Ondanks dat dit een zeer oud topic is wil ik toch even duidelijkheid verschaffen.
Dit alles uit eigen ervaring met meerdere nas systemen van synology.
De veiligheid op deze nas systemen is groter dan menigeen denkt.
Vooral als je raid5 of nog liever raid6 hebt.
Ik had een oudere 4 bay nas systeem DS409 welke ik wou upgraden naar een sneller model. Het beestje begaf het plotseling.
Had wel een enorme berg lege schijven via een disk hub aangesloten waarop volledige backup stond van mijn data.
Dus ja ik verwachtte dat alles opnieuw erop gezet moest worden.
Heb dus de schijven netjes op volgorde uit het systeem gehaald.
Zonder erbij na te denken hebben ik deze precies ingebracht zoals het bij de oude zat.
Had een 2e hands DS210 gekocht
Dus na het starten moest ik zoeken naar de nas en begon met het installeren van het os, dit ging allemaal soepel.
Na de reboot uiteraard inloggen om dingen in te stellen, op dat moment kwam de eerste verrassing de naam was ineens D209 ... ik meteen verder kijken en ja hoor alles was er inclusief alle instellingen en bestanden. Alles was er gewoon, dat was een enorme verrassing.
Weer wat jaren later kocht ik een DS414 inmiddels raid5 en ook daar precies hetzelfde naadloos over van de een naar de ander. De allergrootste stunt was wel dat de 4 bay niet genoeg meer was voor mij dus ik kocht een 2414+ jawel een 12 bay nas.
Zelfde grap uitgehaald en jawel hoor poef hele zaakje naadloos over.
Inmiddels ben ik zelf wel van desktop schijven afgestapt vanwege een andere reden.
Bij de 2414 ben ik de schijven gaan vervangen door nieuwe en iets grotere.
Ik wou dus de oude 2 TB schijven vervangen door 4 TB wd's, dit door simpel weg de schijven 1 voor 1 te vervangen .. laten repareren en dan de volgende.
Nu dat bleek dus echt heel erg lang te duren, dus met een maat gesproken en die had wel wat voor mij liggen 2 pro HGST schijven. Uiteraard kon ik niet wachten en meteen een van de schijven eruit gehaald en daar begon het gepiep en gezeur meteen een nieuwe hgst erin.
En ja hoor dat ging toch echt iets rapper, ik bedacht dat ik maar eens moest kijken waarom. De wd desktops halen een kleine 145 MB/s maximaal.... en jawel die HGST halen ruim 190 MB/s dus bij herstel werk heel goed merkbaar. Uiteraard hoe meer er van de snelle inzitten des te sneller dit herstellen word.
Uiteraard hebben deze enterprise schijven niet alleen voordelen maar ook nadelen.
Het nadeel is dat deze schijven heter worden dan gewone desktop modellen en dat ze veel duurder zijn dan desktop modellen. Uiteraard is de reden dat enterprise schijven normaal dus in server/disk rekken worden geplaatst welke een fijne ijskast waardig zijn, dus geen extra koeling nodig.
De voordelen zijn dat ze veel sneller zijn, veel betrouwbaarder , veel langer meegaan en jawel gemaakt zijn om 24/7 in bedrijf te zijn.
Want jawel daar zijn geen van de desktop schijven voor gemaakt, nog sterker mocht je ooit per ongeluk hebben laten vallen dat je ze hiervoor hebt gebruikt, dan hoor je niets meer van wd als je een rma wil.
Mocht je erg snel willen kan je bijvoorbeeld net als ik de hgst 6 TB nas schijven nemen deze halen 275 MB/s ja inderdaad net zo snel als een oudere ssd. Dit uiteraard ook omdat deze een 128 MB cache heeft. Inmiddels is mijn nas nu raid6 en heeft inmiddels 8 schijven en 2 kleine ssd's om met meerdere mensen diverse handelingen te kunnen doen. De ssd's waren afdankers van het werk, dus waarom niet
Let wel mocht je dus deze schijven gaan gebruiken, heb je wel een wat koele ruimte nodig om de iets hogere hitte productie op fatsoenlijke temperaturen te houden.
Ik kan je wel zeggen ik heb al heel wat stunten uitgehaald me dit merk nas apparaten.
Je zal verdraaid veel moeite moeten doen om deze te laten falen.