In het kort hoe wij het heb gedaan: Eerst Java SE Embedded 7 uit Packagecenter geïnstalleerd. Lees hiervoor eerst mijn genoemde link goed door voor het verhaaltje met de licentierechten van Java van Oracle. Daarna Crashplan ook uit Packagecenter geïnstalleerd. (Versie met het groene huisicoontje). Datzelfde heeft familie van mij ook op zijn nas gedaan. Daarna de gebruikers interface van Crashplan geïnstalleerd van hun website zelf op gewenste computer of laptop, de gratis versie voor thuisgebruik. Ook dit heeft familie op zijn computer gedaan. Daarna hebben wij elkaar moeten uitnodigen om bij elkaar te mogen back-uppen via een uitnodigingscode, waarvoor de eigenaar van zijn nas toestemming moet geven. Dan op computer met verkenner naar: program files/crashplan/conf gaan. Hierin de file ui openen met kladblok. Regeltje erbij typen: serviceHost= Het vaste ip adres van je nas. De rest van dat filetje laat je gewoon ongemoeid, dus die # (hekjes) voor al die regels kan je ongemoeid laten. Alleen dat regeltje erbij zetten, die verwijst jou laptop of computer naar Crashplan op de nas.
Wat we toen verder hebben gedaan is op de computer de folder Mijn Documenten bij eigenschappen de share gewijzigd, het netwerk pad naar de nas verwijzen. Dus je maakt ook een Mijn Documenten map op de nas. Op de laptop in Windows laat je bij eigenschappen de Mijn Documenten map hierna verwijzen. Wat je dan doet is dat je in werkelijkheid op je nas aan het werken bent. Als je laptop nu niet in het netwerk zit en je gaat bijvoorbeeld Word documenten wijzigen, dan staat op dat moment de nieuwste fileversie nog alleen op je laptop. Zit je laptop weer in je netwerk, dan maakt Windows weer verbinding met je nas en schrijft daar de nieuwste versie naar je nas. (In Windows moet je dat dus bij eigenschappen instellen, offline beschikbaar en synchroniseren). Crashplan ziet dan op het ingestelde tijdstip een verandering van die file en gaat automatisch het verschil back-uppen.
Als alles klaar is en je start Crashplan (gebruikers interface) op je laptop op, dan maakt het programma verbinding met Crashplan op je nas (de "back-up motor"). Je ziet dan op je laptop in Crashplan al je folders die op de nas staan, ook systeemfiles van de nas. Je kunt in het programma aanvinken welke mappen je wilt back-uppen naar de 2e nas. (Of eventueel 3e,4e als daarop ook Crashplan staat). Ik moet toegeven dat wij er wel een hoop uitzoekwerk en leeswerk aan gehad hebben. Wij zijn wel even bezig geweest, en je moet die uitleg van genoemde link erbij hebben. Maar als het eenmaal draait... Grandioos zoals dat programma draait als een tierelier. Versleuteld voor de tegenpartij en als alles een keer geback-upt is, houdt het programma op zelf ingestelde tijden alleen nog de verschillen in mappen automatisch bij.
Mocht je eigen nas nu stuk gaan, dan kan je eigen back-up op de computer bij de andere partij terug halen. Hiervoor heb je dan wel een wachtwoord nodig wat je tijdens installatie aan moet maken. Weet je dat niet meer, dan ben je de back-up echt kwijt. (Je bent ook alles kwijt als de computers en de 2 nassen tegelijkertijd op hetzelfde moment kapot gaan. De kans daarop is 0 komma niks). Het werkt hier echt grandioos.