Deel 1:Zoals eerder aangehaald ben ik de gelukkige eigenaar geworden van een
Synology router RT1900acdie ik vanuit een loting bij
Mobile-Harddisk.nl heb gewonnen. Met op dit moment twee "consumenten" (vanuit de loting) zijn we vanuit achterliggende informatie de eerste
in Europa die op dit moment deze router in gebruik hebben kunnen nemen.
De daadwerkelijke officiële verkoop start namelijk pas op 11 november. Als eerste nieuwe product van Synology in de routermarkt met veel belangstelling ervoor leek het me dan ook gepast om mijn eerste gebruikservaringen te delen, met nogal wat aanvullende schermafdrukken, zodat anderen een indruk kunnen krijgen hoe een en ander in zijn werk gaat.
https://www.synology.com/en-global/products/RT1900ac#spechttps://www.synology.com/en-global/router/RT1900ac_scenarioHet model router is wat ik noem een type specifiek toegespitst op de "enthousiaste" thuisgebruiker.
Het is zeker niet een vervanger van de door een internetprovider geleverde
modem/router omdat het geen modem-functies heeft,
maar enkel toegespitst als "router" met daarbij nog wel een aantal zeer interessante extra functies.
Het is dus de bedoeling dat men het apparaat dan ook plaatst achter de modem/router van een ISP.
Vanuit die functionaliteit moet men het een en ander dan ook bezien.
De benadering en functionaliteit van de gebruiksinterface is in het verlengstuk wat men van Synology inmiddels gewend is.
Echt totaal iets anders dan doorgaans de "Spartaanse" op de techniek geëigend methodieken die men van andere merken kent.
Dat maakt het zo interessant.
Met ervaring in "NAS"-technologie ligt de gebruiksinterface van de router in het verlengstuk ervan, met onderdelen "geleend" uit DSM 5.0.
Slim van Synology, want mensen die nu ervaring gaan opdoen met de nieuwe "router" van Synology zullen getriggerd worden om in de toekomst wellicht ook een NAS aan te schaffen van Synology. En andersom mensen die reeds een NAS hebben van Synology, gewend aan de gebruiksinterface, zullen een router van Synology dan waarschijnlijk ook wel appreciëren.
In die wisselwerking komt men in de router dan ook functies tegen die een mate van "mini" NAS-gehalte hebben, waarbij in dit geval het OS dan in het geheugen van de router zit, en men data kan opslaan en benaderen op een SD geheugenkaart en/of USB-schijf.
De doos met inhoud omvat een kartonnen binnen-verpakking zoals tegenwoordig gebruikelijk vanuit milieuoverwegingen. Drie antennes (met "richt"-karakteristiek), een UTP-kabeltje, voetsteun om de router verticaal te plaatsen, een voeding met verwisselbare opschuifbare stekker, zodat vanuit de verschillende modellen netstekkers in verschillende landen, de voeding universeel is in te zetten.
En een eenvoudige "Quick Installation Guide".
Voor een meer uitgebreide gebruiksaanwijzing verwijst men naar de website van Synology:
https://www.synology.com/en-global/support/download/RT1900ac#documentOp dit moment alleen in het Engels. Inmiddels ook in het Nederlands.
De gebruiks-interface zelf is overigens wel gewoon in het Nederlands met een uitgebreide Nederlandstalige Help-functie.
De eerste scherm-afebeeldingen vanuit een opstart wizard om de eerste basis-gegevens in te vullen:
Standaard staat er wel "admin" als loginnaam aangegeven. Maar men kan er ook een andere naam voor kiezen..
Vanuit veilheidsoverwegingen is dat ook zeer aan te bevelen, om het eventueel binnendringen door onbevoegden moeilijker te maken.
De sterkte van het gekozen wachtwoord wordt tevens als reminder gegeven in een kleurbalkje.
Verder een specifieke keuze voor een land. Enerzijds wordt aangegeven dat het "wettelijke problemen" zou kunnen geven waaraan bepaalde achterliggende protocollen wel of niet voldoen
Het kan aanvullend misschien tevens betrekking hebben op de ingebouwde veiligheidsvoorzieningen van de Firewall, waarbij regio's zijn in te stellen. Een en ander zoals bekend vanuit de NAS'sen van Synology.