad met versleten lagers. Daar had je alleen last van bij het opstarten van de schijf. Dat ging dan niet vanzelf. Er was een klein tikje met een hamer nodig zodat de trilling het lager even 'los' maakte, zodat hij op toeren kon komen. Ik heb de eerste volgens mij nog een laar gebruikt voordat ik hem afschreef. Gewoon niet meer uitzetten.  ;)
10 jaar later heb ik de schrijf bij een vergelijkbaar probleem wel onmiddellijk vervangen. (Ik had toen ook meer geld)

Of je ze 24/7 aan moet laten ligt er ook aan hoe frequent je de nas benaderd. Is dat 1x per week, dan zou ik hem gewoon uit zetten. Bij mij wordt er 24/7 naar toe geschreven door Surveillance Station. Bij zo'n toepassing is er ook geen discussie of hij uit moet. Maar bij alles daar tussen in geldt: 1000 personen, 1000 meningen.
Titel: Re: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: Robert80 op 21 februari 2021, 11:26:18
Nog een goed argument : backups draaien en surveillance station willen gebruiken dus eigenlijk continu een te bereiken NAS is dan eigenlijk te verkiezen 👍🏻
Titel: Re: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: Sylvester op 21 februari 2021, 14:00:15
Zo'n 30 en 20 jaar geleden heb ik twee keer een HDD gehad met versleten lagers. Daar had je alleen last van bij het opstarten van de schijf. Dat ging dan niet vanzelf. Er was een klein tikje met een hamer nodig zodat de trilling het lager even 'los' maakte, zodat hij op toeren kon komen.
;D
Ja die tijd heb ik ook gekend. Ik ben vroeger een tijdje field service technieker geweest. Software en ook wat hardware problemen oplossen.
In mijn 'koffer' zat ook een hamertje. De klanten moesten altijd lachen met het feit dat ik een hamer bij had.
Uiteraard was het een beetje voor de fun, want je kreeg de schijven ook aan de gang met een flinke vingertik.
Als ik dan de hamer boven haalde en een klop tegen de schijf gaf, werden ze eerst wit van schrik en daarna dankbaar dat hun data weer bereikbaar was.
Titel: Re: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: Robert Koopman op 21 februari 2021, 15:36:51
Ik sloeg ze “altijd” gewoon plat op het bureau.
Kreeg je ze soms toch weer mee aan de praat.
Titel: Re: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: Briolet op 21 februari 2021, 16:52:32
Wat dat betreft is het vreemd dat DSM altijd direct aangeeft om de schijf te vervangen. Ze hadden ook kunnen schrijven: "laat eerst de nas een keer stuiteren en als dat niet werkt, vervang de schijf"  :P
Titel: Re: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: Babylonia op 21 februari 2021, 18:40:57
Gebruikte vroeger wel eens een hamer om de startmotor van een auto in de "krans" te krijgen tijdens het starten.   :wtf:  :geek:
Waar hamers al niet goed voor zijn.  (Je kunt er ook iemand de harses mee inslaan - alleen is dat geen goed idee).
Titel: Re: Nas (hdd)wel of niet uitschakelen/in slaapstand brengen
Bericht door: Plerry op 22 februari 2021, 12:39:44
Willem Elsschot wist het al treffend te omschrijven:
"...  want tussen droom en daad
staan wetten in de weg en praktische bezwaren ..."  ;)