De bonk die klonk toen één van onze losse USB-back-up-harde-schijven op de grond viel was voor ons het startsein om ons in de wondere wereld van de NAS te wagen. De harde schijf is namelijk overleden. Hij maakt alleen nog zielige piep-geluidjes. En ik ook toen ik bedacht dat dit medium voor ons blijkbaar onvoldoende veiligheid biedt voor ons digitale gezinsgeheugen.
Een NAS kan, ook tijdens gebruik, gemakkelijk zo veilig geplaatst zijn dat hij niet op de grond kan vallen (we wonen niet in Groningen………..).
Natuurlijk gaan we straks ook nog wat doen met “Off-site opslag”. Maar eerst die NAS.
Wij zijn een gezin van vader, moeder en twee kinderen. Ik heb een gemiddelde kennis van computers (Windows 7 en 8.1). Maar, zoals al snel bleek, heb ik een pijnlijk gebrek aan kennis als het aankomt op “computernetwerken”
Overgehaald door alle lovende verhalen (op Internet en ook in onze omgeving) heb ik besloten een NAS van Synology aan te schaffen.
In eerste instantie was ik toch wel behoorlijk teleurgesteld in het veel geprezen gebruiksgemak van de NAS, hoor! Toegegeven: Het apparaat is super-gemakkelijk aan de praat te krijgen (harde schijven “sjoel” je er zó in en installeren van DSM (zeg maar de Windows van de NAS) is ook al snel geïnstalleerd). Maar de fase direct daarna bracht mij tot wanhoop.
Naar mijn bescheiden mening zit er een flink gat in de informatievoorziening. Alles van het uitpakken tot het aan de praat krijgen van de NAS wordt overal verteld. Maar daarna blijft het akelig stil. De informatie gaat pas weer verder vanaf het punt waar je, naar mijn mening, flink wat kennis van computers en netwerken moet hebben.
Ik weet wel dat er nu eenmaal erg veel mogelijk is met een Synology NAS en dat het daardoor haast onmogelijk is om een “tutorial” te maken. Ook weet ik wel dat Synology niet verantwoordelijk is voor, in mijn geval Windows en vice versa, maar toch. Het gebruik dat ik voor ogen heb (beschrijf ik later) is niet zo extreem, dacht ik. Eigenlijk vind ik het gewoon het minimale wat ik van de NAS mag verwachten. Daarom vind ik het gebrek aan informatie zo verbazend.
Mede omdat de leden van dit forum zo behulpzaam zijn geweest tijdens mijn “crash course computernetwerken”, heb ik besloten om mijn ervaringen op het forum terug te plaatsen. Ik hoop dat die informatie het gat een beetje vult voor anderen die ook de sprong in het diepe waagden en een NAS aanschaften.
Wellicht zijn er forumbezoekers die de moed hebben mee te lezen, ik ben meestal nog al lang van stof. Misschien hebben ze er wat aan. Dat is de bedoeling. Of misschien kunnen ze me nog ergens op wijzen. Ik ben “er” namelijk nog lang niet. Ik heb net het punt bereikt dat ik zie als het absolute minimum gebruik.
Van het aan de praat krijgen van de NAS op zich heb ik geen verhaaltje gemaakt. Dat vond ik precies zo gemakkelijk als ik mij verteld was. De zon scheen toen nog en ik zag geen reden om een “instructable” te maken. Omdat ik daar, als absolute beginner, al uitkwam (met behulp van wat Youtube filmpjes), neem ik aan dat iedereen dat wel kan.
Bij veel van de dingen die ik beschrijf zal ik niet de juiste woorden gebruiken. Ik spreek het taaltje van computernetwerken nog niet goed genoeg (een van de redenen dat het me zoveel moeite kostte om de juiste informatie te achterhalen). Zelfs de behulpzame mensen op dit forum bracht ik vaak in de war omdat ik gewoon niet in staat bleek mijn vragen juist te formuleren. Noem het maar “NAS in Jip en Janneke taal", als ik de dingen niet helemaal goed verwoord. De plaatjes die ik bijvoeg overbruggen hopelijk de kloof tussen Jip en Janneke en de werkelijkheid.
Het is me weer eens niet gelukt het verhaal kort te houden. De tijd van goede voornemens is al lang weer voorbij voor dit jaar.
Het kostte me geen moeite te begrijpen dat een NAS gewoon een “ander soort computer” is. In plaats van het besturingssysteem Windows heeft het als besturingssysteem Disc Station Manager (DSM). Op een Windows computer kan je meerdere gebruikers aanmaken die allemaal met hun eigen wachtwoord kunnen inloggen en dan hun eigen “mijn documenten” te zien krijgen. Voor de NAS werkt het in principe het zelfde.
Het lukt me niet plaatjes in het forumbericht zelf te krijgen, dus voeg ik ze maar toe als bijlagen.
Het minimale gebruik dat mij voor ogen staat voor onze Synology NAS laat ik zien op plaatje (000_Opzet NAS).
Ieder gezinslid heeft zijn eigen gebruikersaccount op de computer en, op de achtergrond, een eigen gebruikersaccount op de NAS.
Zodra een gezinslid inlogt op de computer, dan krijgt hij of zij automatisch toegang tot zijn of haar account op de NAS. Op die NAS staan dan zijn “mijn documenten” veilig opgeslagen (ik houd natuurlijk vanaf nu op met dat “hij en zij gedoe”).
Ik wil dus in principe geen bestanden meer op de computer. Alleen nog op de NAS.
Alle accounts van de gezinsleden, zowel op de computer als op de NAS, zijn “gewone gebruikersaccounts” dus zonder Administrator rechten. Dat is, heb ik geleerd, veiliger. Als een virus ofzo toeslaat, dan heeft die ook alleen gewone gebruikersrechten en kan ‘ie minder schade aanrichten.
De administrator accounts van de computer en de NAS zijn alleen voor onderhoud. Wat mij betreft hoeft de administrator van de PC niet automatisch toegang te krijgen op de NAS.
Nou, dat valt best mee, toch? Geen website hosten, geen mailserver, geen gedownload van films, geen persoonlijke cloud, geen Android, enzo. Gewoon de basis. De rest komt later wel.
Dit is al lastig genoeg voor een beginner als ik……