Synology-Forum.nl
Overige software => Data replicator & overige backupsoftware => Topic gestart door: LeonJ69 op 09 september 2011, 00:47:49
-
Hallo,
Is het mogelijk om de 'root' van de NAS te mappen aan een driveletter, ipv de aparte shares?
Reden van mijn vraag is dat ik een cloudBackup wil laten draaien, maar die kan maar 1 gemapte driveletter aan. Dus wanneer ik bijv. Z://synology/photo (http://Z://synology/photo) kies, kan ik niet meer voor Y://synology/video (http://Y://synology/video) kiezen.
Wat ik dus eigenlijk wil is dat ik bijv. X://synology/ (http://X://synology/) kan kiezen waardoor mijn gehele NAS in 1x gebackupped wordt.
Weet iemand of dit mogelijk is, het 'normale' mappen in Windows kan zo niet, die moet perse naar een share verwijzen.
Thanx, Leon
-
Stop toch met het mappen van netwerk stations :mrgreen:
Dit moet je alleen maar doen als je applicatie echt alleen maar met stationletters overweg kan. In alle andere gevallen moet je gewoon gebruik maken van \synologyphoto, \synologyvideo of \synology als je de root wil zien. Dat werkt veel sneller en dat zal Windows bij het opstarten ook niet iedere keer netwerkverbindingen maken als het niet nodig is. Pas als je een link met \synology gebruikt wordt er een verbinding gemaakt.
-
Weet ik... :)
Heb ook netjes de shares gemapped, maar dit is nodig voor mijn backup-dienst.
Ik gebruik clouddrive (reseller van livedrive), en die heeft de mogelijkheid om je nas te backuppen zoals je een windowd-pc backupped, tegen zeer geringe kosten (in vergelijking tot Hidrive wat is ingebakken in de synology). Enige nadeel is dat het via je winpc of mac loopt, en dat het abo geldt voor 1 share.
Wil ik al mijn shares in de backup gooien, dan betaal ik het aantal shares maal de abo-prijs. Kan ik mappen naar de root, dan pakt ie automatisch alle submappen/shares mee.
Kortom, het is alleen een financiele overweging, maar ik weet dus niet hoe het voor elkaar te krijgen...
-
Dus je wilt het backup programma misleiden door stationsletters te gebruiken. Zodat het programma denkt dat bijvoorbeeld Z: een lokale drive is terwijl dit een netwerkstation is. Best slim, maar performance technisch misschien niet zo'n goed idee. Bovendien moet je WinPC of Mac dus wel aanstaan als je een backup maakt en niet in slaapstand gaan.
-
Klopt.
Is overigens afgestemd met de reseller, die kwam zelf al met het idee een share aan te maken met daarin de andere shares. Dat werkt alleen niet omdat ik dan in de knoei kom met bijv. photostation etc.
Ze gaan nl. ooit een update brengen van het programma die de afzonderlijke shares herkent als 1 nas, maar zover zijn ze nog niet.
Qua pc maakt het niet zoveel uit, ik heb een aparte netbook die 24/7 aanstaat omdat ik daar beveiligingscamera's op heb draaien die niet herkend worden door de surveillance-software van Synology. Op die notebook kan ik ook de backup-software laten draaien waarbij dan alleen de nas gebackupped wordt. Helaas nu nog zonder resultaat...
-
Wat je nu kunt proberen dit op te lossen is met telnet een symlink maken naar volume1 (root dus). Die symlink kun je in root plaatsen of in een bestaande folder. De symlink wordt als het werkt gezien als een normale gedeelde map en daar kun je dan mee verbinden. Wees wel voorzichtig met het verwijderen van deze symlink want anders worden al je mappen verwijderd. Dus geen rm gebruiken maar remove link.
-
Kijk, hier kan ik wat mee, TOP!
-
Wat je nu kunt proberen dit op te lossen is met telnet een symlink maken naar volume1 (root dus). Die symlink kun je in root plaatsen of in een bestaande folder. ...
Ik verwacht niet dat dit zo gaat werken.
Als een symlink in een subfolder verwijst naar je root, staat ergens in de root weer die subfolder, en dus weer de symlink. Daarmee heb je een loop gemaakt.
Wellicht geen probleem voor navigatie, maar wel voor backups van die subfolder.
Wat je beter kan doen is in de root-folder een folder "backup" (of iets dergelijks) aanmaken,
en daarin individuele symlinks plaatsen naar alle folders in de root die gebackupt moeten worden.
Plerry
-
Wat je beter kan doen is in de root-folder een folder "backup" (of iets dergelijks) aanmaken, en daarin individuele symlinks plaatsen naar alle folders in de root die gebackupt moeten worden.
Dat is inderdaad een brilliant idee wat gaat werken!
-
Ehm, kan je alsjeblieft voor een leek uitleggen hoe je dit vervolgens doet? De root folder 'backup' heb ik inmiddels op de Synology gemaakt, maar
a) hoe leg ik nou symlinks van alle photo, video etc. mappen naar backup? en
b) hoe maak ik die 'moedermap' backup zichtbaar in Windows (7) zodat ik 'm naar Livedrive (of 1 van haar duizenden dochters) kan backuppen?
Dank alvast!
Keimpe
-
Ehm, kan je alsjeblieft voor een leek uitleggen hoe je dit vervolgens doet? ...
Dat hangt sterk vanaf wat voor "leek" je bent. Leken zijn er in soorten en maten ... :mrgreen:
... De root folder 'backup' heb ik inmiddels op de Synology gemaakt,
Dat is alvast een goed begin!
a) hoe leg ik nou symlinks van alle photo, video etc. mappen naar backup?
Hier zitten de grootste uitdagingen voor een leek (en de grootste kans om iets te verprutsen als je iets verkeerd doet).
Gezien het beoogde doel moet je alleereerst het gebruik van symlinks binnen Samba aanzetten.
In de hedendaagse FW versies heeft Synology die merkwaardig genoeg namelijk default uit staan.
Dat is ook direct het meest lastige stuk voor een leek, want je moet een telnet sessie openen naar je diskstation, daar inloggen (user: "root", wachtwoord het "admin"-user password) en een bestand editen met de voor leken gebruikersonvriendelijke editor "vi".
Voor inhoudelijke details zie http://www.synology-forum.nl/viewtopic.php?f=67&t=9320&p=45836#msg45819.
Voor het gebruik van "vi" vind je zat hulp op Internet.
Daarna maak je per (root-level) share die inbegrepen moet zijn in je LiveDrive backup een symlink aan in de share "backup".
Bijv voor een (root-level) share "Share01" middels "ln -s /volume1/Share01 /volume1/backup/Share01"
(De naam van de symlink in de "backup" share mag afwijken van de originele naam, maar dat lijkt niet handig)
Je kan de juiste opzet en werking van de symlinks controleren door met Windows explorer naar de naar "backup" share te gaan en daar de te vinden folders (eigenlijk dus de symlinks) te openen. Je moet dan gewoon de inhoud van de desbetreffende shares te zien krijgen.
b) hoe maak ik die 'moedermap' backup zichtbaar in Windows (7) zodat ik 'm naar Livedrive (of 1 van haar duizenden dochters) kan backuppen?
Heb zelf geen ervaring met LiveDrive, maar ik begreep dat LiveDrive een (en slechts 1) stationsletter eist.
Binnen Windows Explorer/Verkenner gebruik je de "map network drive" functie (sorry, slechts engelstalige Windows),
of je gebruikt het "net use" commando in een Windows command-shell (even zoeken in dit forum).
Duizelt het je allemaal, begin er dan liever niet aan!
Mogelijk kan je het probleem ook vanaf de Windows kant aanpakken. Ik heb daar echter geen ervaring mee.
Vanaf Vista kent ook Windows een Symbolic Link (pas meer dan 25 jaar na Unix ...) middels het "mklink" commando.
Dat schijnt ook te werken naar (SMB) netwerklocaties.
Er is zelfs een GUI voor, genaamd Symlinker.
Kies als Link folder een locale folder op je PC/laptop;
kies als "Destination Folder" je netwerkeshare ( \[diskstation_IP_adres][ShareNaam] )
en herhaal dat voor alle diskstation shares die in de backup moeten worden meegenomen.
Moet vanwege LiveDrive de folder met de Symlinks een eigen drive-letter hebben, dan kan je dat bereiken met het Windows command-shell "subst" commando.
Bijv. "substs p: c:mijndatabackup" wijst de drive-letter p: toe aan de folder c:mijndatabackup.
Plerry
-
Bedankt voor je zeer uitgebreide reactie, Plerry!
Het is me uiteindelijk op een andere manier gelukt om in Windows 7 een netwerkverbinding naar 1 backup map op de NAS te maken, waarbinnen een verwijzing staat naar alle andere mappen van de NAS, maar zonder jouw uitgebreide verhaal als inspiratiebron, was ik er nooit achtergekomen. Ik zal hier meteen opschrijven wat ik allemaal gedaan heb, voor anderen die er behoefte aan hebben (en zodat ik het zelf ook terug kan vinden als ik mijn PC of NAS een keer opnieuw moet installeren).
Ik heb eerst vanuit Windows geprobeerd om met Symlinker (http://code.google.com/p/symlinker/) symbolic links te maken. Dat lukte alleen als ik koos voor "Directory junction" en niet als ik koos voor Symbolic Link. Alleen lukte dat niet met mappen van de Synology. Alleen met lokale mappen.
Dus moest ik het toch via Telnet proberen. Eerst Telnet aanzetten via DSM -> Terminal. Dan ook nog Telnet aanzetten in Windows 7, via Configuratiescherm -> Programma's -> Windows onderdelen in- of uitschakelen. Dan met Putty (http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html) inloggen als gebruiker root met het admin wachtwoord van de NAS.
Dan volgens deze instructies (http://www.volkomenjuist.nl/blog/2009/03/07/symbolic-links-on-synology-ds209/) een Symbolic link maken.
Alleen zag ik deze symlink nergens in DSM terug en als ik er met de Windows verkenner op klikte, kreeg ik meteen al een "no permissions" of zo melding, dus ik kon er verder niets mee.
Toen stuitte ik op deze pagina (http://forum.synology.com/wiki/index.php/Permanent_symbolic_links) waarbij mappen worden 'omgeleid' met het MOUNT commando.
Dat werkte wel! Nu kon ik dus al mijn photo en video, etc. mappen omleiden naar de backup map die ik opde NAS had gemaakt en waar ik in Windows een netwerkverbinding naartoe had gemaakt. En ik kon alle bestanden ook nog benaderen!
Nou alleen nog die mounts permanent maken, zodat ze beschikbaar zijn bij een reboot van de NAS.
Hier (http://dev.eek.be/2010/01/change-folders-for-synology-media-server/) wordt (onderaan) verteld dat je eerst het bestand rc.local moet maken met touch /etc/rc.local
(vanuit Putty)
Nu dat bestand wijzigen door eerst een: cd /etc
en dan een vi rc.local
. In vi voer je regel voor regel de mount opdrachtregels in, die je al in Telnet had gedaan. Dan druk je op Escape, typ je :x
en dan op Enter en het bestand is opgeslagen.
Hier is (http://sparky.rice.edu/vi.html) eventueel nog wat meer info over vi.
Het enige wat er nu nog moet gebeuren (en daar draait het uiteindelijk allemaal om!), is kijken of het op deze manier lukt om de hele NAS naar LiveDrive te backuppen. Maar ik ben al heel opgelucht dat ik als relatieve leek zo'n eind ben gekomen.
-
...Toen stuitte ik op deze pagina (http://forum.synology.com/wiki/index.php/Permanent_symbolic_links) waarbij mappen worden 'omgeleid' met het MOUNT commando. ... Dat werkte wel! ...
Opmerkelijk!
Gezien het "gedoe" om symlinks binnen Samba aan te zetten, en ook de beschrijving in genoemde link, vindt Synology het gebruik van symlinks tegenwoordig (in de nieuwere FW versies) kennelijk minder gewenst. :?
Dit "mount" alternatief lijkt (zelf nog geen ervaring mee) ook heel bruikbaar.
En, als dat probleemloos werkt ... :D
Het "touch /etc/rc.local" kan je m.i. overslaan.
Met "vi /etc/rc.local" wordt (zover ik weet), indien de genoemde file bestaat deze geopend;
bestaat deze niet, dan wordt deze aangemaakt (of minstens na ":wq").
Dat "leek"-zijn viel overigens nogal mee; eerder beperkt onervaren ... :wink:
Plerry
-
Opmerkelijk! Zeg dat wel. Er worden hier mensen zonder enige diepgaande kennis aangemoedigd om als root allerhande wijzigingen op hun FS aan te maken, worden concepten als (sym)links en mounts met elkaar vergeleken en wordt er gesuggereerd dat symlinks iets van Samba zou zijn. Samba is de Unix/Linux implementatie van het Windows SMB/CIFS protocol.Te suggereren dat Synology Samba kennelijk minder gewenst acht slaat nergens op omdat Samba een standaard onderdeel van Linux/DMS is. Je kunt het gebruiken of niet.
Links zijn een oud Unix concept en wat het enige wat het doet is een bestand kunnen benaderen door meerdere links. Iedere naam van een bestand is een link. En een bestand is pas gewist als de laatste link naar een bestand is gewist (google maar eens: man 3 unlink) Dit kunnen hardlinks zijn (gewoon nog een naampje dat wijst naar een bestand) en symlinks(ook zo iets). Symlinks zijn juist mogelijk interessant in een NAS omgeving omdat deze soft links in staat zijn om over meerdere FS'en heen te kunnen werken. Daarom gebruik je symlinks. De optie van de 'mounts' zou inderdaad prima kunnen werken, alleen regel je het mounten van file systemen in Linux niet in /etc/rc.local maar in /etc/fstab (File System TABle)(zie de man page: http://linux.die.net/man/8/mount (http://linux.die.net/man/8/mount) ) .Lukraak iets proberen is in mijn optiek de kortste weg naar rampen en bijbehorend dataverlies. je Synology draait op Linux, een Unix variant die inderdaad een behoorlijk steile leercurve kent. Investeren daarin is echter zeer de moeite waard omdat je dan waarschijnlijk het meest uit je NAS door kun halen
-
Opmerkelijk! Zeg dat wel. Er worden hier mensen zonder enige diepgaande kennis aangemoedigd om als root allerhande wijzigingen op hun FS aan te maken (... etc.)
Harde kritiek... maar o zo waar!
't Zal wel eeuwig een heikel punt blijven :?
-
... Er worden hier mensen zonder enige diepgaande kennis aangemoedigd om als root allerhande wijzigingen op hun FS aan te maken ...
Het lijkt gevoeglijk bekend dat wanneer je met telnet- of ssh-sessies richting je DS begint, je meer kapot kan maken dan je lief is.
Welke risico's je in dat opzicht wil lopen hangt uiteraard ook af van het soort gebruik van je NAS.
In een bedrijfskritische omgeving wil je geen risico lopen; gebruik je je NAS echter meer als "speeldoos" en heb je goede backups, dan durf je wellicht wat meer risico te lopen.
Daar ligt dan ook duidelijk de eigen verantwoordelijkheid van de administrator die aan het "modden" slaat.
In dit forum vragen mensen om (potentiële) oplossingen voor problemen.
Anderen (of soms zijzelf) melden vervolgens hoe zij bepaalde zaken hebben opgelost/aangepakt (of dat nu volgens de "regelen der kunst" is gebeurd of niet).
Ik zie dat als informeren en niet als aanmoedigen.
Maar, het kan uiteraard nooit kwaad nog eens heel expliciet te wijzen op de eventuele risico's die aan dit soort zaken verbonden zijn.
... worden concepten als (sym)links en mounts met elkaar vergeleken ...
Dat zou dan een beetje als appels versus peren moeten zijn. Ik vergelijk echter niets, maar noem de "mount" slechts een (kennelijk) alternatief om het hier beoogde doel te bereiken.
... wordt er gesuggereerd dat symlinks iets van Samba zou zijn ...
Dan lees je met het boze oog. Maar, ik zal proberen het zorgvuldiger te formuleren:
Synology heeft er in tegenwoordige FW versies kennelijk voor gekozen om het volgen van Linux symlinks voor wat betreft SMB/CIFS-clients default te disabelen.
Dat is een instelling binnen Samba die je desgewenst kan veranderen.
Daar gaat de bewuste text en ook de inhoud van de genoemde (URL)link over.
... De optie van de 'mounts' zou inderdaad prima kunnen werken, alleen regel je het mounten van file systemen in Linux niet in /etc/rc.local maar in /etc/fstab (File System TABle)(zie de man page: http://linux.die.net/man/8/mount (http://linux.die.net/man/8/mount) ) ...
Het artikel (http://forum.synology.com/wiki/index.php/Permanent_symbolic_links) van Synology zelf beschrijft het gebruik van /etc/rc.local voor dit doeleind.
Logisch toch dat Keimpe dat advies volgt ...
Zoals wel vaker in de computer-wereld kan hetzelfde doel soms op meerdere manieren worden bereikt.
Het gebruik van /etc/rc.local is misschien niet de beste of meest robuuste oplossing, maar het werkt kennelijk wel ...
Misschien kan je uitleggen waarom het gebruik van /etc/fstab de voorkeur verdient boven /etc/rc.local ?
... Je Synology draait op Linux, een Unix variant die inderdaad een behoorlijk steile leercurve kent. Investeren daarin is echter zeer de moeite waard omdat je dan waarschijnlijk het meest uit je NAS door kun halen
Leren doe je door te studeren, maar vooral ook door 'doen' en (dus?) fouten te maken.
Ik geef echter zonder meer toe dat een NAS wellicht niet het meest geëigende middel is om Linux te leren. :wink:
Er zijn echter bijna nergens zoveel nivo's van expertise als binnen computer-land.
Het blijft moeilijk inschatten wanneer je voldoende "expert" bent om verantwoord je NAS te kunnen "modificeren".
Plerry
-
Ik wilde nog even zeggen dat de operatie grandioos geslaagd is! LiveDrive is nu m'n hele 2TB NAS aan het backuppen (en ondanks de 50 Mb upload snelheid van glasvezel, zal dat nog wel een paar nachtjes duren)
-
Het kan eenvoudiger. Met Symlinker (eigenlijk heet het Symlink Creator) kun je een symbolic link aanmaken. Echter, niet op de share mapnaam zelf, maar wel op een map daaronder. Ik heb op mijn NAS een share met de naam data. De enige map in de root van deze share staat heet ook data (om het simpel te houden). Onder deze map zitten verder al mijn mappen en bestanden die ik via deze share op mijn NAS wil benaderen. In een map op mijn PC heb ik zo symbolic links naar alle shares die ik in één keer wil kunnen benaderen gezet met behulp van Symlink Creator. Vervolgens heb ik met het Windows subst commando aan deze map een driveletter gekoppeld, bijvoorbeeld driveletter R:. Als ik nu bij de commandprompt het commando dir r:\ /s op geef, dan krijg ik een lijst van alle mappen en bestanden van de shares te zien.
-
Was 13 jaar geleden al opgelost.