Beste allemaal,
Ik heb mijn DS107+ geinstalleerd als web-server en email-server. Xmail, phpxmail, telaen en sabnzbd draaien. Tijdens de installatie heb ik zo goed mogelijk alles bijgehouden wat ik gedaan heb. Misschien dat iemand er iets aan heeft? Ik was van plan om e.e.a. als een bijlage in een word-document bij te sluiten. Maar dat gaat/mag niet. Daarom het hele document in dit bericht:
Als eerste: er is een zeer goed forum voor de DS, met erg veel informatie:
http://www.Synology.nl/forum Ik heb een nieuwe DS107+ aangeschaft. Wat ik daarmee wil doen is het volgende:
• Email beheren (via PHPxmail)
• Email via het web benaderen (via Telaen)
• Web sites draaien
• SabNzbd draaien
Alles wat ik gedaan heb, heb ik zo goed mogelijk beschreven. Nog even een opmerking over ‘Email beheren’. Mijn doel is dat ik mijn Email adressen zelf bepaal. Ik heb daartoe een domein naam laten registreren (bij Netground.nl). Dat kost ongeveer €17 per jaar. Ik kan daar zelf bepalen naar welk ip-adres e.e.a. wordt doorgestuurd. Ik wil n.l. geen email-adressen met daarin de naam van een provider (als
ikke@mijndomein.nl). Uiteraard kan ik dan ook mijn eigen websites maken (meer dan 1 is geen enkel probleem). Mijn DS gaat dus geen emailtjes ophalen bij een provider. Dit kan wel, daar heb ik e.e.a. over gelezen op het forum. Dus als je dit wilt, zul je voor aanvullende informatie naar het forum moeten gaan.
Je ontkomt er niet aan: werken met de editor VI.
Usage - "vi filename", or "vi existingfilename".
All commands are case sensitive:
vi filename - start editing a file
i - start inserting characters (you can type your text after pushing i)
o - insert new line under line the cursor is in, you can immediately start typing
ESC - stop inserting characters
yy - Copy line.
p - Paste.
u - Undo.
dd - delete a whole line
x - delete a single character
:w - write the file
:q - quit VI
:wq - write the file, then quit vi
:q! - quit vi and lose any changes you made.
ZZ - Save and exit.
Installeren DS
Dit document gaat er van uit dat je de laatste firmware (een –PAT file) en EnableSSH.pat op de computer (waarmee je de DS beheert) hebt opgeslagen.
Verbind de DS met je computer, niet met het netwerk. Start de software van CD. Installeer de DS, geef als IP-adres b.v. op: 192.168.1.64. Subnet mask 255.255.255.0. Ik geef op bij DNS server en default gateway: 192.168.1.254, dit is het adres van mijn router in mijn netwerk. Verbind daarna de DS met je netwerk.
Voor het vervolg van dit document ga ik uit van ip-adres 192.168.1.64 voor de DS en dat de DS is verbonden met internet.
Installeer de laatste firmware: ga naar manage de DS, via de assistant of via internet explorer, adres: 192.168.1.64:5000
Kies ‘firmware update’, blader naar de map waar je de PAT-file hebt opgeslagen en kies ‘OK’. E.e.a. zal worden geïnstalleerd, waarna de DS zal herstarten.
Om Xmail etc. te kunnen installeren zul je met Putty moeten werken. Via putty kun je in een soort Dos-box op de DS werken. Dit geeft veel vrijheid, dus ook verantwoordelijkheid. Om met putty te kunnen werken moet je EnableSSH.pat installeren. Ga wederom naar ‘firmware update’ en blader naar ‘EnableSSH.pat’. Geef ‘ok’ om te installeren.
Voordat we putty op gaan starten, moeten we eerst de DS een password geven. De DS kan geleverd worden zonder psw. Je kunt dan via de web-interface inloggen, zonder een psw in te geven. Maar putty accepteert dit niet. Geef dus via de webinterface een psw op voor de user ‘admin’ (via ‘privileges/user en vervolgens ‘edit’ van de user ‘admin’). Om een sessie op te starten via putty start je eerst putty op. Geef het ip-adres van je DS op, poort nummer 22. Nu verschijnt er een soort Dos-box met “Login as: “. Geef in ‘root’ (NIET admin), gevolgd door ENTER. Nu vraagt de DS om een psw. Geef het daarnet aangemaakte psw in. En je hebt een sessie gestart.
Nu gaan we de ‘Marvell bootstrap’ installeren, nodig om o.a. met pkginst (installeren van packeges) te kunnen werken. Zaken als Xmail, PHPxmail, Telaen en Midnight Commander worden als PKG-file geleverd (zie ook
http://www.maartendamen.com/node/6) . Je kunt de commando’s die gegeven moeten worden markeren/copieren en vervolgens in het putty scherm op de ‘andere’ muisknop klikken. Het nu volgende is nagenoeg letterlijk overgenomen van MaartenDamen:
• Ga naar een map met voldoende ruimte, b.v. /Volume1/@Tmp (met commando “CD /volume1/@tmpâ€.
• Geef in:
• wget
http://www.maartendamen.com/synoware/ds ... ap_1.0.xsh • Start installatie van de bootstrap vanuit dezelfde map waar je zojuist gedownload hebt met het volgende commando (e.e.a. duurt even, geduld dus):
• sh ds_armmarvell-bootstrap_1.0.xsh
• Als alles geslaagd is en werkt, kun je nu ’ipkg update’ geven in het putty scherm, waarna de package list zal worden bijgewerkt.
• Geef ‘ipkg list’ voor een lijst van beschikbare packages.
• Om een package te installeren geef: ’ipkg install pkg-naam‘ (b.v. ipkg install xmail)
In de file /opt/etc/ipkg.conf staat nu het volgende:
src synoware
http://www.maartendamen.com/synowaredest root /
Voeg, met VI, na de eerste regel het volgende toe:
src packages
http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optwa ... /unstable/Je hebt nu een adres toegevoegd van een lijst met te installeren packages / programma’s. Als je nu ingeeft: IPKG UPDATE, zal deze lijst toegevoegd worden aan de lijst van mogelijk te installeren programma’s.
Xmail
Installeren XMAIL (zie ook
http://www.synology-forum.nl/viewtopic.php?f=45&t=506)
Geef, na de hierboven ingegeven IPKG UPDATE, nu in: IPKG INSTALL XMAIL. Nu zal Xmail geïnstalleerd worden. Bij mij ging dit fout, omdat de map /opt/etc/init.d niet aanwezig was o.i.d.. De files K27xmail en S43xmail konden daardoor niet gemaakt worden tijdens installatie van Xmail. Ik heb met de hand de map init.d aangemaakt (mkdir init.d in de map /opt/etc). Daarna heb ik nogmaals Xmail geïnstalleerd, waarna het wel goed ging. Vreemd is wel dat ik nu in totaal op drie nieuwe DS107+ de hier beschreven stappen heb gevolgd en alle drie de keren ging dit mis. In ieder geval werden nu wel de files K27xmail en S43xmail aangemaakt. Geef, na installatie, in de map /opt/var/mailroot het commando ./xmail start. Xmail zal nu starten. Met ./xmail stop kun je xmail weer stoppen. Als je nu, na starten van xmail, ingeeft ps –ef zie je de lijst van actieve processen. Xmail moet daar nu bij staan. Als je nu je diskstation reboot, zal xmail niet opnieuw opstarten. Om dit voor elkaar te krijgen moet je de files K27xmail en S43xmail in een andere map plaatsen:
cd /
cp opt/etc/init.d/S43xmail usr/syno/etc/rc.d/S43xmail.sh
cp opt/etc/init.d/K27xmail usr/syno/etc/rc.d/K27xmail.sh
Nu zal Xmail na een reboot ook opnieuw opstarten.
PHPxmail.
Om email/xmail te beheren gebruik ik PHPxmail. Je kunt ook zonder, maar dan moet je alles zelf doen m.b.v. VI en de diverse tab-files. En dat is erg omslachtig. Installeren van PHPxamil is erg eenvoudig. Ga naar de web-interface om de DS te beheren (via ‘Assistant’ of via 192.168.1.64:5000). Geef je psw in en ga naar ‘netwerkservices/web services’. Vink daar ‘web station inschakelen’ aan. Nu je hier toch bent; het vinkje ‘file station inschakelen’ is ook handig. Je kunt dan in de webinterface (rechts boven in) kiezen voor file station. Daarmee kun je bladeren, kopiëren, verwijderen etc. op je DS. Ik heb het idee dat, als je b.v. een map verplaatst via de windows verkenner (met een map-share), de files fysiek verplaatst worden. Met een film van 5 Gyg duurt dit wel even. En volgens mij doet file-station dit veel slimmer, die past alleen even de verwijzingen aan, zodat de actie binnen een paar seconden klaar is. Probeer dit maar eens.
Je moet ook nog in je router aangeven dat je http (www) verzoeken doorstuurt naar het ip-adres van je DS. Dit verschilt per router, maar spreekt meestal voor zich.
Verder met PHPxmail. Ik heb via webbeheer, ‘bevoegdheden/gedeelde map’ bij de map ‘WEB’, ‘’bevoegdheden setup’ de lokale groep ‘users’ lees/schrijf rechten gegeven. Of dit echt nodig is weet ik niet, maar het werkt wel. Maak nu via de assistant een ‘Mapstation’ aan voor de map ‘WEB’. Unzip ergens op je computer PHPxmail b.v. naar een map met de naam PHPxmail. Kopieer daarna de map PHPxmail m.b.v. de verkenner en de gemapte drive naar je DS, in de map WEB. Je krijgt dan op je DS de volgende map: /WEB/PHPxmail. Om xmail te kunnen beheren via PHPxmail moet je eerst een control account aanmaken in xmail. Dat moet via putty en vi. E.e.a. staat ook goed beschreven op het forum,
viewtopic.php?f=45&t=506&start=0In putty, type het volgende: ‘xmcrypt password’. Waarbij password het password is dat je wilt gaan gebruiken. De DS komt dan met een antwoord. Als je b.v. ingeeft ‘xmcrypt Janneke’, zal de DS antwoorden: ‘2f040b0b000e00’. Ok je hebt nu de code voor je password. Schrijf dit op, of markeer/kopieer naar klembord. Geef dan in:
cd /
vi opt/var/mailroot/ctrlaccounts.tab
druk op I (voor insert) en type admin gevolgd door de tab-toets. Vul daarna het encrypted password in. Druk op ESC gevolgd door :wq (= dubbele punt letter W letter Q).
Nu kun je Xmail beheren via PHPxmail. Browse naar de map met PHPxmail en start Index.php op. Als dit niet lukt, denk dan aan de file .HTACCESS o.i.d.. Ik heb deze verwijderd.
Eerst configureren we een server. Na opstarten van PHPxmail verschijnt een scherm waar je het volgende ingeeft:
• Server naam = de naam van je DS
• User naam = admin
• Password = je toegangscode (Janneke)
Kies voor ‘Server config’. Alle veldjes waar ‘xmailserver.test’ staat heb ik aangepast, deze tekst heb ik vervangen door ‘mijnwebsite.nl’. Bij ‘Default SMTP Gateway’ heb ik ingegeven: ‘smtp.xs4all.nl’, mijn provider. De rest heb ik niet gewijzigd. Klik nu op ‘Server domains’. Je kunt nu naar hartelust domeinen en gebruikers aanmaken. In outlook express heb ik accounts aangemaakt met voor inkomende en uitgaande berichten het ip-adres van mijn DS (192.168.1.64). En dat werkt ….
Telaen
Het lezen van je Email via het web is erg makkelijk. Daarvoor gebruik ik Telaen. Plaats alle files, BEHALVE de map SMARTY_MOVE_ME, van Telaen in een map in WEB, bv /Web/Telaen. Maak op je PC een map met de naam Telaen en plaats daarin de map Smarty_Move_Me. Rename deze map naar Smarty. Je hebt nu dus op je PC een map met de naam TelaenSmarty. Deze moet geplaatst worden op je DS, in de map /Tmp. Ik heb geprobeerd om Smarty ergens anders te plaatsen, maar dat lukt me niet. Na een reboot is volgens mij de inhoud van /Tmp weer pleitte. Als iemand hiervoor een tip heeft; GRAAG. Kopieer de map TelaenSmarty in z’n geheel naar een shared map (b.v. Public), m.b.v. de verkenner. Ga via Putty naar de map waar nu TelaenSmart staat. En geef in: mv telaen /tmp (move telaen naar Tmp).
Vervolgens moeten we de map nog de juiste rechten etc. geven. Ga daartoe eerst naar de map Tmp met het command CD /Tmp. Geef vervolgens de volgende vier commando’s in:
• chown 1024:100 telaen
• chmod g-rwx telaen
• chmod o-rwx telaen
• chmod u+rwx telaen
Reneme web/telaen/extra/check_install.php.txt naar web/telaen/extra/check_install.php. Start m.b.v. je browser de file web/telaen/extra/check_install.php op. Volg de daar gegeven instructies op.
Sabnzbd
Installeren van Sabnzbd. Ook hiervoor is weer een topic op het forum,
viewtopic.php?f=50&t=1766In je putty-scherm geef je het volgende in:
ipkg install py-sabnzbdplus
Dit duurt even (geduld, het is voor een goede zaak) en zal Sabnzbd installeren. Start Sabnzbd op door /opt/etc/init.d/S70sabnzbdplus in te geven of te rebooten. Nu is het handig de volgende zaken te installeren, omdat SabNzbd daar gebruik van maakt:
• ipkg update
• ipkg install par2cmdline
• ipkg install unrar
Via
http://diskstationip:8080/sabnzbd kun je SabNzbd configureren.
mvg Aad