Synology-Forum.nl
Overige software => Data replicator & overige backupsoftware => Topic gestart door: robnas op 18 januari 2021, 15:32:52
-
Ik wil een backup maken naar een andere Synology, bij een vriend.
Ik heb: een DS716+II en die is verbonden via VPN
Vriend: DS118, geen VPN.
We hebben beide geen statisch IP adres en ik weet niet of dat handig/mogelijk is met Hyper backup.
Uiteindelijk is het doel dat we beide een reeks mappen 's nachts naar elkaar backuppen. Mooi zou zijn als we niet in elkaars backup kunnen kijken.
Op basis van wat ik aan youtube filmpjes/handleidingen heb gezien, is het me niet duidelijk of dat de lading dekt. Er moet een servernaam of IP-adres ingevuld worden en ik zou niet weten wat de servernaam zou zijn. Ik heb de quickconnect naam gebruikt, maar dat wordt niet geaccepteerd (of ik heb het op de verkeerde manier ingevuld).
Is er ergens een stap voor stap handleiding of kan iemand me uitleggen hoe ik het op moet zetten?
-
Ik heb de quickconnect naam gebruikt, maar dat wordt niet geaccepteerd.
Met QC zou het moeten werken, dus als je een backup maakt van de DS716+II naar de DS118, dan moet je het QuickConnect ID gebruiken van de DS118.
Andersom moet het ook werken.
of ik heb het op de verkeerde manier ingevuld
Dat zien we wel vaker, je moet dus het complete ID invullen, die getoond wordt in het venster van QuickConnect.
Ik heb: een DS716+II en die is verbonden via VPN
Met wie ?
-
De NAS is als het goed is via VPN verbonden met de buitenwereld. Ik heb één bond ingesteld op de NAS voor VPN. Ik gebruik VPN op een vaste pc en de NAS maakt gebruik van VPN.
Als ik via quickconnect instel, zal ik port forwarding moeten instellen (in beide thuissituaties) om het geheel werkend te krijgen? Dan vul ik het correcte quickconnect adres ID in in plaats van een IP adres in Hyper backup en dan via port forwarding wordt de inkomende backup van de ander naar de NAS geforward?
-
quickconnect adres
Nee, je moet het QuickConnect ID hebben, zoals aangegeven.
En, gelieve niet meer onnodig citeren.
-
QuickConnect wordt niet ondersteunt door HyperBackup
[attachimg=1]
Als je geen vast IP adres hebt kun je de Synology DDNS naam gebruiken. En je moet wel poort 6281 (default) forwarden naar de NAS in beide routers.
-
....quickconnect.to is geen QuickConnect ID maar een URL. ;)
Maar goed, je hebt gelijk, QC werkt niet met HB, mijn fout. :(
-
Wat jullie dus moeten doen.
Backup naar je vriend :
1 - DDNS op de DS118 maken (zodat het goed gaat, mocht het externe IP-adres eens gewijzigd worden)
2 - Hyper Backup poort 6281 forwarden in de Router (vriend) naar de DS118.
3 - DS716+II: DDNS-naam invullen van de DS118 in het veld "Servernaam of IP-adres" van Hyper Backup.
Backup naar jou:
4 - DDNS op de DS716+II maken (zodat het goed gaat, mocht het externe IP-adres eens gewijzigd worden)
5 - Hyper Backup poort 6281 forwarden in je eigen Router naar de DS716+II.
6 - DS118: DDNS-naam invullen van de DS716+II in het veld "Servernaam of IP-adres" van Hyper Backup.
-
Ik heb: een DS716+II en die is verbonden via VPN
Vriend: DS118, geen VPN.
Hoe kan jouw nas verbonden zijn met VPN als je vriend geen VPN heeft. De VPN server moet juist bij je vriend draaien om een backup via VPN te doen.
Hoewel je het een stuk gemakkelijke maakt niet via een VPN te werken. Zet dan elkaars IP in de firewall en laat alleen dat IP toe voor de backup poort.
Een dynamisch IP veranderd niet zo vaak en je krijgt een waarschuwing als de backup mislukt. Dan kun je altijd de firewall regels nog aanpassen en mis je maar 1 of 2 dagen aan backup.
-
@Birdy @zandhaas : inderdaad, quickconnect werkt niet bij Hyperbackup, weet ik nu uit eigen ervaring ;).
We hebben beide port forwarding toegepast (op de router die als DHCP server fungeert, want ik gebruik meerdere routers in mijn netwerk), ("backup") gebruikers aangemaakt op elkaars NAS en rechten daarvoor ingesteld.
Ik heb nu verbinding kunnen krijgen met de NAS van de ander, door middel van het IP adres.
DDNS heb ik zojuist ingesteld, de andere partij is net ingelicht en moet dit nog doen.
Ik zie dat de VPN verbinding op de NAS niet actief was (continu "verbinden", maar niet "verbonden"), dus die staat nu uit.
Volgens mij niet de eerste keer, dus ik ga kijken voor een wat structurelere oplossing (misschien combineren met een raspberry Pi met pi-hole), zodat alles thuis altijd via VPN gaat, plus vrij van rotzooi.
@Briolet: een harde eis is om niet structureel om te hoeven kijken naar de NAS en dat is bij het elke keer updaten van IP wel het geval. Ook ben ik dan afhankelijk van hoe snel de andere partij het IP doorgeeft, wat niet heel wenselijk is.
-
Ligt aan je provider, maar bij Ziggo heb ik de laatste 10 jaar maar 2x een spontane IP wissel gehad. (Dan tel ik de geplande wissels door modemwissels niet mee)
In elk geval zie ik veel problemen voorbij komen met een backup via VPN.
dus ik ga kijken voor een wat structurelere oplossing (misschien combineren met een raspberry Pi met pi-hole), zodat alles thuis altijd via VPN gaat, plus vrij van rotzooi.
Die snap ik niet. Als jij backupt, moet de andere partij een VPN server gebruiken en Jouw VPN zal alleen door de tegenpartij gebruikt worden als hij eerst een verbinding opzet.
Pi-hole zall daar niets aan kunnen veranderen, want ik zie niet hoe die gebruikt gaat worden bij een backup via VPN.
-
De Pi-hole staat los van VPN in dit verhaal. Ik wil kijken of ik al het dataverkeer thuis via een raspberry pi (met pi-hole) kan sturen naar buiten toe en als daar een VPN op ingesteld is, dan hoeft dat (hoop ik) niet op de individuele clients in het netwerk (denk ik).
Je uitleg met VPN (en de andere partij die dan een VPN server moet gebruiken) snap ik niet (misschien door te weinig kennis aan mijn kant). Zoals ik het zie: ik maak gebruik van VPN. Data gaat van mijn netwerk naar een server elders en die regelt het IP-adres naar het internet. Dat IP-adres kan elke keer anders zijn en maakt me meer anoniem (daarom gebruik ik VPN). Zolang ik DDNS gebruik, maakt het IP-adres niet uit en dus ook niet of ik achter een VPN zit.
Want zonder VPN heb ik een dynamisch IP vanuit de provider en vangt DDNS af om elke keer het IP-adres handmatig aan te passen.
Met VPN heb ik een dynamisch IP-adres en werkt het hetzelfde.
De instructies met DDNS hebben nu uiteindelijk geholpen, de backup draait. Bedankt voor jullie hulp!
-
De Pi-hole staat los van VPN in dit verhaal. Ik wil kijken of ik al het dataverkeer thuis via een raspberry pi (met pi-hole) kan sturen naar buiten toe en als daar een VPN op ingesteld is, dan hoeft dat (hoop ik) niet op de individuele clients in het netwerk (denk ik).
Weet je wel hoe een VPN werkt? Als jij met een VPN naar buiten gaat op een raspbery bedoel je waarschijnlijk naar een externe VPN server. Maar dan loopt je backup vanaf die server nog steeds zonder VPN naar je backup bestemming. Dat betekent dat de eindbestemming nog steeds alle poorten moet open zetten. (en niet alleen de vpn poort.)
En jouw verhaal over 'anoniem' snap ik ook niet. Daar waar je de backup naar toe stuurt, kent jou toch. ? En als hij jou niet kent, waarom zou hij toestaan dat jij een backup op zijn nas zet?
-
Maar het doel is niet dat mijn backup volledig anoniem over het internet gaat. Ik gebruik VPN voornamelijk zodat websites en dergelijke minder relevante data over mij kunnen verzamelen.
-
Dat is dan duidelijk. Maar de topic titel suggereert dat je de hele backup via VPN wilt doen.